General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Sadbhavana Diwas is celebrated to commemorate the birth anniversary of _____________.
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Indira Gandhi
(d) Lal Bahadur Sashtri
(e) Rajiv Gandhi

S1. Ans.(e)
Sol. The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated to commemorate the birth anniversary (August 20) of Rajiv Gandhi. Rajiv Ratna Gandhi was the 6th Prime Minister of India, serving from 1984 to 1989.

Q2. The unit currency used in Germany is....?
(a) Real
(b) Krones
(c) Yen
(d) Dollar
(e) Euro

S2. Ans.(e)
Sol. Germany is a Western European country with a landscape of forests, rivers, mountain ranges and the North Sea beaches. It has over 2 millennia of history. Berlin, its capital, is home to art and nightlife scenes. Euro is the currency of Germany.

Q3. Where is the Indian Forest Research Institute located?  
(a) Lucknow
(b) Bangalore
(c) Dehradun
(d) Dispur
(e) Chennai

S3. Ans.(c)
Sol. The Forest Research Institute is an institute of the Indian Council of Forestry Research and Education and is a premier institution in the field of forestry research in India. It is located at Dehradun in Uttarakhand and is one of the oldest institutions of its kind. In 1991, it was declared a deemed university by the University Grants Commission.

Q4. Jaldapara wildlife Sanctuary is located in ....?
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal
(e) Maharashtra

S4. Ans.(d)
Sol. Jaldapara Wildlife Sanctuary is situated at the foothills of Eastern Himalayas in Alipurduar Sub-Division of Jalpaiguri District in West Bengal.

Q5. Ottawa is the Capital of which of the following country?
(a) Netherlands
(b) Australia
(c) Austria
(d) Canada
(e) Ireland

S5. Ans.(d)
Sol. Ottawa is the Capital of Canada. The Canadian dollar is the currency of Canada.

Q6. What is the tagline of State Bank of India (SBI) after the merger?
(a) Banker to every Indian
(b) The Name you can Bank Upon
(c) A Faithful & Friendly Financial Partner
(d) Experience Next Generation Banking
(e) A Tradition of Trust

S6. Ans.(a)
Sol. After the merger, the tagline of SBI has remained same i.e. "Banker to every Indian".

Q7. Where is the headquarter of SBI?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Pune

S7. Ans.(a)
Sol. Headquarter of SBI is in Mumbai, Maharashtra.

Q8. State-run power transmission utility ____________ recently announced that it will get a loan of USD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.
(a) HPCL
(b) Power Grid Corp
(c) IOCL
(d) BEL
(e) NDRF

S8. Ans.(b)
Sol. State-run power transmission utility Power Grid Corp announced that it will get a loan of USD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.

Q9. Name the 12-year-old Indian-origin boy who has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition.
(a) Sameer Sana
(b) Kuldeep Rana
(c) Rahul Doshi
(d) Ramay Deva
(e) Kamal Vats

S9. Ans.(c)
Sol. A 12-year-old Indian-origin boy named Rahul Doshi has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition, days after he became an overnight sensation after answering all questions correctly.

Q10. The US with which of the following country has begun a 10-day-long annual military exercise named Ulchi Freedom Guardian drill?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) North Korea
(d) Indonesia
(e) India

S10. Ans.(a)
Sol. The US and South Korea began a 10-day-long annual military exercise. The Ulchi Freedom Guardian drill is a computer-simulated defensive exercise designed to enhance readiness and maintain stability on the Korean peninsula.

Q11. NASA has launched the latest in a series of satellites aimed at ensuring astronauts at the International Space Station can communicate with Earth. In which year NASA was established?
(a) 1945
(b) 1979
(c) 1951
(d) 1958
(e) 1969

S11. Ans.(d)
Sol. NASA launched the latest in a series of satellites aimed at ensuring astronauts at the International Space Station can communicate with Earth. The $408 million Boeing-made Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M) soared into space atop an Atlas V rocket that launched from Cape Canaveral, Florida. NASA was established in 1958.

Q12. Foreign Direct Investment (FDI) into the country grew by 37 percent to USD _________ during the first quarter (April-June) of the current fiscal. 
(a) USD 56.1 billion
(b) USD 10.4 billion
(c) USD 43.2 billion
(d) USD 34.3 billion
(e) USD 25.6 billion

S12. Ans.(b)
Sol. Foreign direct investment (FDI) into the country grew by 37 percent to USD 10.4 billion during the first quarter of the current fiscal. According to the figures of the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), India had received USD 7.59 billion FDI during April-June 2016-17.

Q13. The board of state-owned Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has given 'in-principle' approval to acquire government's 51 (point) 11 percent stake in Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL). Registered Office & Corporate Headquarters of HPCL is in- 
(a) Nagpur
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Chennai
(e) Mumbai

S13. Ans.(e)
Sol. The board of state-owned Oil and Natural Gas Corp, ONGC, has given 'in-principle' approval to acquire government's 51 (point) 11 percent stake in Hindustan Petroleum Corp Ltd. The government had approved the sale of its 51.11 percent stake in oil refiner HPCL to India's largest oil producer ONGC. The deal will be completed within a year. Registered Office & Corporate Headquarters of HPCL is in Mumbai.

Q14. A digital police portal under the CCTNS project, which aims to create a national database of crimes and criminals has launched by Home Minister Rajnath Singh. What is the meaning of "T" in CCTNS?
(a) Tracking
(b) Trafficking
(c) Travelling
(d) Terminating
(e) Transporting

S14. Ans.(a)
Sol. A digital police portal under the CCTNS project, which aims to create a national database of crimes and criminals has launched by Home Minister Rajnath Singh. The digital police portal will provide the citizen, facility for online complaint registration and request for antecedent verification. CCTNS stands for Crime and Criminal Tracking Network and Systems Project or the crime and criminal tracking network system.

Q15. After the merger of Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches _____ crore. 
(a) 41 crore
(b) 37 crore
(c) 34 crore
(d) 47 crore
(e) 53 crore

S15. Ans.(b)
Sol. After the merger of Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches 37 crores.



You may also like to Read: 


Print Friendly and PDF