General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. India and which one of the following countries has agreed to sign an MoU in the urban transport sector for cooperation in policy planning, technology transfer and institutional organization?
(a) Palestine
(b) Austria
(c) Rwanda
(d) UK
(e) France

S1. Ans.(d)
Sol. India and the UK agreed to sign an MoU in the urban transport sector for cooperation in policy planning, technology transfer and institutional organization. Union Minister for Road Transport, Highways and Shipping Nitin Gadkari was on a three-day visit, finalized the bilateral cooperation arrangement between the Transport for London (TfL) and the India's Ministry of Road Transport and Highways to cover a wide range of transport mobility solutions and associated activities in urban environments.

Q2. The International Day of Families is observed every year on ________.
(a) 12 May
(b) 15 May
(c) 17 May
(d) 16 May
(e) 14 May

S2. Ans.(b)
Sol. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. The theme of 2017 is “Families, education and well-being”.

Q3. HDFC Life has entered into a bancassurance tie-up with which of the following bank to distribute its individual life insurance products to the private lender’s customers.
(a) Catholic Syrian Bank
(b) ESAF Small Finance Bank
(c) Karur Vysya Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) Nainital Bank

S3. Ans.(a)
Sol. HDFC Life has entered into a bancassurance tie-up with Catholic Syrian Bank to distribute its individual life insurance products to the private lender’s customers.

Q4. ‘Maa committee’ has been recently formed in which of the following state that will now keep an eye on mid-day meals served to students in state-run primary schools to ensure that they get nutritious food prepared in hygienic conditions?
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
(e) Uttarakhand

S4. Ans.(c)
Sol. A Mother's Day gift has been given to lakhs of children in schools of Uttar Pradesh in the form of 'Maa' by forming the 'Maa Committee'. ‘Maa’ will now keep an eye on mid-day meals served to students in state-run primary schools to ensure that they get nutritious food prepared in hygienic conditions.

Q5. What is the present Repo Rate?
(a) 7.00%
(b) 6.25%
(c) 6.50%
(d) 6.75%
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. present Repo Rate is 6.25%.

Q6. Which among the following rates is not the policy rate of RBI?
(a) Repo Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Bank Rate
(d) Marginal Standing Facility Rate
(e) Cash Reserve Ratio

S6. Ans.(e)
Sol. Cash Reserve Ratio is Reserve ratio of RBI.

Q7. The Banking Ombudsman is a senior official appointed by..............?
(a) Indian Government
(b) President of India
(c) Chief Justice of India
(d) Reserve Bank of India
(e) Finance Ministry

S7. Ans.(d)
Sol. The Banking Ombudsman is a senior official appointed by the Reserve Bank of India to redress customer complaints against deficiency in certain banking services.

Q8. The expanded Preferential Trade Agreement (PTA) between India and which country has come into effect recently according to which both the countries have offered to lower or eliminate duties on a number of items traded with each other?
(a) Palestine
(b) UK
(c) Chile
(d) USA
(e) China

S8. Ans.(c)
Sol. The expanded Preferential Trade Agreement, PTA between India and Chile has come into effect from 16th May 2017. Under this trade agreement, both the countries have offered to lower or eliminate duties on a number of items traded with each other.

Q9. Name the newly-elected Prime Minister of France.
(a) Emmanuel Macron
(b) Bernard Cazeneuve
(c) Manuel Valls
(d) Jean-Marc Ayrault
(e) Edouard Philippe

S9. Ans.(e)
Sol. France's newly-elected President Emmanuel Macron has named Edouard Philippe as Prime Minister of France. The 46-year-old lawmaker and mayor of Le Havre is from the conservative Les Republicans party.

Q10. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around ________ for fiscal 2017-18.
(a) 7.0
(b) 7.1
(c) 7.3
(d) 7.4%
(e) 7.5

S10. Ans.(d)
Sol. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around 7.4% for fiscal 2017-18, with a minimum and maximum level of 7% and 7.6% respectively.

Q11. Chief Minister of which of the following states has been conferred with the first Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service, recently?
(a) Manipur
(b) Sikkim
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S11. Ans.(b)
Sol. Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling was conferred with the first Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service by President Pranab Mukherjee.

Q12. Deepika Kumari is related to which of the following sports?
(a) Tennis
(b) Chess
(c) Shooting
(d) Boxing
(e) Archery

S12. Ans.(e)
Sol. Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of Archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one. She won a gold medal in the 2010 Commonwealth games in the women's individual recurve event.

Q13. Who is present President of Bulgaria?
(a) Ilham Aliyev
(b) Rumen Radev
(c) Charles Michel
(d) Freundel Stuart
(e) Serzh Sargsyan

S13. Ans.(b)
Sol. Rumen Radev is a Bulgarian politician who has been President of Bulgaria.

Q14. Supa Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S14. Ans.(e)
Sol. Supa Dam is built across Kalinadi or Kali river in the state of Karnataka in India. The dam is situated in Joida taluk of Uttara Kannada district. The power house at the foot of the dam has two electricity generators of fifty megawatts each.

Q15. As on date, there are _________ Banking Ombudsman centre located in India.
(a) 20
(b) 19
(c) 18
(d) 17
(e) 16

S15. Ans.(a)
Sol. As on date, there is 20 Banking Ombudsman centre located in India. This are-
1. Ahmedabad, Gujarat
2. Bengaluru, Karnataka
3. Bhopal, Madhya Pradesh
4. Bhubaneswar, Odisha
5. Chandigarh
6. Chennai, Tamil Nadu
7. Guwahati, Assam
8. Hyderabad, Andhra Pradesh
9.  Jaipur, Rajasthan
10. Kanpur, Uttar Pradesh
11. Kolkata, West Bengal
12. Mumbai, Maharashtra
13. New Delhi (I)
14. New Delhi (II)
15. Patna, Bihar
16. Thiruvananthapuram, Kerala
17. Dehradun, Uttarakhand
18. Ranchi, Jharkhand
19. Jammu, Jammu and Kashmir
20. Raipur, Chhattisgarh

You may also like to Read: