General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust. What is the name of that Island?
(a) Majuli Island
(b) Havelock Island
(c) Barren Island
(d) Elephanta Island
(e) Diu Island

S1. Ans.(d)
Sol. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Elephanta Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust, according to the official report.

Q2. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. The Joint exercise is named as ____________.
(a) PARAKRAM
(b) VARUNA
(c) KAUSHAL
(d) GRAMANA
(e) SHAKTI

S2. Ans.(b)
Sol. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. Guided missile destroyer INS Mumbai, stealth frigate INS Trishul and fleet tanker INS Aditya are taking part in the 'Varuna' exercise.

Q3. The White House has recently named a retired Marine major general ______________ as the new Director of the Secret Service.
(a) Sandish Machol
(b) Sebastian Andrew
(c) Randolph Ailes
(d) Johnnefer Sout
(e) Harrynara Dahol

S3. Ans.(c)
Sol. The White House has named a retired Marine major general Randolph Ailes as the new Director of the Secret Service. Ailes was in the Marine Corps for 35 years.

Q4. The World Intellectual Property Day is celebrated globally on __________.
(a) March 28
(b) March 21
(c) April 19
(d) April 28
(e) April 26

S4. Ans.(e)
Sol. Every April 26, World Intellectual Property Day is celebrated to learn about the role that intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) play in encouraging innovation and creativity.

Q5. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC).

Q6. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Call money market is a market for uncollateralized lending and borrowing of funds. This market is predominantly overnight and is open for participation only to scheduled commercial banks and the primary dealers.

Q7. ___________ is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) FIMMDA
(e) UIDAI

S7. Ans.(d)
Sol. The Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA), an association of Scheduled Commercial Banks, Public Financial Institutions, Primary Dealers and Insurance Companies was incorporated as a Company under section 25 of the Companies Act,1956 on June 3rd, 1998. FIMMDA is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets. FIMMDA has members representing all major institutional segments of the market. The membership includes Nationalized Banks such as State Bank of India, its associate banks and other nationalized banks; Private sector banks such as ICICI Bank, HDFC Bank, IDBI Bank; Foreign Banks such as Bank of America, ABN Amro, Citibank, Financial institutions such as IDFC, EXIM Bank, NABARD, Insurance Companies like Life Insurance Corporation of India (LIC), ICICI Prudential Life Insurance Company, Birla Sun Life Insurance Company and all Primary Dealers.

Q8. Private sector lender Yes Bank announced the alliance with which of the following e-commerce company under which the bank will offer conditionally approved loans to the latter’s existing customers?
(a) Paisabazaar.com
(b) Naptol.com
(c) Askbazar.com
(d) Bookmyshow.com
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(a)
Sol. Private Sector lender Yes Bank announced the alliance with Paisabazaar.com under which the bank will offer conditionally approved loans to the latter’s existing customers.

Q9. Northeast India's largest Information Technology (IT) hub was opened recently in _____________ to boost employment and e-governance besides to export software technology.
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh
(e) Sikkim

S9. Ans.(b)
Sol. Northeast India's largest Information Technology (IT) hub was inaugurated at Agartala to boost employment and e-governance besides to export software technology. The Hub was set up at a cost of Rs. 50 crore. The Chief Minister of Tripura, Manik Sarkar inaugurated the IT hub.

Q10. Name the youngest chancellor of any university in the nation who has bagged Dr Babasaheb Ambedkar International Foundation award for excellent performance in the field of education.
(a) Sankalp Joshi
(b) Manish Subrato
(c) Mangalam S Sen
(d) Dileep K Nair
(e) Mahesh K Rawat

S10. Ans.(d)
Sol. The youngest chancellor of any university in the nation, Dileep K Nair has bagged Dr. Babasaheb Ambedkar International Foundation award for excellent performance in the field of education in Trivandrum, Kerala.

Q11. Name the country that will host the 18th World Road Meeting (WRM 2017) in November 2017 according to the International Road Federation (IRF).
(a) India
(b) China
(c) Japan
(d) Indonesia
(e) Pakistan

S11. Ans.(a)
Sol. India will host the 18th World Road Meeting (WRM 2017) on November 13, 2017, as per the International Road Federation (IRF). The WRM is the biggest global platform for road engineers, safety and transport experts and companies engaged in road safety products.

Q12. Who is present President of Afghanistan?
(a) Ilham Aliyev
(b) Mohammad Ashraf Ghani
(c) Milos Zeman
(d) Abdelaziz Bouteflika
(e) Abdul Hamid

S12. Ans.(b)
Sol. Ashraf Ghani Ahmadzai is the current President of Afghanistan, elected on 21 September 2014. An anthropologist by education, he previously served as finance minister and the chancellor of Kabul University. Before returning to Afghanistan in 2002, President Ghani worked with the World Bank.

Q13. Harangi Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S13. Ans.(e)
Sol. The Harangi Reservoir is located near Hudgur village, Somwarpet taluk in Kodagu district in the Indian state of Karnataka. The reservoir is formed by a masonry dam built across the river Harangi, a tributary of the Kaveri. The dam is located about 9 km away from the heart of Kushalnagar town.

Q14. Headquarter of Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons(OPCW) is in which of the following city? 
(a) Colombo, Sri Lanka
(b) Djibouti City
(c) Washington, D.C., USA
(d) The Hague, Netherlands
(e) Geneva, Switzerland

S14. Ans.(d)
Sol. The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) is an international organisation that was established in 1997 by the countries that joined the Chemical Weapons Convention (CWC) to ensure that the Convention works effectively and achieves its purpose. The OPCW has its headquarters in The Hague and cooperates closely with the United Nations.

Q15. Name the country that has become the first to open an honorary consulate office in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City).
(a) Austria
(b) Belgium
(c) Russia
(d) France
(e) Japan

S15. Ans.(b)
Sol. Belgium has become the first country to open an honorary consulate office in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City). Besides the Belgian Embassy in New Delhi, two Consulates-General in Mumbai and Chennai, and an honorary consulate in Kolkata, Belgium has expanded its diplomatic representation in India with this new office in Gandhinagar.

You may also like to Read: