General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Indian cultural centre in Egypt, serving as India's window to reach out to Egyptians, has organised a seminar aimed at maintaining and strengthening bilateral relations. What is the capital of Egypt?
(a) Hawaii
(b) Pattaya
(c) Colombo
(d) Cairo
(e) Havana

S1. Ans.(d)
Sol. Indian cultural centre in Egypt, serving as India's window to reach out to Egyptians, has organised a seminar aimed at maintaining and strengthening bilateral relations. The capital of Egypt is Cairo.

Q2. Name the city that has recently become the first Indian city that has won Pierre L'Enfant Planning Excellence and Achievement Awards-2017.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Bhubaneswar
(d) Kolkata
(e) Chennai

S2. Ans.(c)
Sol. Odisha’s capital city, Bhubaneswar has become, the first Indian city that has won Pierre L’enfant Planning Excellence and Achievement Awards-2017. This award is instituted by the American Planning Association.

Q3. On the visit of the President of Cyprus to India, both the countries have signed four agreements in different fields. Name the president of Cyprus.
(a) Ioannis Kasoulidis
(b) Socratis Hasikos
(c) Costas Kadis
(d) Ionas Nicolaou
(e) Nicos Anastasiades

S3. Ans.(e)
Sol. India and Cyprus have signed four agreements after delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and President of Cyprus Nicos Anastasiades at Hyderabad House in New Delhi.

Q4. Director Jonathan Demme, the Oscar-winning director behind classics like The Silence of the Lambs and Philadelphia died recently. He belonged to ___________.
(a) America
(b) Germany
(c) France
(d) Russia
(e) Sweden

S4. Ans.(a)
Sol. American Director Jonathan Demme, the Oscar-winning director behind classics like The Silence of the Lambs and Philadelphia, died in New York.

Q5. DICGC guarantees amount up to _____________ per depositor per bank.
(a) Rs.1,00,000
(b) Rs.1,50,000
(c) Rs.2,00,000
(d) Rs.3,00,000
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(a)
Sol. DICGC guarantees amount up to Rs. 1,00,000 per depositor per bank.

Q6. When a Bank provides a loan for purchase of white goods, it is categorised as _____________
(a) Consumption loan
(b) White Goods loan
(c) Consumer Durable Loan
(d) Working Capital
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. Consumer Durable Loan is a finance option for the purchase of (White Goods) household items like Washing Machines, Refrigerators, AC, LED, LCD, Microwaves etc.

Q7. Fixed Deposits and Recurring Deposits are-
(a) repayable after an agreed period
(b) repayable on demand
(c) not repayable
(d) repayable on demand or after an agreed period as per bank’s choice
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. A fixed deposit (FD) is a financial instrument provided by banks which provides investors with a higher rate of interest than a regular savings account, until the given maturity date.And Recurring Deposit is a special kind of Term Deposit offered by banks in India which help people with regular incomes to deposit a fixed amount every month into their Recurring Deposit account and earn interest at the rate applicable to Fixed Deposits.

Q8. India won six medals in the second leg of the Asian Grand Prix Athletics Meet. The event was held in ___________.
(a) Beijing, China
(b) Wuhan, China
(c) Jiaxing, China
(d) Chengdu, China
(e) Shanghai, China

S8. Ans.(c)
Sol. India won six medals in the second leg of the Asian Grand Prix Athletics Meet in Jiaxing, China.

Q9. India won six medals in the second leg of the Asian Grand Prix Athletics Meet. In this event single gold medal was bagged by ___________.
(a) Reema Malik
(b) Neena Varakil
(c) Arunima Rao
(d) Raima Sen Gupta
(e) Anjum Singh

S9. Ans.(b)
Sol. India won six medals in the second leg of the Asian Grand Prix Athletics Meet in Jiaxing, China. This included the gold medal bagged by Neena Varakil in women’s long jump. Neena produced the best jump of 6.37 meters in the sixth and final round.

Q10. In the recent figures released by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) India stood on which rank in the military expenditure?
(a) 4th
(b) 5th
(c) 3rd
(d) 6th
(e) 7th

S10. Ans.(b)
Sol. India's military expenditure grew around 8.5 percent in 2016, making it the world's fifth largest spender at $55.9 billion, figures released by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Q11. Panshet Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S11. Ans.(d)
Sol. Panshet Dam, also called Tanajisagar Dam, is a dam on the Ambi river about 50 km (31 mi) south-west of the city of Pune in western India. The dam was constructed in the late 1950s for irrigation and, along with three other dams nearby, Varasgaon, Temghar and Khadakwasla, it supplies drinking water to Pune.

Q12. Who is the Chief Minister of Himachal Pradesh? 
(a) Raman Singh
(b) Vijaybhai R. Rupani
(c) Okram Ibobi Singh
(d) Virbhadra Singh
(e) Nara Chandrababu Naidu

S12. Ans.(d)
Sol. Virbhadra Singh is an Indian politician. The longest-serving Chief Minister of Himachal Pradesh, he has served as Chief Minister since 2012; he previously served as Chief Minister from 1983 to 1990, from 1993 to 1998 and from 2003 to 2007. He was an elected member of the Lok Sabha in 1962, 1967, 1972, 1980 and in 2009. He is a member of the Indian National Congress.

Q13. What is the full form of ‘FSDC’ which is used in financial sectors?
(a) Financial Security and Development Council
(b) Financial Stability and Development Council
(c) Fiscal Security and Development Council
(d) Fiscal Stability and Development Council
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(b)
Sol. Financial Stability and Development Council (FSDC) is an apex-level body constituted by the Government of India. Chairperson: The Union Finance Minister of India.

Q14. Who is current Science and Technology Minister in Narendra Modi government? 
(a) Dr Harsh Vardhan
(b) Kalraj Mishra
(c) Jual Oram
(d) Ashok Gajapathi Raju Pusapati
(e) Thawar Chand Gehlot

S14. Ans.(a)
Sol. Dr Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science and Technology (India) and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi. He represents Chandni Chowk in Delhi as a Member of Parliament in the 16th Lok Sabha. He was also the Chief Minister candidate for the BJP in the 2013 Delhi assembly election.

Q15. Capital of Armenia is- 
(a) Bangui
(b) Yerevan
(c) Nassau
(d) Manama
(e) Roseau

S15. Ans.(b)
Sol. Armenia is located in the southern Caucasus and is the smallest of the former Soviet republics. It is bounded by Georgia on the north, Azerbaijan on the east, Iran on the south, and Turkey on the west. Yerevan, the capital of Armenia, is marked by grand Soviet-era architecture. The currency of Armenia Dram.

You may also like to Read:
Current Affairs Quiz
Banking Awareness Quiz