General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Union Health Minister has launched the Test and Treat policy for providing treatment to patients suffering from Human Immunodeficiency Virus (HIV). Who is the present Union Health Minister?
(a) Dr Harsh Vardhan
(b) Radha Mohan Singh
(c) Bandaru Dattatreya
(d) DV Sadananda Gowda
(e) Jagat Prakash Nadda

S1. And.(e)
Sol. Union Health Minister JP Nadda has launched the Test and Treat policy for providing treatment to patients suffering from Human Immunodeficiency Virus (HIV). It is a centrally sponsored scheme and people suffering from HIV will benefit from it. Under the scheme, a person detected HIV positive will be provided ART treatment. 

Q2. "Bhilar" has become India’s first ‘book village’ where tourists and locals can come and read books, magazines, newspapers stacked at 25 premises. "Bhilar" is located in ________________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S2. And.(d)
Sol. A village in Maharashtra famous for its strawberries is soon going offer more - rare Marathi books and magazines. From May 4, Bhilar has become India’s first ‘book village’ where tourists and locals can come and read books, magazines, newspapers stacked at 25 premises. Near the popular the British-era hill station of Mahabaleshwar, Bhilar already attracts a large number of tourists, who come to taste the locally produced strawberries.

Q3. Which among the following states has organised the country's first transgender one-day athletic meet in which 132 participants from 12 districts participated?
(a) West Bengal
(b) Assam
(c) Kerala
(d) Madhya Pradesh
(e) Bihar

S3. And.(c)
Sol. Kerala has organized the country's first transgender one-day athletic meet at Thiruvananthapuram in which 132 participants from 12 districts participated. Kerala Sports Minister A. C. Moideen has inaugurated the event at the Central Stadium. Member of Parliament A Sampath and Member Legislative Assembly V S Sivakumar were also present during the inaugural function.

Q4. Internationally renowned sand artist ________________ has won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand Art Championship.
(a) Rahul Arya 
(b) Sudarsan Pattnaik
(c) Nitish Bharti 
(d) Harish Rawat
(e) None of the given options is true

S4. And.(b)
Sol. Internationally renowned sand artist Sudarsan Pattnaik from Odisha won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship. The competition was held between 22nd and 28th April at Kolomenskoye, Moscow in Russia.

Q5. FSDC was set up by the Government as the apex level forum in-
(a) September 2002
(b) January 2016
(c) March 2012
(d) July 2005
(e) December 2010

S5. Ans.(e)
Sol. With a view of strengthening and institutionalizing the mechanism for maintaining financial stability, enhancing inter-regulatory coordination and promoting financial sector development, the Financial Stability and Development Council (FSDC) was set up by the Government as the apex level forum in December 2010. The Chairman of the Council is the Finance Minister and its members include the heads of all Financial Sector Regulators (RBI, SEBI, PFRDA & IRDA) Finance Secretary and/or Secretary, Department of Economic Affairs (DEA), Secretary, Department of Financial Services (DFS), and Chief Economic Adviser. The Council can invite experts to its meeting if required.

Q6. CRAR stands for _________
(a) Capital to Risk-Weighted Assets Ratio
(b) Capital to Risk Assets Ratio
(c) Credit Rating-Weighted Assets Ratio
(d) Credit Rating Assets Ratio
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. The Capital Adequacy Ratio (CAR) or Capital-to-Risk weighted Assets Ratio (CRAR) is a measure of a bank’s capital. It is expressed as a percentage of a bank’s risk weighted credit exposures. It is used to protect depositors and promote the stability and efficiency of financial systems around the world.

Q7. The Doing Business Report” is prepared by which of the following organisations every year?
(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) World Bank (WB)
(c) New Development Bank (NDB)
(d) World Trade Organization (WTO)
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. The Doing Business Report (DB) is a study elaborated by the World Bank Group every year that is aimed to measure the costs to firms of business regulations. The study has become one of the flagship knowledge products of the World Bank Group in the field of private sector development, and is claimed to have motivated the design of several regulatory reforms in developing countries.

Q8. Who has become the first Indian to take pole in the F3 European series, securing the top spot on the starting grid for Race 1 of the second round of the championship in Monza, Italy?
(a) Jehan Daruvala
(b) Narain Karthikeyan
(c) Gul Panag
(d) Mohan Rama Rao
(e) None of the given options is true

S8. And.(a)
Sol. Jehan Daruvala, in his rookie season at the FIA Formula 3 European Championship, is already making waves. The 18-year-old product of Force India Academy became the first Indian to take pole in the F3 European series, securing the top spot on the starting grid for Race 1 of the second round of the championship in Monza, Italy. However, he was unable to translate that into a race victory, and finished the hard-fought race in second place, behind his Carlin Racing teammate Lando Norris of the UK.

Q9. India will give how much amount to children of freedom fighters in Bangladesh in the next five years under the new 'Muktijodha scholarship' scheme?
(a) Rs 35 crore
(b) Rs 100 crore
(c) Rs 05 crore
(d) Rs 350 crore
(e) Rs 50 crore

S9. And.(a)
Sol. India will give Rs 35 crore to children of freedom fighters in Bangladesh in the next five years under the new 'Muktijodha scholarship' scheme. India initiated the Muktijodha Scholarship Scheme in 2006 for descendants of the 1971 Freedom Fighters. Until now, more than 10,000 scholarships worth Tk150 million have been disbursed.

Q10. Who is the present president of Bangladesh?
(a) Mamnoon Hussain
(b) Mohammad Abdul Hamid
(c) Mohammad Hamid Ansari
(d) Sheikh Hasina
(e) Ashraf Ghani

S10. And.(b)
Sol. Mohammad Abdul Hamid is present president of Bangladesh.

Q11. Former Union minister _______________ has been selected by Japan for this year's Spring Imperial Decorations, for his contribution to the strengthening of bilateral ties and promotion of friendship between the two countries.
(a) Sushilkumar Shinde
(b) Pawan Kumar Bansal
(c) Ashwani Kumar
(d) P Chidambaram
(e) Abdul Bari Siddiqui

S11. And.(c)
Sol. Former Union minister Ashwani Kumar has been selected by Japan for this year's Spring Imperial Decorations, for his contribution to the strengthening of bilateral ties and promotion of friendship between the two countries. The Grand Cordon of the Order of the Rising Sun, the highest category of decorations among the Orders of the Rising Sun, is conferred in recognition of distinguished accomplishments of individuals.

Q12. In which of the following fields Nobel Prize is not given? 
(a) Physics 
(b) Mathematics
(c) Chemistry 
(d) Medicine 
(e) Peace

S12. Ans.(b)
Sol. The Nobel Prize is widely regarded as the most prestigious award available in the fields of literature, medicine, physics, chemistry, peace, and economics.

Q13. Which day is observed as World AIDS day? 
(a) March 20th 
(b) December 20th 
(c) March 1st 
(d) December 1st
(e) November 20th

S13. Ans.(d)
Sol. World AIDS Day is held on the 1st December each year and is an opportunity for people worldwide to unite in the fight against HIV, show their support for people living with HIV and to commemorate people who have died. World AIDS Day was the first ever global health day, held for the first time in 1988.

Q14. International ‘Yoga Diwas’ is celebrated on-  
(a) 21st June 
(b) 21st May 
(c) 25th April 
(d) 21st July 
(e) 21st March

S14. Ans.(a)
Sol. International Day of Yoga, or commonly and unofficially referred to as Yoga Day, is celebrated annually on 21st June since its inception in 2015. An international day for yoga was declared unanimously by the United Nations General Assembly (UNGA) on 11 December 2014.

Q15. Which of the following cannot be called as a debt instrument as referred in financial transactions?
(a) Certificate of Deposits
(b) Bonds
(c) Stock
(d) Commercial Paper
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. Debt instruments are assets that require a fixed payment to the holder, usually with interest. Examples of debt instruments include bonds (government or corporate), mortgages, Commercial Paper and Certificate of Deposits.

You may also like to Read: