General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. What is the currency of Japan?
(a) Baht
(b) Yuan
(c) Renminbi
(d) Yen
(e) Rupee

S1. And.(d)
Sol. Yen is currency of Japan.

Q2. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) was observed 'Ganga Cleanliness Pledge Day' on 02nd May 2017 at various places in the river's basin states to spread awareness and ensure public participation in the programme. Uma Bharti is present Union Water Resources Minister. She is present Member of Parliament (MP) from which constituency? 
(a) Vadodara, Gujarat
(b) Gwalior, Madhya Pradesh
(c) Bhilwara, Rajasthan
(d) Purnea, Bihar
(e) Jhansi, Uttar Pradesh

S2. And.(e)
Sol. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) was observed 'Ganga Cleanliness Pledge Day' on 02nd May 2017 at various places in the river's basin states to spread awareness and ensure public participation in the programme. The events has been organized in Uttar Pradesh's Kanpur, Allahabad, Varanasi, Hardoi, Bithoor and Vidhur Kuti; Uttarakhand's Srinagar and Devprayag; Patna and Bhagalpur in Bihar; Sahibganj (Jharkhand) and Kolkata (West Bengal). Uma Bharti is present Union Water Resources Ministe, she is present Member of Parliament (MP) from Jhansi, Uttar Pradesh.

Q3. International Labour Day, also known as International Worker's Day or May Day is observed globally on ____________.
(a) 2nd May
(b) 1st May
(c) 30th April
(d) 29th April
(e) 3rd May

S3. Ans.(b)
Sol. International Labour Day, also known as International Worker's Day or May Day is observed on 01st of May every year to promote and encourage the international labour associations. The day marks the victory of workers' movement for eight hours of work.

Q4. Name the F1 driver who recently won the Russian Grand Prix after a tense final few laps as he was chased down by Ferrari’s Sebastian Vettel.
(a) Lewis Hamilton
(b) Narayan Kartikey
(c) Michael Schumacher
(d) Valtteri Bottas
(e) Roberto Bonomi

S4. Ans.(d)
Sol. Valtteri Bottas (Mercedes) claimed his first Formula One victory, taking the flag at the Russian Grand Prix after a tense final few laps as he was chased down by Ferrari’s Sebastian Vettel.

Q5. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual?
(a) Bearer Cheque
(b) Crossed Cheque
(c) Order Cheque
(d) Savings Cheque
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. An order cheque can be a bearer cheque if the words or bearer are not cancelled out. A crossed cheque is a cheque that has been marked to specify an instruction about the way it is to be redeemed.

Q6. “World Investment Report” is annually published by-
(a) IBRD
(b) WTO
(c) IMF
(d) UNCTAD
(e) ADB

S6. Ans.(d)
Sol. The World Investment Report has been published annually since 1991 by The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). Each year´s Report covers the latest trends in foreign direct investment around the World and analyses in depth one selected topic related to foreign direct investment and development.

Q7. Treasury bills are issued in India by ______
(a) RBI
(b) State Government
(c) Government of India
(d) SEBI
(e) NABARD

S7. Ans.(c)
Sol. Treasury bills (T-bills) offer short-term investment opportunities, generally up to one year. They are thus useful in managing short-term liquidity. At present, the Government of India issues three types of treasury bills through auctions, namely, 91-day, 182-day and 364-day. There are no treasury bills issued by State Governments.

Q8. Aymanam ward in which of the following state has become India’s first digitalised panchayat ward?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Odisha
(e) Jharkhand

S8. Ans.(a)
Sol. Aymanam ward in the Kerala on became India’s first digitalised panchayat ward. Union minister of state for social justice and empowerment Krishan Pal Gurjar inaugurated the website of the first digitalised panchayat ward number 15 of Aymanam gram panchayat.

Q9. The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) has appointed Syrian refugee and Olympic athlete ____________ as a Goodwill Ambassador.
(a) Yousuf Malaila
(b) Zarna Saify
(c) Korni Groz
(d) Mouflo Prosdin
(e) Yusra Mardini

S9. Ans.(e)
Sol. The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) has appointed Syrian refugee and Olympic athlete Yusra Mardini as a Goodwill Ambassador. Ms. Mardini, who has settled in Germany, participated in the first ever Olympic refugee team at the Rio de Janeiro games in 2016.

Q10. The Real Estate (Regulation and Development) Act, 2017 (RERA) aimed to protect the interests of homebuyers across the country and bring transparency has come into force from _______________.
(a) 30th April
(b) 1st April
(c) 1st May
(d) 1st March
(e) 2nd May

S10. Ans.(c)
Sol. The Real Estate (Regulation and Development) Act, 2017 (RERA) aimed to protect the interests of homebuyers across the country and bring transparency has come into force from 1st of May 2017.

Q11. Name the software giant that has recently announced the new "Solve for India" initiative, especially for tier-2 cities with an aim to support entrepreneurs and developers of the country.
(a) Microsoft
(b) Google
(c) Infosys
(d) TCS
(e) WIPRO

S11. Ans.(b)
Sol. Google has announced the new "Solve for India" initiative, especially for tier-2 cities such as Pune, Jaipur, Hyderabad, Kolkata, Kochi, Indore, Nagpur, Nashik, Madurai, Kanpur, and Chennai. This program will aim to support entrepreneurs and developers of the country.

Q12. The Headquarters of the Food and Agricultural Organisation (FAO) is at-  
(a) New York 
(b) Paris 
(c) Geneva 
(d) Rome
(e) London

S12. Ans.(d)
Sol. The Food and Agriculture Organization of the United Nations is an agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger. FAO is also a source of knowledge and information, and helps developing countries and countries in transition modernize and improve agriculture, forestry and fisheries practices, ensuring good nutrition and food security for all. The Headquarter of FAO is in Rome, Italy.

Q13. It was decided to observe Mahatma Gandhi’s birthday October 2 as the-  
(a) International Non-violence Day
(b) International Peace day 
(c) International law day
(d) International Youth day
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(a)
Sol. On 15 June 2007 the United Nations General Assembly decided to observe the International Day of Non-Violence each year on 2 October – the birth anniversary of Mahatma Gandhi, who helped lead India to independence and inspired movements for civil rights and freedom across the world.

Q14. Grammy Award is given in the field of-
(a) Literature 
(b) Music
(c) Science 
(d) Inventions and Discoveries 
(e) Economics

S14. Ans.(b)
Sol. A Grammy Award (originally called Gramophone Award), or Grammy, is an honor awarded by The Recording Academy to recognize outstanding achievement in the mainly English-language music industry.

Q15. Name the player who has recently won a record-extending 10th Barcelona Open title by defeating Dominic Thiem of Austria.
(a) Roger Federer
(b) Andy Murray
(c) Novak Djokovic
(d) Rafael Nadal
(e) Stan Wawrinka

S15. Ans.(d)
Sol. Rafael Nadal won a record-extending 10th Barcelona Open title by defeating Dominic Thiem of Austria. He collected his second claycourt title in a row.

You may also like to Read: