General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the squash player who recently scripted history by becoming the first Indian to clinch the Asian Squash title held in Chennai.
(a) Dipika Pallikal Karthik
(b) Saurav Ghoshal
(c) Abdul Bari
(d) Joshna Chinappa
(e) Anuroop Dayal

S1. Ans.(d)
Sol. Joshna Chinappa scripted history by becoming the first Indian to clinch the Asian Squash title with a thrilling win over compatriot Dipika Pallikal Karthik in the women's final. The event was organized in Chennai.

Q2. India and Turkey has recently signed an agreement to strengthen cooperation in combating terrorism. What is the Capital of Turkey?
(a) Cairo
(b) Ankara
(c) Monaco
(d) Pattaya
(e) Berlin

S2. Ans.(b)
Sol. India and Turkey have strongly condemned the “use of double standards” in combating terrorism and agreed to strengthen cooperation in effectively dealing with the menace both bilaterally and at multilateral fora. The Capital of Turkey is Ankara and its Currency is Turkish lira.

Q3. Name the Chief Minister of one of the Indian state who has been selected for the ‘Transformative Chief Minister Award 2017’ in recognition for his role in advancing the US-India partnership at the state level.
(a) Nitish Kumar
(b) Pinarayi Vijayan
(c) Chandrababu Naidu
(d) Siddaramaiah
(e) Naveen Patnaik

S3. Ans.(c)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu has been selected for the ‘Transformative Chief Minister Award 2017’ in recognition for his role in advancing the US-India partnership at the state level.

Q4. The Confederation of Indian Industry (CII) has recently announced new office-bearers for the year 2017-18. Who has been appointed as the new President of CII?
(a) Shobana Kamineni
(b) D. Naushad Forbes
(c) Abdulla Ansari
(d) Humani Dutta
(e) Usha Gupta

S4. Ans.(a)
Sol. The Confederation of Indian Industry (CII) has recently announced new office-bearers for the year 2017-18. Ms. Shobana Kamineni, Executive Vice Chairperson, Apollo Hospitals Enterprise Ltd., has assumed office as the new President of CII. She is the first woman President of CII.

Q5. A Committee on Banking Supervision which provides a forum for regular cooperation on banking supervisory matters and to enhance understanding of key supervisory issues and improve the quality of banking supervision worldwide.
(a) BIS
(b) BASEL
(c) European Banking Supervisors
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. BASEL is a set of international banking regulations put forth by the Basel Committee on Bank Supervision, which set out the minimum capital requirements of financial institutions with the goal of minimizing credit risk.

Q6. DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
(a) Department of Industry Policy and Promotion
(b) Department of Innovation Policy and Promotion
(c) Department of Industrial Policy and Promotion
(d) Department of Industrial Policy and Partnership
(e) Department of Internet Pulse and Partnership

S6. Ans.(c)
Sol. Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) is working under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India. This department is responsible for formulation and implementation of promotional and developmental measures for growth of the industrial sector, keeping in view the national priorities and socio-economic objectives.

Q7. The letter ‘R’ denotes which word in the term IFRS?
(a) Restructuring
(b) Reporting
(c) Recognizing
(d) Remote
(e) Recurring

S7. Ans.(b)
Sol. International Financial Reporting Standards (IFRS Standards) is a single set of accounting standards, developed and maintained by the International Accounting Standards Board (the Board) with the intention of those standards being capable of being applied on a globally consistent basis—by developed, emerging and developing economies—thus providing investors and other users of financial statements with the ability to compare the financial performance of publicly listed companies on a like-for-like basis with their international peers.

Q8. Asha Parekh’s autobiography “Asha Parekh: The Hit Girl” was released recently in New Delhi. 'The Hit Girl' has been penned down by __________.
(a) Javed Akhtar
(b) Kamaal Rashid
(c) Salaman Rushdi
(d) Khalid Mohamed
(e) Manoj Darsheel

S8. Ans.(d)
Sol. Bollywood actor Aamir Khan launched renowned actress of her age, Asha Parekh’s autobiography “Asha Parekh: The Hit Girl” in New Delhi. 'The Hit Girl' has been penned down by the renowned film critic Khalid Mohamed.

Q9. Name the city that has recently become the first city in the world to get its own Microsoft font.
(a) Geneva
(b) Dubai
(c) New Delhi
(d) Cairo
(e) Paris

S9. Ans.(b)
Sol. Dubai has become the first city in the world to get its own Microsoft font. Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubai's Crown Prince and Chairman of the Executive Council, launched the Dubai Font recently.

Q10. Union government has recently launched two schemes “One IP- Two Dispensaries” and “Aadhaar based Online Claim Submission” on the occasion of International Labour Day. Who is the present Minister of State (I/C) for Labour and Employment?
(a) D. V. Sadananda Gowda
(b) Gopinath Munde
(c) Bandaru Dattatreya
(d) Maneka Gandhi
(e) Anant Geete

S10. Ans.(c)
Sol. Minister of State (I/C) for Labour and Employment, Shri Bandaru Dattatreya launched two schemes “One IP- Two Dispensaries” and “Aadhaar based Online Claim Submission” on the occasion of International Labour Day (1st May).

Q11. Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar launched a nationwide campaign to encourage Universities to display portraits of Param Veer Chakra-decorated soldiers. What is the name of this campaign?
(a) Vidyathi-Veerta Abhiyan
(b) Vidya-Shakti Abhiyan
(c) Vidya-Veerangana Abhiyan
(d) Vidya-Veerta Abhiyan
(e) Shakti-Veerta Abhiyan

S11. Ans.(d)
Sol. Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar launched 'Students for soldiers- a nationwide Vidya-Veerta Abhiyan' to encourage Universities to display portraits of Param Veer Chakra-decorated soldiers. The aim of this Abhiyan is to instill a sense of patriotism and nationalism among students.

Q12. What is the full form of NATO?  
(a) North African Treaty Organisation 
(b) North Atlantic Treaty Organisation
(c) North Asian Treaty Organisation  
(d) North American Treaty Organisation 
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(b)
Sol. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance based on the North Atlantic Treaty which was signed on 4 April 1949.

Q13. Jamini Roy distinguished himself in the field of-  
(a) Badminton 
(b) Painting
(c) Theatre 
(d) Sculpture 
(e) Musician

S13. Ans.(b)
Sol. Jamini Roy was an Indian painter. He was honoured with the State award of Padma Bhushan in 1955. He was one of the most famous pupils of Abanindranath Tagore, whose artistic originality and contribution to the emergence of modern art in India remains unquestionable.

Q14. The United Nations officially came into existence on- 
(a) January 1, 1972 
(b) October 3, 1944 
(c) October 24, 1945
(d) June 26, 1945 
(e) July 12, 1948

S14. Ans.(c)
Sol. The United Nations officially came into existence on 24 October 1945, when the Charter had been ratified by China, France, the Soviet Union, the United Kingdom, the United States and by a majority of other signatories.

Q15. Which of the following is a bank account opened by NRI to deposit income mainly generated from an Indian source?
(a) NRI
(b) NRP
(c) NRO
(d) FCNR
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. Non-Resident Ordinary (NRO) Account held to manage the income earned in India like rent, pension, dividend, interest, etc. It is opened either by the citizen of India, while temporarily shifting to abroad or by an NRI by transferring money from his home country or from his other NRO account. A normal bank account can also be redesignated to NRO account when the residential status of the account holder is changed to NRI. The account is mainly used to park money earned from Indian sources in India.

You may also like to Read: