General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. As per the recent announcement of the government, from May 1, 2017, petrol and diesel prices were changed every day in sync with international rates first in five cities. Which of the following city is not among them?
(a) Puducherry
(b) Vizag
(c) Udaipur
(d) Lucknow
(e) Jamshedpur

S1. Ans.(d)
Sol. As per the announcement of government from May 1, 2017, petrol and diesel prices was changed every day in sync with international rates. A pilot for daily revision of petrol and diesel price will be first implemented in Puducherry, Vizag in Andhra Pradesh, Udaipur in Rajasthan, Jamshedpur in Jharkhand and Chandigarh.

Q2. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu has recently announced the re-launch of a scheme for uplifment and all-round development of people belonging to the Backward Classes. What is the name of that scheme?
(a) Adarana Scheme
(b) Aradhya Scheme
(c) Bandhan Scheme
(d) Utkarsh Scheme
(e) Utthaan Scheme

S2. Ans.(a)
Sol. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu announced the re-launch of 'Adarana scheme' for improving traditional occupations. It is for the uplift and all-round development of people belonging to the Backward Classes.

Q3. The pink patrol cars called the 'Pink Hoysalas' and the Suraksha mobile phone app was launched recently as part of an effort to improve the safety and security of women in which of the following cities?
(a) Varanasi
(b) Bengaluru
(c) Gandhinagar
(d) Chandigarh
(e) New Delhi

S3. Ans.(b)
Sol. The pink patrol cars called the 'Pink Hoysalas' and the Suraksha mobile phone app was launched recently as part of an effort to improve the safety and security of women in Bengaluru, Karnataka.

Q4. The World Bank has recently approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project. This project is based on which one of the following Rivers?
(a) Brahmaputra River
(b) Beas River
(c) Ganga River
(d) Godavri River
(e) Yamuna River

S4. Ans.(c)
Sol. The World Bank has approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project on a 1,360 km-stretch of the Ganga river between Varanasi and the seaport of Haldia for bringing thousands of jobs in cargo logistics and transportation.

Q5. Malala Yousafzai has recently become the youngest Nobel Prize laureate to address parliament of which of the following countries?
(a) Australia
(b) Germany
(c) Spain
(d) Malaysia
(e) Canada

S5. Ans.(e)
Sol. Malala Yousafzai, the youngest Nobel Prize laureate, becomes the first noble prize winner to address Canadian parliament.

Q6. Which of the following is defined as the difference between current assets and current liabilities?
(a) Venture Capital
(b) Working Capital
(c) Equitable Mortgage
(d) Loss Assets
(e) Profit and Loss Account

S6. Ans.(b)
Sol. The capital of a business (working capital) which is used in its day-to-day trading operations, calculated as the current assets minus the current liabilities.

Q7. A debt which is irrecoverable and is therefore written off as loss in the accounts of an institution or bank is known as __________
(a) external debt
(b) good debt
(c) bad debt
(d) internal debt
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. The term bad debts usually refers to accounts receivable (or trade accounts receivable) that will not be collected.

Q8. Nearly four crore members of which of the following organizations will soon be able to settle their claims through the mobile application UMANG?
(a) SEBI
(b) RBI
(c) IRDAI
(d) EPFO
(e) SIDBI

S8. Ans.(d)
Sol. Nearly four crore members of retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) will soon be able to settle their claims like employees’ provident fund (EPF) withdrawal through mobile application UMANG.

Q9. India and which country has inked six pacts including one aimed at boosting counter-terrorism cooperation recently?
(a) China
(b) Japan
(c) Australia
(d) Malaysia
(e) Bangladesh

S9. Ans.(c)
Sol. India and Australia has recently inked six pacts including one aimed at boosting counter-terrorism cooperation after talks between PM Narendra Modi and his counterpart Malcolm Turnbull (PM of Australia) in New Delhi.

Q10. Name the person who has inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in New Delhi.
(a) Shri Narendra Modi
(b) Shri Rajyavardhan Sing Rathor
(c) Shri Narendra Pradhan
(d) Shri Raghubar Das
(e) Shri Pranab Mukherjee

S10. Ans.(e)
Sol. The President of India, Shri Pranab Mukherjee has inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in New Delhi.

Q11. Union Home Minister Rajnath Singh launched the portal named 'Bharat Ke Veer' to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action. This portal is powered by which of the following bank?
(a) Punjab National Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) State Bank of India
(e) Bank of Baroda

S11. Ans.(d)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh launched the portal named 'Bharat Ke Veer', to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action. This website is technically supported by National Informatics Centre (NIC) and powered by State Bank of India.

Q12. As per the recent announcement, North India will get its first Deoxyribonucleic acid (DNA) bank for wildlife in which city?
(a) Chandigarh
(b) Bareilly
(c) Varanasi
(d) Allahabad
(e) Agra

S12. Ans.(b)
Sol. North India is all set to get its first Deoxyribonucleic acid (DNA) bank for wildlife in Bareilly. It will help in research and also in bringing down poaching.

Q13. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed Smita Sandhane as its Managing Director (MD). Saraswat Bank is based in ____________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Kolkata
(e) Srinagar

S13. Ans.(a)
Sol. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed Smita Sandhane as its Managing Director (MD). Saraswat Bank is based in Mumbai, Maharashtra.

Q14. India's largest e-commerce player Flipkart has recently acquired which one of the following companies?
(a) Jabong
(b) Myntra
(c) eBay
(d) Zovi
(e) Naaptol

S14. Ans.(c)
Sol. India's largest e-commerce player Flipkart buys eBay's India business, and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft.

Q15. In which of the following fund transfer mechanisms, can funds be moved from one bank to another and where the transaction is settled instantly without being bunched with any other transaction?
(a) RTGS
(b) NEFT
(c) TT
(d) EFT
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(a)
Sol. In RTGS, the beneficiary branches are expected to receive the funds in real time as soon as funds are transferred by the remitting bank. The beneficiary bank has to credit the beneficiary’s account within 30 minutes of receiving the funds transfer message.