General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the first person from the North-Eastern Region who took over as the New Controller General of Accounts (CGA), Department of Expenditure, Ministry of Finance.
(a) Anthony Lianzuala
(b) Anup Sisodia
(c) Mukul Ranjan
(d) Rupesh Nath Goel
(e) Abdur Kazir

S1. Ans.(a)
Sol. Mr Anthony Lianzuala took over as the New Controller General of Accounts (CGA), Department of Expenditure, Ministry of Finance with effect from May 1, 2017, in New Delhi. He is the First person from the North-Eastern Region to hold this position.

Q2. Name the recipient of "USIBC Transformative Leadership Award” for 2016.
(a) Shankha Ghosh
(b) Upul Chaturvedi
(c) Suparna Samantha
(d) Jaya Bhattacharya
(e) Amitabh Kant

S2. Ans.(e)
Sol. The recipient of "Transformative Leadership Award" for 2016 was Amitabh Kant, CEO of Niti Aayog.

Q3. Name the current Union Human Resource Development Minister of India.
(a) Smriti Irani
(b) Kalraj Mishra
(c) Radha Mohan Singh
(d) Prakash Javadekar
(e) Thawar Chand Gehlot

S3. Ans.(d)
Sol. Prakash Javadekar is the current Union Human Resource Development Minister of India.

Q4. The World Press Freedom Day is observed globally on _________
(a) 1st May
(b) 3rd May
(c) 30th April
(d) 2nd May
(e) 29th April

S4. Ans.(b)
Sol. Every year, 3rd May is celebrated as the World Press Freedom Day. It is celebrated by UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession.

Q5. In it, a worldwide recognised identification code used at the time of international credit transfer between banks and also when there is an exchange of messages between banks.
(a) IFSC Code
(b) SWIFT Code
(c) NEFT Code
(d) BIS Code
(e) FCRA Code

S5. Ans.(b)
Sol. SWIFT, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code. The code is also used when there is an interchange of messages between banks. The code is a combination of 8 or 11 alphanumeric characters. First, 4 characters bank code, Next 2 characters country code, Next 2 characters location code, Last 3 characters are optional that represents branch code.

Q6. In which of the following a credit facility is provided by the bank to an entity for a specific purpose, to be repayable after a short duration?
(a) Advances
(b) Loans
(c) Security
(d) Liabilities
(e) Goodwill

S6. Ans.(a)
Sol. Advances are the source of finance, which is provided by the banks to the companies to meet the short term financial requirement. They are granted against securities which are as under:
• Primary Security: Hypothecation of Debtors, Stock Pro-notes etc.
• Collateral Security: Mortgage of land and buildings, machinery, etc.
• Guarantees: Guarantees given by partners, directors or promoters, etc.

Q7. RRBs are working in all states of the country except _______.
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar 
(e) Both (a) and (b)

S7. Ans.(e)
Sol. RRB’s were established by the Government of India in the year 1975. Their establishment was followed by the 1976 Regional Rural Banks Act. These have had the main agenda to develop the economy of the rural areas and to enlarge credit amount of these areas as well as the agricultural sectors. The services of RRBs are not available in the states of Goa and Sikkim.

Q8. On the occasion of World Press Freedom Day, UNESCO has co-organized the World Press Freedom Day's main event and the UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize Ceremony in _________________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) New York, USA
(c) Jakarta, Indonesia
(d) Barcelona, Spain
(e) Saint John, Canada

S8. Ans.(c)
Sol. UNESCO, the Government of Indonesia, and the Press Council of Indonesia co-organized the World Press Freedom Day's main event and the UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize Ceremony in Jakarta, Indonesia, from 1-4 May 2017.

Q9. Which of the following Indian state has recently become the first state to switch to the January-December financial year from the existing April-March cycle?
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Odisha
(d) Tripura
(e) Madhya Pradesh

S9. Ans.(e)
Sol. Madhya Pradesh has become the first state to switch to the January-December financial year from the existing April-March cycle. A decision to this effect was taken at the state cabinet meeting held in Bhopal.

Q10. The World Press Freedom Day was observed recently by UNESCO. Who is the Director-General of UNESCO?
(a) Peter Thomson
(b) Ban Ki-moon
(c) Antonio Guterres
(d) Irina Bokova
(e) Juan Somavia

S10. Ans.(d)
Sol. Every year, 3rd May is celebrated as the World Press Freedom Day. It is celebrated by UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Irina Bokova is the Director-General of UNESCO.

Q11. The Headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA) is in-
(a) Geneva 
(b) Paris 
(c) Brussels
(d) Washington
(e) Vienna

S11. Ans.(e)
Sol. The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organisation that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy and to inhibit its use for any military purpose, including nuclear weapons. The IAEA was established as an autonomous organisation on 29 July 1957.

Q12. The symbol of Reserve Bank of India is- 
(a) Capital of Asokan Pillar 
(b) Kuber with a purse of money 
(c) Tiger before a Palm tree
(d) A dog sitting in a defensive state 
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(c)
Sol. The East India Company Double Mohur, with the sketch of the Lion and Palm Tree, was found most suitable; however, it was decided to replace the lion by the tiger, the latter being regarded as the more characteristic animal of India. The Board on February 23, 1935, approved the design of the seal.

Q13. Which organisation is made for empowering Micro, Small and Medium enterprises in India-?
(a) ECGC
(b) RBI
(c) RRB
(d) SIDBI
(e) NABARD

S13. Ans.(d)
Sol. SIDBI is aimed to aid the growth and development of MSME in India.

Q14. ‘Madhubani’, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India?  (a) Bihar
(b) Madhya Pradesh 
(c) Uttar Pradesh 
(d) West Bengal 
(e) Haryana

S14. Ans.(a)
Sol. Madhubani painting originated in a small village, known as Maithili, of the Bihar state of India. Initially, the womenfolk of the village drew the paintings on the walls of their home, as an illustration of their thoughts, hopes and dreams. With time, the paintings started becoming a part of festivities and special events, like marriage. Slowly and gradually, the Madhubani painting of India crossed the traditional boundaries and started reaching connoisseurs of art, both at the national as well as the international level.

Q15. In which among the following Indian cities, the Department of Commerce, Government of India has recently (May 2017) organised the 4th National Standards Conclave?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Mysore
(d) Chennai
(e) Chandigarh

S15. Ans.(b)
Sol. Department of Commerce, Government of India in collaboration with Confederation of Indian Industry (CII), Bureau of Indian Standards (BIS) and the National Accreditation Board for Certification Bodies (NABCB) has organised the 4th National Standards Conclave on 1-2 May 2017 at New Delhi.

You may also like to Read: