General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The World Press Freedom Day 2017 is celebrated globally under the theme _______________.
(a) Together with Journalism
(b) Free Journalism free World
(c) Salute to the Critical Minds
(d) Critical Minds for Critical Times
(e) None of the given themes is true

S1. Ans.(d)
Sol. Every year, 3rd May is celebrated as the World Press Freedom Day. It is celebrated by UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession. The theme for World Press Freedom Day is Critical Minds for Critical Times.

Q2. The National Academy of Television Arts & Sciences (NATAS) has announced the winners of the 44th Annual Daytime Emmy Awards held in California, USA. Which of the following show has won the award for Outstanding Game Show?
(a) Entertainment Tonight
(b) General Hospital
(c) Natosh
(d) Jack and Jones
(e) Jeopardy

S2. Ans.(e)
Sol. The National Academy of Television Arts & Sciences (NATAS) has announced the winners of the 44th Annual Daytime Emmy Awards held in California, USA. Jeopardy show has won the award in the category of Outstanding Game Show.

Q3. Name the past president of Confederation of Indian Industry (CII) who was recently conferred with the Order of Diplomatic Service Merit Sungnye Medal of the Republic of Korea for his services rendered as honorary consul general of South Korea in Kolkata.
(a) Rajive Kaul
(b) Jagmohan Dalmiya
(c) Sudhir Khandelwal
(d) Sunil Kumar Jagga
(e) Sanjeev Rajan

S3. Ans.(a)
Sol. Chairman of Nicco Group and past president of Confederation of Indian Industry (CII), Rajive Kaul was conferred with the Order of Diplomatic Service Merit Sungnye Medal of the Republic of Korea for his services rendered as honorary consul general of South Korea in Kolkata.

Q4. The Telecom Ministry of India has recently launched a portal for Information sharing on Mobile Towers and EMF Emission Compliances in an event organised at New Delhi. The web portal is named as ____________.
(a) Doorsanchar
(b) Samanvay Sanchar
(c) Gyan Sanchar
(d) Tarang Sanchar
(e) Desh Sanchar

S4. Ans.(d)
Sol. Manoj Sinha, Minister of State (Independent Charge) for Communications and Minister of State for Railways, formally launched the 'Tarang Sanchar portal' in an event organised at New Delhi. The web portal is for Information sharing on Mobile Towers and EMF Emission Compliances.

Q5. ECS stands for-
(a) External Commercial System
(b) Electronic Clearing System
(c) Electronic Commercial System
(d) Electrical Clearing Service
(e) Electronic Clearing Service

S5. Ans.(e)
Sol. ECS stands for Electronic Clearing Service. It allows companies, Government departments and institutions which have to make bulk payments in the form of dividend warrants and interest payments on bonds to investors to transfer the proceeds electronically to customers’ bank accounts.

Q6. Nationalisation of banks took place in India in how many phases?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S6. Ans.(a)
Sol. Nationalisation of banks took place in India in two phases, in 1969 and 1980.

Q7. A closed economy is?
(a) Only Exports take place
(b) Only Imports take place
(c) Imports and exports take place
(d) Neither Imports nor Exports take place
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. A closed economy means no imports are brought in and no exports are sent out so as to provide consumers with everything that they need from within the economy’s borders.

Q8. Name the person who has been appointed as the new chairman of Public Accounts Committee (PAC) of the Parliament of India.
(a) Rajiv Mohan
(b) Mallikarjun Kharge
(c) S R Rangasami
(d) T Balaraman
(e) Sachin Bansal

S8. Ans.(b)
Sol. Mallikarjun Kharge is the new chairman of the 21-member (14 from Lok Sabha and 7 from Rajya Sabha)  Public Accounts Committee (PAC) of Parliament. Kharge has replaced Congress leader K V Thomas whose term ended on April 30.

Q9. Shabana Azmi starrer film ____________ was recently awarded the Special Jury Remi Award at the 50th annual Worldfest-Houston International Film Festival (WHIFF).
(a) The Black Pearl
(b) Soye Khwaab
(c) The Black Beard
(d) The Revenge
(e) The Black Prince

S9. Ans.(e)
Sol. Hollywood film The Black Prince, featuring singer-poet Satinder Sartaaj and veteran actress Shabana Azmi, was awarded the Special Jury Remi Award at the 50th annual Worldfest-Houston International Film Festival (WHIFF).

Q10. As per the UN report, India is expected to achieve how much percent growth the year 2017?
(a) 6.90
(b) 7.00
(c) 7.10
(d) 7.20
(e) 7.40

S10. Ans.(c)
Sol. As per the UN report, India is expected to achieve 7.1 percent growth this year as re-monetisation restores consumption, and infrastructure spending increases. The UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) launched its annual flagship report 'The Economic and Social Survey of Asia and the Pacific 2017'. The report said India's growth would edge up to 7.5 percent for 2018.

Q11. Minister of Road Transport and Highways has inaugurated two exhibitions namely 'The Highway Saga: Past Present and Future' and SRISHTI exhibition in New Delhi. SRISHTI stands for _____________.
(a) Safe Road and Inter-State Highways Transport of India
(b) Safe Road and Inter-State Highways Transforming India
(c) Safe Road and Inter-State Highways Transferring India
(d) Safe Road and Inter-State Highways Transition of India
(e) Safe Road and Inter-State Highways Truncation of India

S11. Ans.(b)
Sol. Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari has inaugurated two exhibitions namely 'The Highway Saga: Past Present and Future' and 'Safe Road and Inter-State Highways Transforming India (SRISHTI)’ at Vigyan Bhawan in New Delhi.

Q12. Who is the governor of Sikkim? 
(a) Keshari Nath Tripathi
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Shriniwas Dadasaheb Patil
(d) V.P. Singh Badnore
(e) Tathagata Roy

S12. Ans.(c)
Sol. Shriniwas Patil is the present Governor of Sikkim, India. He was a member of the 13th and 14th Lok Sabha of India. He represented the Karad constituency of Maharashtra and is a member of the Nationalist Congress Party (NCP). He is a former Indian Administrative Service officer.

Q13. Capital of Nigeria is? 
(a) Abuja
(b) Niamey 
(c) Nassau
(d) Manama
(e) Roseau

S13. Ans.(a)
Sol. Nigeria, an African country on the Gulf of Guinea, has many natural landmarks and wildlife reserves. Abuja is the capital city of Nigeria. It is located in the centre of Nigeria, within the Federal Capital Territory (FCT). Abuja is a planned city, which was built mainly in the 1980s. It officially became Nigeria's capital on 12 December 1991, replacing Lagos. The currency of Nigeria is Naira.

Q14. Nameri National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Himachal Pradesh
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Meghalaya

S14. Ans.(d)
Sol. Nameri National Park is a national park in the foothills of the eastern Himalayas in the Sonitpur District of Assam, India, about 35 km from Tezpur. Nameri shares its northern boundary with the Pakhui Wildlife Sanctuary of Arunachal Pradesh.

Q15. Which organisation carry out open market operations?
(a) SEBI
(b) SIDBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) Finance Ministry

S15. Ans.(c)
Sol. RBI carries out open market operations. The open market operation is in which a country will conduct trade with outside regions.

You may also like to Read: