General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has recently approved USD 160 million loan for a power project in Andhra Pradesh, the first credit from the bank for an Indian project. The AIIB is sponsored by ____________
(a) Japan
(b) Austria
(c) China
(d) South Africa
(e) Brazil

S1. Ans.(c)
Sol. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has recently approved USD 160 million loan for a power project in Andhra Pradesh, the first credit from the bank for an Indian project. The AIIB, in which India is the second largest shareholder after China, has approved the project with the objective to strengthen the power transmission and distribution system in Andhra Pradesh.

Q2. Braj Bihari Kumar has been recently appointed as the chairman of the Indian Council of Social Science Research (ICSSR). He has succeeded famous economist ______________.
(a) Shashi Tharoor
(b) Kamla Kiran
(c) P N Mallikarjuna
(d) S K Thorat
(e) S N Tiwari

S2. Ans.(d)
Sol. Braj Bihari Kumar, the editor of quarterly journals Dialogue and Chintan Srijan, has been appointed as the chairman of the Indian Council of Social Science Research (ICSSR). He has succeeded famous economist S K Thorat.

Q3. In order to improve the connectivity of the state, Union Cabinet approved ______________ Airport as International Airport recently.
(a) Vijayawada
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Bengaluru
(e) Thiruvananthpuram

S3. Ans.(a)
Sol. Union Cabinet approved Vijayawada Airport as International Airport recently. This move will improve the connectivity of the state and provide a wider choice of service at competitive cost to air travelers.

Q4. India is all set to get world's highest railway bridge in J&K which is 35 meters taller than Eiffel Tower. The Bridge will be built across which of the following River?
(a) Beas River
(b) Jhelum River
(c) Churu River
(d) Chenab River
(e) Nubra River

S4. Ans.(d)
Sol. Around two years from now, the Chenab river in Jammu and Kashmir will be spanned by the world’s highest railway bridge that is expected to be 35 metres taller than Paris’ Eiffel Tower. The massive arch-shaped structure, being constructed at a cost of around Rs. 1,100 crores, will rise 359 m above the river bed.

Q5. What was the Purpose of setting up Narsimhan committee-2?
(a) Efficiency and productivity
(b) Banking reform process
(c) Export of IT sector
(d) Fiscal Reform process
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. In 1998 to analyze India’s banking sector and recommending legislation and regulations to make it more effective, competitive and efficient.issued by banks or other financial institutions.

Q6. The largest bank Imperial bank was nationalized in 1955 and rechristened as State Bank of India on the recommendation of which committee?
(a) Rangarajan Committee
(b) Chelliah Committee
(c) Rekhi Committee
(d) Gorewala Committee
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Bank of Madras merged into the other two in British India i.e. Bank of Calcutta and Bank of Bombay to form the Imperial Bank of India which became the State Bank of India on the recommendation of Gorewala Committee.

Q7. Who monitors Priority Sector Lending (PSL) in commercial banks?
(a) Reserve Bank of India (RBI)
(b) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(c) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
(d) Government of India (GOI)
(e) Finance Ministry (FM)

S7. Ans.(a)
Sol. The priority sector lending by commercial banks is monitored by Reserve Bank of India (RBI) through periodical returns received from them.

Q8. The 'Swachh Survekshan 2017' survey results were recently announced by Urban Development Minister M Venkaiah Naidu. Which of the followin city is India’s cleanest city?
(a) Bhopal
(b) Indore
(c) Bengaluru
(d) New Delhi
(e) Bhubneshwar

S8. Ans.(b)
Sol. The 'Swachh Survekshan 2017' survey results were recently announced by Urban Development Minister M Venkaiah Naidu. The total 434 cities of India were surveyed. Indore in Madhya Pradesh is India’s cleanest city while Gonda in Uttar Pradesh is the dirtiest, according to the ‘Swachh Survekshan-2017’.

Q9. The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for restructuring the schemes of the Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) under new Central Sector Scheme named SAMPADA. What does 'P' stands for in SAMPADA?
(a) Production
(b) Permiable
(c) Processing
(d) Power
(e) Provident

S9. Ans.(c)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for restructuring the schemes of the Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) under new Central Sector Scheme – SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters) for the period 2016-20.

Q10. The Union Cabinet chaired by ____________ has given its approval for National Steel Policy (NSP) 2017.
(a) Shri Berender Singh
(b) Shri Arun Jaitley
(c) Shri Rajnath Singh
(d) Shri Narendra Modi
(e) None of the given option is true

S10. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for National Steel Policy (NSP) 2017. The new Steel Policy enshrines the long term vision of the Government to give impetus to the steel sector.

Q11. The Indian men’s national football team has made it into the top 100 of the FIFA world football rankings for the first time in 21 years. Who is the President of FIFA?
(a) Sepp Blatter
(b) Joao Havelange
(c) Gianni Infantino
(d) Takehiko Nakao
(e) Soal Manol

S11. Ans.(c)
Sol. The Indian men’s national football team has made it into the top 100 of the FIFA (International Federation of Association Football) world football rankings for the first time in 21 years. Gianni Infantino is the President of FIFA.

Q12. World Telecommunication Day is observed on which of the following date? 
(a) July 10
(b) April 22
(c) May 10
(d) May 17
(e) August 23

S12. Ans.(d)
Sol. World Telecommunication Day is celebrated marking the founding anniversary of International Telecommunications Union (ITU) which was initiated in 1865. World Telecommunication Day is celebrated annually on 17 May. This day was first celebrated in 1969.

Q13. Which of the following country is not a member of ASEAN? 
(a) Cambodia
(b) China
(c) Indonesia
(d) Philippines
(e) Malaysia

S13.  Ans.(b)
Sol. The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand.

Q14. Apurvi Chandela is related to which of the following sports?
(a) Tennis
(b) Chess
(c) Shooting
(d) Boxing
(e) Archery

S14. Ans.(c)
Sol. Apurvi Singh Chandela is an Indian shooter who competes in the 10 metre air rifle event. She won the gold medal in the 2014 Commonwealth Games in Glasgow.

Q15. What is the best ever ranking of Indian football team in FIFA world ranking?
(a) 99th
(b) 86th
(c) 96th
(d) 95th
(e) 94th

S15. Ans.(e)
Sol. The Indian men’s national football team has made it into the top 100 of the FIFA (International Federation of Association Football) world football rankings for the first time in 21 years. The last time India had been in the top 100 of the rankings was way back in 1996, with the 94th spot in February 1996 being the country’s best ever FIFA ranking.

You may also like to Read: