General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The 'Swachh Survekshan 2017' survey results were recently announced by former Urban Development Minister M Venkaiah Naidu. Which of the following city is the dirtiest city in India?
(a) Itawah
(b) Varanasi
(c) Hardoi
(d) Gonda
(e) Bhusawal

S1. Ans.(d)
Sol. The 'Swachh Survekshan 2017' survey results were recently announced by former Urban Development Minister M Venkaiah Naidu. The total 434 cities of India were surveyed. Indore in Madhya Pradesh is India’s cleanest city while Gonda in Uttar Pradesh is the dirtiest, according to the ‘Swachh Survekshan-2017’.

Q2. India has launched the GSLV-F09 carrying the GSAT-9 or the “South Asia” satellite from Sriharikota, Andhra Pradesh. What is the meaning of "S" in GSLV?
(a) Satellite
(b) Solutions
(c) Search
(d) Science
(e) Space

S2. Ans.(a)
Sol. India made its biggest space diplomacy push when the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-F09), carrying the GSAT-9 or the "South Asia" satellite, was launched successfully from Sriharikota, Andhra Pradesh.

Q3. In order to Strengthen defence ties, India has opened its first private small arms manufacturing plant at- 
(a) Vadodara, Gujarat
(b) Malanpur, Madhya Pradesh
(c) Varanasi, Uttar Pradesh
(d) Darbhanga, Bihar
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. In order to Strengthen defence ties, India has opened its first private small arms manufacturing plant at Malanpur, Madhya Pradesh in a joint venture with Israel. The plant has been set up as a joint venture Punj Lloyd Raksha Systems between Indian defence conglomerate Punj Lloyd and Israel Weapons Industries (IWI).

Q4. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has constituted Technical Committee to lay down Technical Standards for the performance of core services and other services in accordance with Regulation 14 of the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. The committee will be Chaired by-
(a) Mr Anthony Lianzuala
(b) Shobana Kamineni
(c) Dr RB Barman 
(d) Yusra Mardini 
(e) Nita Ambani

S4. Ans.(c)
Sol. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has constituted Technical Committee to lay down Technical Standards for the performance of core services and other services in accordance with Regulation 14 of the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. The committee will be Chaired by Dr. R. B. Barman and the three members of the committee are Dr. Nand Lal Sarda, Dr.  Pulak Ghosh and Sh. V. G. Kannan.

Q5. Softbank has made its biggest investment in an Indian digital enterprise by sealing a funding round of Rs 9,000 crore ($1.4 billion) in mobile payments provider Paytm. Softbank is based in-
(a) Austria
(b) Japan
(c) Hong Kong
(d) China
(e) Russia

S5. Ans.(b)
Sol. Japan based Softbank has made its biggest investment in an Indian digital enterprise by sealing a funding round of Rs 9,000 crore ($1.4 billion) in mobile payments provider Paytm. The Japanese internet and telecom conglomerate will now own about a fifth of the Noida-based company estimated to be worth $8 billion, making it the country’s second most valuable startup. This is the largest fund infusion by a single investor in an Indian start-up and also Softbank's largest investment in a single company in India.

Q6. Which among the following banks has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Life Insurance Corporation (LIC) of India for selling life insurance products of LIC?
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) State Bank of India
(e) Karnataka Bank

S6. Ans.(e)
Sol. Karnataka Bank Ltd has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Life Insurance Corporation (LIC) of India for selling life insurance products of LIC.

Q7. HDFC Life has announced the launch of an artificial intelligence-based application 'SPOK' that can automatically read, understand, categorise, prioritise and respond to customer emails sent to the private insurer. Where is the corporate office of HDFC life?
(a) Nainital
(b) Jaipur
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Ahmedabad

S7. Ans.(c)
Sol. HDFC Life has announced the launch of an artificial intelligence-based application 'SPOK' that can automatically read, understand, categorise, prioritise and respond to customer emails sent to the private insurer. Mumbai is the corporate office of HDFC life.

Q8. The Insolvency and Bankruptcy Board of India was established on ______________ in accordance with the provisions of The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.
(a) 01st April 2017
(b) 01st October 2013
(c) 01st November 2015
(d) 01st October 2016
(e) 01st September 2016

S8. Ans.(d)
Sol. The Insolvency and Bankruptcy Board of India was established on October 1, 2016 in accordance with the provisions of The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016. Dr. MS Sahoo currently serves as Chairperson of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).

Q9. Which among the following state government has passed a resolution granting river Narmada the status of a living entity and committed itself to the protection of its legal rights recently?
(a) Andhra Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S9. Ans.(e)
Sol. The Madhya Pradesh government has passed a resolution granting river Narmada the status of a living entity and committed itself to the protection of its legal rights. A month ago, the Uttarakhand High Court had declared Ganga, Yamuna and their tributaries living entities with the status of a legal person.

Q10. The NABARD (Amendment) Bill, 2017 was introduced by Minister of Finance, Mr Arun Jaitley. Who is the present  Chairman of NABARD?
(a) Dr Kshatrapati Shivaji
(b) Yaduvendra Mathur
(c) Urjit R Patel
(d) Ajay Tyagi
(e) Harsh Kumar Bhanwala

S10. Ans.(e)
Sol. Minister of Finance, Mr. Arun Jaitley in Lok Sabha on April 5, 2017, The Bill seeks to amend the National Bank for Agriculture and Rural Development Act, 1981. Harsh Kumar Bhanwala is the present  Chairman of NABARD.

Q11. Reliance Corporate IT Park Ltd. (RCITPL) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with enterprise application software major SAP SE to launch ________________ solution for taxpayers.
(a) SUKHAD GST
(b) SUGAM GST
(c) SINEH GST
(d) SARAL GST
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. Reliance Corporate IT Park Ltd. (RCITPL) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with enterprise application software major SAP SE to launch 'SARAL GST' solution for taxpayers. According to the subsidiary of Reliance Industries, the new offering will enable taxpayers to be GST compliant and smoothly access the government's GST System, once GST is rolled out from July 1, 2017.

Q12. Who is present President of Germany?
(a) Manuel Valls
(b) John Howard 
(c) Frank-Walter Steinmeier
(d) Freundel Stuart
(e) David A. Granger

S12. Ans.(c)
Sol. Frank-Walter Steinmeier is the President of Germany, serving since March 2017.

Q13. Alamatti Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S13. Ans.(e)
Sol. The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River in North Karnataka, India which was completed in July 2005. The target annual electric output of the dam is 560 MU. The Almatti Dam is the main reservoir of the Upper Krishna Irrigation Project; the 290 MW power station is located on the right side of the Almatti Dam.

Q14. Headquarters of International Monetary Fund is in which of the following city? 
(a) Basel
(b) Rome
(c) Guatemala City
(d) Washington D.C
(e) Perth

S14. Ans.(d)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) is an international organisation headquartered in Washington, D.C. (USA) of "189 countries working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world."

Q15. Which bank has launched a new trading platform called “Selfie” for customers in association with Geojit?
(a) Federal Bank
(b) IDFC Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
(e) ICICI Bank

S15. Ans.(a)
Sol. Federal Bank, in association with Geojit, has launched a new trading platform called “Selfie” for customers. Designed and managed by Geojit, the trading platform will give its users absolute control over their investments with timely research inputs to make sound investment decisions.

You may also like to Read: