General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Thirty-four MoUs amounting to about Rs 2 lakh crores were signed in the three-day India Integrated Transport and Logistics Summit that was concluded in-
(a) Mumbai
(b) Lucknow
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Kolkata

S1. Ans.(c)
Sol. Thirty-four MoUs amounting to about Rs 2 lakh crores were signed in the three-day India Integrated Transport and Logistics Summit that was concluded in New Delhi.

Q2. Who is the current/present Minister for Road Transport and Highways and Shipping?
(a) Radha Mohan Singh
(b) Nitin Jairam Gadkari
(c) Ram Vilas Paswan
(d) Anant Geete
(e) Bandaru Dattatreya

S2. Ans.(b)
Sol. Nitin Jairam Gadkari is the current/present Minister for Road Transport and Highways and Shipping.

Q3. The Haryana government has decided to open canteens offering meals at subsidized rates to registered construction workers under the "Antyodaya Anna Yojana" at 23 locations in the state. Who is the present Chief Minister of Haryana?
(a) Manohar Lal Khattar
(b) Captain Amarinder Singh
(c) Shivraj Singh Chouhan
(d) Yogi Adityanath
(e) Virbhadra Singh

S3. Ans.(a)
Sol. The Haryana government has decided to open canteens offering meals at subsidized rates to registered construction workers under the "Antyodaya Anna Yojana" at 23 locations in the state. Besides, mobile food vans would be started at 23 convenient sites with a large number of workers. Manohar Lal Khattar is the present Chief Minister of Haryana.

Q4. The Antyodaya Anna Yojana, an important milestone in providing foodgrains to the poor was launched on- 
(a) 25th December 2000
(b) 02nd October 2006
(c) 20th August 2004
(d) 14th November 2010
(e) 15th August 2015

S4. Ans.(a)
Sol. The Antyodaya Anna Yojana, an important milestone in providing foodgrains to the poor was launched on December 25, 2000.

Q5. _____________ and IFFCO rolled out their first set of co-branded debit cards for farmers as part of a novel initiative to push digitalisation and cashless economy.
(a) SIDBI
(b) SBI
(c) PNB
(d) BOB
(e) NABARD

S5. Ans.(d)
Sol. Bank of Baroda (BOB) and IFFCO has rolled out their first set of co-branded debit cards for farmers as part of a novel initiative to push digitalisation and cashless economy. Both the organisations in February 2017 entered into a memorandum of understanding (MoU) in this regard. The co-branded debit cards, with inbuilt overdraft of Rs. 2,500 in special savings bank account, could be used for purchase of various agri products at IFFCO sale counters.

Q6. The Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has approved hike in investment limit in ETFs to 15% from the existing 10%. What is the meaning of "T" in ETFs?
(a) Traded
(b) Transit
(c) Truncated
(d) Transfer
(e) Total

S6. Ans.(a)
Sol. The Employees Provident Fund Organisation has approved hike in investment limit in Exchange Traded Funds (ETFs) to 15%, from the existing 10%, Union Labour Minister Bandaru Dattatreya stated it. The decision was taken during the meeting of the Central Board of Trustees (CBT). In 2016, the investment was raised to 10%.

Q7. India has signed a loan agreement of 36 million dollars with the World Bank for Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Programme. Who is present President of World Bank?
(a) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(b) Jim Yong Kim
(c) Takehiko Nakao
(d) Christine Lagarde
(e) Jin Liqun

S7. Ans.(b)
Sol. India has signed a loan agreement of 36 million dollars with the World Bank for Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Programme. The project aims to improve the efficiency of public expenditure management and tax administration in Himachal Pradesh. The agreement was signed by Joint Secretary of Department of Economic Affairs Raj Kumar and the Bank's Country Director Junaid Kamal Ahmad. Jim Yong Kim is the President of World Bank and its headquarter is in Washington, D.C, USA.

Q8. The promulgation of the Banking Regulation (Amendment) Ordinance, 2017 inserting two new Sections (viz. 35AA and 35AB) after Section 35A of the __________________ enables the Union Government to authorize the Reserve Bank of India (RBI) to direct banking companies to resolve specific stressed assets by initiating insolvency resolution process, where required.
(a) Banking Regulation Act, 1935
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Banking Regulation Act, 1956
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) Reserve Bank of India Act, 1949

S8. Ans.(b)
Sol. The promulgation of the Banking Regulation (Amendment) Ordinance, 2017 inserting two new Sections (viz. 35AA and 35AB) after Section 35A of the Banking Regulation Act, 1949 enables the Union Government to authorize the Reserve Bank of India (RBI) to direct banking companies to resolve specific stressed assets by initiating insolvency resolution process, where required. The RBI has also been empowered to issue other directions for resolution, and appoint or approve for appointment, authorities or committees to advise banking companies for stressed asset resolution.

Q9. The Appointments Committee of the Cabinet has approved seven top-level changes in various public sector banks recetly. Who has been appointed as MD & CEO of Allahabad Bank?
(a) G Rajkiran Rai
(b) R Subramaniakumar
(c) Usha Ananthasubramanian
(d) Dinabandhu Mohapatra
(e) RA Sankara Narayanan

S9. Ans.(c)
Sol. The Appointments Committee of the Cabinet has approved seven top-level changes in various public sector banks. Usha Ananthasubramanian, MD, and CEO, Punjab National Bank, has been appointed as MD & CEO of Allahabad Bank.

Q10. Who has been appointed as MD & CEO of Punjab National Bank by appointments Committee of the Cabinet?
(a) G Rajkiran Rai
(b) R Subramaniakumar
(c) Usha Ananthasubramanian
(d) Sunil Mehta
(e) RA Sankara Narayanan

S10. Ans.(d)
Sol. Sunil Mehta, Executive Director, Corporation Bank, has been appointed as MD & CEO of Punjab National Bank.

Q11. Which among the following countries has beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia?
(a) Russia
(b) Singapore
(c) India
(d) New Zealand
(e) Great Britain

S11. Ans.(e)
Sol. Great Britain beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia. This victory came to Great Britain in the Azlan Shah Cup after 23 years. Australia is the world champions and had won the Azlan Shah title nine times. Great Britain becomes the first team from the British Isles to win the Azlan Shah title since 1994.

Q12. Chinnar Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Odisha
(d) Himachal Pradesh
(e) Kerala

S12.Ans.(e)
Sol. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in the state of Kerala, amidst the hillocks of the Western Ghats. The protected forests are located in a high altitude. Chinnar Wildlife Sanctuary is covered with montane rain forests and wet green grasslands along with dry deciduous and thorny-shrub forests towards the south. Tiger, Leopard, Elephant, Sambhar Deer, Indian Bison, Nilgiri Tahr, Rusty-spotted cat and Grizzled Giant Squirrel etc. can be found here.
Q13. Tansa Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S13. Ans.(d)
Sol. Tansa dam, is an earthfill and gravity dam on Tansa river near Mumbai, Thane district in the state of Maharashtra in India. The dam is one of the seven sources of drinking water to the city of Mumbai.

Q14. Who is the Chief Minister of Goa? 
(a) Manohar Parrikar
(b) Manohar Lal
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Pema Khandu
(e) Nara Chandrababu Naidu

S14. Ans.(a)
Sol. Manohar Parrikar is Chief Minister of Goa since 14th March 2017.

Q15. Which Bank has entered into a distribution agreement to sell the mutual fund products of HDFC Capital Asset Management Ltd (HDFCAML) during exchanged the memorandum of understanding in Mangaluru, Karnataka?
(a) State Bank of India
(b) Karur Vysya Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) ICICI Bank'

S15. Ans.(c)
Sol. Karnataka Bank Ltd has entered into a distribution agreement to sell the mutual fund products of HDFC Capital Asset Management Ltd (HDFCAML) during exchanged the memorandum of understanding in Mangaluru, Karnataka. Investment in mutual funds will provide an opportunity to those customers who are uncomfortable about investing directly in stock markets as this tie-up will give HDFCAML an opportunity to expand its base in these centers.

You may also like to Read: