General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the person who has recently become the youngest noble prize winner to address Canadian parliament.
(a) Kailash Satyarthi
(b) Aung San Suu Kyi
(c) Raoul Wallenberg
(d) Malala Yousafzai
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Malala Yousafzai, the youngest Nobel Prize laureate, becomes the first noble prize winner to address Canadian parliament.

Q2. The first rail freight service ‘British goods’ has started recently from the UK to-
(a) Japan
(b) India
(c) France
(d) Spain
(e) China

S2. Ans.(e)
Sol. The first rail freight service British goods from the UK to China.

Q3. Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to which country?
(a) Japan
(b) Germany
(c) Oman
(d) Georgia
(e) Nigeria

S3. Ans.(b)
Sol. Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany, recently.

Q4. Which among the following cities, India's first ever micro-drama festival, named "Thespis" was concluded?
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Bareilly

S4. Ans.(a)
Sol. India's first ever micro-drama festival, named Thespis, was held recently in New Delhi.

Q5. A signed undertaking from one party containing a promise to pay a stated sum to a specified person or a company is known as ________
(a) Power of Attorney
(b) Promissory Note
(c) Purchasing Power Parity
(d) Plastic Notes
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. A promissory note is a legal instrument in which one party (the maker or issuer) promises in writing to pay a determinate sum of money to the other (the payee).

Q6. CRAR stands for _________
(a) Capital to Risk-Weighted Assets Ratio
(b) Capital to Risk Assets Ratio
(c) Credit Rating-Weighted Assets Ratio
(d) Credit Rating Assets Ratio
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. The Capital Adequacy Ratio (CAR) or Capital-to-Risk weighted Assets Ratio (CRAR) is a measure of a bank’s capital. It is expressed as a percentage of a bank’s risk weighted credit exposures. It is used to protect depositors and promote the stability and efficiency of financial systems around the world.

Q7. Which among the following are long term corporate bonds that are unsecured in nature?
(a) DCF
(b) Debentures
(c) Covenant
(d) CRAs
(e) Cheque

S7. Ans.(b)
Sol. A long-term security yielding a fixed rate of interest, issued by a company and secured against assets are known as debentures. Debentures an unsecured loan certificate issued by a company.

Q8. Name the novel authored by Colson Whitehead that has won the Pulitzer Prize for fiction, recently.
(a) The Underground Railroad
(b) Don Quixote
(c) The Odyssey by Homer
(d) In Search of Time
(e) The Divine Comedy

S8. Ans.(a)
Sol. The literary blockbuster novel 'The Underground Railroad' authored by Colson Whitehead, which depicts the journey of a young woman escaping from slavery via a fantastical train system has won the Pulitzer prize for fiction.

Q9. ESAF Small Finance Bank has launched a social deposit scheme called _____________ in Thrissur, Kerala.
(a) FinTech Subsidy Scheme
(b) Hrudaya Deposit scheme
(c) PowerTex Form Scheme
(d) Ujala Deposit Scheme
(e) Hardik Deposit Scheme

S9. Ans.(b)
Sol. ESAF Small Finance Bank has launched a social deposit scheme called 'Hrudaya Deposit scheme' in Thrissur, Kerala.

Q10. Name the mobile manufacturing company that has recently partnered with Airtel and BSNL to set up 5G internet speed in India to introduce a fast internet ecosystem in the country.
(a) Samsung
(b) Micromax
(c) Nokia
(d) Vivo
(e) Gionee

S10. Ans.(c)
Sol. Nokia and Airtel along with state-owned network BSNL (Bharat Sanchar Nigam Ltd) have announced that they have partnered  to set up 5G internet speed in India to introduce a fast internet ecosystem in the country.

Q11. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with a trader company Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. Gunvor is ______________ based company.
(a) Austria
(b) Switzerland
(c) Japan
(d) Australia
(e) Denmark

S11. Ans.(b)
Sol. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with Swiss trader Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies.

Q12. The Indian navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built ______________.
(a) Charlie class submarine
(b) Arihant class submarine
(c) Sindhughosh class submarine
(d) Kalvari class submarine
(e) Chakra class submarine

S12. Ans.(d)
Sol. The navy successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built Kalvari class submarine. The launch was significant milestone in enhancing its “sub-surface” warfare prowess.The weapon was fired from the submarine, the first of India’s six Scorpene-class submarines which are being built under the Project 75.

Q13. Name the district of Himachal Pradesh that has recently got approval to be its second capital.
(a) Shimla
(b) Solan
(c) Dharamshala
(d) Bilaspur
(e) Kullu

S13. Ans.(c)
Sol. The Himachal Pradesh cabinet approved the proposal to make Dharamshala as the second capital of the state (Himachal Pradesh). The decision was taken at the cabinet meeting chaired by Chief Minister Virbhadra Singh.

Q14. United India Insurance Company Limited (UIIC) was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. Where is the headquarter of UIIC?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Chennai

S14. Ans.(e)
Sol. United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. 12 Indian Insurance Companies, 4 Cooperative Insurance Societies and Indian operations of 5 Foreign Insurers. Chennai, Tamil Nadu is the headquarter of UIIC.

Q15. NABARD was set up with an initial capital of 100 crore and to Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. Who is the present chairman of NABARD?
(a) UK Sinha
(b) RS Sharma
(c) Raghuram Rajan
(d) H K Bhanwala
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. Dr. Harsh Kumar Bhanwala is the Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) since December 18, 2013. He is a Post Graduate in Management from IIM Ahmedabad and holds Ph.D. in Management. He has been awarded honorary doctorate in Science by Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.

You may also like to Read: