General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Which among the following two banks have launched co-branded credit cards for the customers recently?
(a) PNB and South Indian Bank
(b) SBI and Karnataka Bank
(c) ICICI and Indian Overseas Bank
(d) Axis Bank and Bank of Baroda
(e) Indian Bank and Bandhan Bank

S1. Ans.(b)
Sol. Karnataka Bank and SBI Card have launched co-branded credit cards for the customers of Karnataka Bank. Through this alliance, Karnataka Bank and SBI Card will launch two variants of the co-branded credit card named ‘Karnataka Bank Platinum SBI Card’ and ‘Karnataka Bank SimplySAVE SBI Card’. ‘Karnataka Bank Platinum SBI Card’, which has been designed keeping in mind the premium customers, offers features in line with their lifestyle and spending patterns. ‘Karnataka Bank SimplySAVE SBI Card’ is aimed at value-conscious consumers and offers rewards and features that enable customers to maximise their savings on their regular spends.

Q2. Who has appointed as the new chairman of Central Board of Excise and Customs (CBEC)?
(a) Vanaja N. Sarna
(b) Swati Gupta
(c) Tanushree Pareek
(d) Upendra Tripathy
(e) T S Anantharaman

S2. Ans.(a)
Sol. Vanaja N. Sarna has appointed as the new chairman of Central Board of Excise and Customs (CBEC). She has replaced Najib Shah after his retirement. Prior to becoming Member of the CBEC, she held the charge of Director General of Vigilance and Chief Vigilance Officer of the Department.

Q3. Which among the following countries has committed an 'Official Development Assistance' (ODA) of 371.345 billion yen (about Rs 21,590 crore) under 2016-2017 for various infrastructure projects, including the dedicated freight corridor in India?
(a) Malaysia
(b) Thailand
(c) South Korea
(d) Japan
(e) China

S3. Ans.(d)
Sol. Japan has committed an 'Official Development Assistance' (ODA) of 371.345 billion yen (about Rs 21,590 crore) under 2016-2017 for various infrastructure projects, including the dedicated freight corridor, in India. The notes in this regard were exchanged in New Delhi between S Selvakumar, Joint Secretary, Department of Economic Affairs and Kenji Hiramatsu, Ambassador of Japan to India.

Q4. Kanha tiger reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot of its own. The Mascot has been named as.................? 
(a) Bhoorsingh the Barasingha
(b) Shersingh the Sheraham
(c) Baghathakut the Bhaghwar
(d) Singham the Singhatam
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Kanha tiger reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot of its own. The Mascot has been named 'Bhoorsingh the Barasingha' to present the hard ground swamp deer as the spirit of the reserve and spread awareness to save it from possible extinction. The Kanha tiger reserve, spread over Mandla and Balaghat districts, is the only place in the world where the species exists. Barasingha or Swamp Deer is the State animal of Madhya Pradesh.

Q5. Under OLTAS, only a Single Copy Challan is used with a tear off portion for the Tax Payer. What does OLTAS stand for-
(a) On-line Tax Accounting Service
(b) On-line Tax Amounting System
(c) On-line Timing Accounting System
(d) On-line Tax Association Service
(e) On-line Tax Accounting System


S5. Ans.(e)
Sol. Under On-line Tax Accounting System (OLTAS), only a Single Copy Challan is used with a tear off portion for the Tax Payer.

Q6. Union Finance Minister Arun Jaitley had chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Name the country that has joined the SASEC program as its seventh member.
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) Myanmar
(d) Maldives
(e) Nepal

S6. Ans.(c)
Sol. Union Finance Minister Arun Jaitley chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Myanmar has joined the SASEC program as its seventh member.

Q7. Name the Bank/Banks that sold Rs.1,800 crore Ballarpur Industries loans to Edelweiss Asset Reconstruction Company.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)

S7. Ans.(d)
Sol. ICICI Bank and Axis Bank sold Rs.1,800 crore of loans to paper maker Ballarpur Industries Ltd to Edelweiss Asset Reconstruction Company.

Q8. The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between ___________ and India over imposition of safeguard import duty on iron and steel products.
(a) Japan
(b) Pakistan
(c) China
(d) Afghanistan
(e) Myanmar

S8. Ans.(a)
Sol. The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between Japan and India over imposition of safeguard import duty on iron and steel products.

Q9. The Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at?
(a) Rs. 21.47 lakh crores
(b) Rs. 42.31 lakh crores
(c) Rs. 75.26 lakh crores
(d) Rs. 56.17 lakh crores
(e) Rs. 92.86 lakh crores

S9. Ans.(a)
Sol. Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at 21.47 lakh crores and this is expected to have multiplier effects and lead to higher growth.

Q10. TEC, an acronym was announced by the Finance Minister marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year. What is the full form of TEC?
(a) Transport, Energise, Comfort India
(b) Transfer, Energise, Clean India
(c) Transform, Essential, Clean India
(d) Transform, Energise, Capable India
(e) Transform, Energise, Clean India

S10. Ans.(e)
Sol. TEC, an acronym encapsulating the vision to "Transform, Energise, Clean India", was announced by the Finance Minister, marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year.

Q11. Name the person who has been appointed as the Ambassador and Permanent Representative of India to the United Nations Offices in Geneva, Switzerland.
(a) Sandeep Jajodia
(b) B P Kanugo
(c) Sumit Kumar Rao
(d) Amit Gupta
(e) Rajiv Kumar Chander

S11. Ans.(e)
Sol. Rajiv Kumar Chander has been appointed as the Ambassador and Permanent Representative of India to the United Nations Offices in Geneva.

Q12. The Madhya Pradesh government has launched an app named ____________ to provide various municipal services online.
(a) MP i-Seva
(b) MP e-Safai
(c) MP i-Safai
(d) MP e-nagarpalika
(e) MP e-Cleaning

S12. Ans.(d)
Sol. The Madhya Pradesh government has launched an app named ‘MP e-nagarpalika’ to provide various municipal services online.

Q13. Which of the following Indian Universities has topped the list of country's official higher education rankings, recently announced by the HRD Ministry?
(a) Banaras Hindu University
(b) Jawaharlal Nehru University
(c) IISc-Bengaluru
(d) Delhi University
(e) Aligarh University

S13. Ans.(c)
Sol. IISc- Bengaluru has topped the list of best universities of country's official higher education rankings, recently announced by the HRD Ministry.

Q14. Bandipur National Park, an 874-sq.-km forested reserve in the southern Indian state of-
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S14. Ans.(c)
Sol. Located amidst the picturesque surroundings of the towering Western Ghat Mountains on the Mysore-Ooty highway in Karnataka, Bandipur National Park covers an area of about 874.2 sq km. Together with Mudumalai Wildlife Sanctuary in Tamil Nadu, Wayanad Wildlife Sanctuary in Kerala and Nagarhole National Park in the North, it creates the India's biggest biosphere reserve popularly known as the 'Nilgiri Biosphere Reserve'.

Q15. Hillary Rodham Clinton is famous of which of the following field?
(a) Cinema
(b) Politics
(c) Sports
(d) Art & Culture
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. Hillary Diane Rodham Clinton is an American politician who was the 67th United States Secretary of State from 2009 to 2013, U.S. Senator from New York from 2001 to 2009, First Lady of the United States from 1993 to 2001, and the Democratic Party's nominee for President of the United States in the 2016 election.