General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims  Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking examsSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian/Indians who made it to the annual list of ‘100 most influential people in the world’ 2017 in the recently released list by the Time magazine.
(a) Narendra Modi
(b) Mukesh Ambani
(c) Vijay Shekhar Sharma
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and (b)

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and Paytm founder Vijay Shekhar Sharma were the only two Indians to make it to an annual list of ‘100 most influential people in the world’ 2017, released by the Time magazine.

Q2. The United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) has recently awarded its Peace Prize 2017 to ________.
(a) Antonio Guterres
(b) Giuseppina Nicolini
(c) Ang Ban ki
(d) Takehiko Nakao
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. The United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) has awarded its Peace Prize to Giuseppina Nicolini, the mayor of the Italian island of Lampedusa, for her commitment to saving the lives of migrants and refugees.

Q3. United Nations International Day of Vesak 2017 was hosted by which of the following countries?
(a) Sri Lanka
(b) India
(c) China
(d) Nepal
(e) Myanmar

S3. Ans.(a)
Sol. The 14th Edition of United Nations International Day of Vesak 2017 was hosted by Sri Lanka from 12-14 May 2017.

Q4. Mongolia launched its first satellite named ____________ as a part of its efforts to make use of new technology to diversify its resource-dependent economy.
(a) Al Nagah- I
(b) Mongolian-I
(c) Mongol Sat-I
(d) Dharansuk Sat-I
(e) Azerkham Sat-I

S4. Ans.(c)
Sol. Mongolia launched its first satellite named Mongol Sat-I, part of its efforts to make use of new technology to diversify its resource-dependent economy.

Q5. _______ is a financial market in which share prices are rising or expected to rise.
(a) Bear Market
(b) Bull Market
(c) Pig Market
(d) High Market
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. A bull market is a financial market of a group of securities in which prices are rising or are expected to rise. It means the economy is growing. The term “bull market” is most often used to refer to the stock market, but can be applied to anything that is traded, such as bonds, currencies and commodities.

Q6. Who was known as the “Father of Modern Economics”?
(a) Amartya Sen
(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) George Loewenstein
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. Adam Smith was an 18th-century philosopher renowned as the father of modern economics, and a major proponent of laissez-faire economic policies.

Q7. The availability of cash and other cash-like marketable instruments that are useful in purchases and investments are commonly known as............?
(a) Liquidity
(b) Credit
(c) Marketability
(d) Repo Rate 
(e) Market price

S7. Ans.(a)
Sol. Liquidity is the term used to describe how easy it is to convert assets to cash.

Q8. Olympic Council of Asia (OCA) has announced the introduction of Video gaming as full sports in Asian Games. It will be implemented fully in __________ Asian Games.
(a) 2018
(b) 2020
(c) 2019
(d) 2021
(e) 2022

S8. Ans.(e)
Sol. Olympic Council of Asia (OCA) has announced Video gaming as full sports at the 2022 Asian Games which is scheduled to be held in Hangzhou, China from 10-25 September 2022.

Q9. Name the company that has recently regained its status as India’s most valued firm by market capitalization.
(a) TCS
(b) Tata Power
(c) Infosys
(d) Reliance Industries Ltd
(e) Reliance Communications

S9. Ans.(d)
Sol. The Mukesh Ambani-led Reliance Industries Ltd. (RIL) regained its status as India’s most valued firm by market capitalization. RIL overtook Tata Group’s crown jewel TCS.

Q10. The 3rd edition of International Conference and Exhibition on Steel Industry 'India Steel 2017' was held recently in ____________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Gandhinagar
(d) Mumbai
(e) Chennai

S10. Ans.(d)
Sol. Sol. The 3rd edition of International Conference and Exhibition on Steel Industry 'India Steel 2017' was held at Mumbai Exhibition centre in Mumbai from 19th-21st April 2017.

Q11. Name the company that has recently signed an agreement with Ajmer Vidyut Vitran Nigam Ltd (AVVNL) for electricity distribution in Ajmer for 20 years.
(a) Reliance Power
(b) Tata Power
(c) TCS
(d) Havel’s Electricals
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. Tata Power has signed an agreement with Ajmer Vidyut Vitran Nigam Ltd (AVVNL) for electricity distribution in Ajmer for 20 years.

Q12. Who is the Deputy Chairman of the Rajya Sabha? 
(a) P.J. Kurien
(b) Hamid Ansari 
(c) K. Rahman khan 
(d) Karia Munda 
(e) Najma Heptullah

S12. Ans.(a)
Sol. Pallath Joseph "P. J." Kurien is an Indian politician, social worker and educationist who is the Deputy Chairman of the Rajya Sabha, the upper house of the Parliament of India. A leader of the Indian National Congress party, Kurien previously served as a Union Minister in the P. V. Narasimha Rao government and was a member of the Lok Sabha for six consecutive terms from 1980 to 1999.

Q13. “Pushkar Fair” mainly related to which of the following thing?   
(a) Science
(b) Books
(c) Art
(d) Camels
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(d)
Sol. The Pushkar Fair (Pushkar Camel Fair) or locally Pushkar ka Mela is an annual five-day camel and livestock fair held in the town of Pushkar in the state of Rajasthan, India. It is one of the world's largest camel fairs.

Q14. World Earth Day is observed globally on ____________.
(a) 23 April
(b) 21 March
(c) 18 April
(d) 24 March
(e) 22 April

S14. Ans.(e)
Sol. World Earth Day is observed globally on 22 April.

Q15. Which was the first Indian company listed in National Association of Securities Dealers Automated Quotation System (NASDAQ)?
(a) TCS
(b) HCL
(c) Infosys
(d) Reliance
(e) Wipro

S15. Ans.(c)
Sol. NASDAQ stands for the National Association of Securities Dealers Automated Quotations. It is an online trading system of America where national and international companies are registered. The first Indian company to be listed at NASDAQ was Infosys, followed by Satyam Infoway, Reliance, Wipro, ICICI etc.

You may also like to Read: