General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. India and South Korea have signed an Inter-governmental Memorandum of Understanding (MoU) for Defence Industry cooperation between their shipbuilding yards. What is the capital of South Korea?
(a) Beijing
(b) Seoul
(c) Pyongyang
(d) Bangkok
(e) Tokyo

S1. Ans.(b)
Sol. India and South Korea have signed an Inter-governmental Memorandum of Understanding (MoU) for Defence Industry cooperation between their shipbuilding yards. Seoul is the capital of South Korea.

Q2. Which among the following insurance company has become the first re-insurer to open an office at India’s first International Financial Services Centre (IFSC) at Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)?
(a) Oriental Insurance Company Limited 
(b) National Insurance Company Limited 
(c) United India Insurance Company
(d) The New India Assurance Company Limited 
(e) General Insurance Corporation of India

S2. Ans.(e)
Sol. General Insurance Corporation of India (GIC Re) has become the first re-insurer to open an office at India’s first International Financial Services Centre (IFSC) at Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City).

Q3. Minister of Law and Justice Ravi Shankar Prasad has inaugurated welfare initiatives of the Department of Justice. These initiatives are-
(a) Pro-bono legal services
(b) Tele-law service-
(c) Nyaya Mitra Project
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. Minister of Law and Justice Ravi Shankar Prasad has inaugurated three welfare initiatives of the Department of Justice. The services launched are- 1. Pro-bono legal services- Through the Pro bono legal services, lawyers who want to provide legal services free of cost can register themselves on a web-based platform. 2. Tele-law service- It aims to connect marginalized communities with lawyers through video conferencing facilities, to be set up at Common Service Centres (CSCs). 3. Nyaya Mitra Project- It aims to reduce pendency in lower courts, with a special focus on cases which are more than ten years old.

Q4. The Reserve Bank of India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) on “Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information” with Bank of Guyana. Who is governor of Bank of Guyana?
(a) Dr Gobind N Ganga
(b) Dr Juan Edghill
(c) Dr Leslie Glen
(d) Dr Donald Ramotar
(e) Dr Ashni Singh

S4. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India signed a Memorandum of Understanding (MoU) on “Supervisory Cooperation and Exchangit R. Patel, Governor on behalf of Reserve Bank of India.

Q5. A centralised database with Online connectivity to branches and Internet as well as ATM Network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as_________
(a) Investment Baking
(b) Mobile Banking
(c) Specialised Banking
(d) Core Banking Solution
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Core Banking Solution (CBS) is networking of branches, which enables Customers to operate their accounts, and avail banking services from any branch of the Bank on CBS network.

Q6. Which of the following is the purpose of introducing “Know Your Customer” norms by the banks?
(a) Identifying people who do not pay Income Tax
(b) To bring more and more people under the banking net
(c) To ensure that the money deposited in banks has come from genuine sources
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. Know your customer(KYC) is an important step developed globally to prevent identity theft, financial fraud, money laundering and terrorist financing.

Q7. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limited was incorporated under the Companies Act, 1956 with its corporate office at-
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Bangalore
(d) New Delhi
(e) Nasik

S7. Ans.(d)
Sol. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limitedis an Indian government-owned corporation that engages in the production of bank notes, coins, non–judicial stamps, postage stamps, and other government related documents for India. It was formed in 2006 as the result of corporatisation of security presses and mints functioning under the India Ministry of Finance. It contains nine units, which include four presses, four mints, and a paper mill. Corporate office of SPMCIL is at Janpath in New Delhi.

Q8. The National Disaster Management Authority (NDMA) conducted its first-ever mock exercise on forest fire in ___________ to help improve the preparedness and response mechanism in the event of a forest fire.
(a) Madhya Pradesh
(b) Punjab
(c) Uttarakhand
(d) Rajasthan
(e) Kerala

S8. Ans.(c)
Sol. The National Disaster Management Authority (NDMA) conducted its first-ever mock exercise on forest fire in Uttarakhand to help improve the preparedness and response mechanism in the event of a forest fire. The mock exercise was conducted on the principle of Incident Response System (IRS), which identifies stakeholders and clearly attributes roles and responsibilities to each one of them. It also generated awareness among the local population about the Do's and Don'ts to be followed to prevent and respond to a forest fire.

Q9. AU Financiers India, a non-banking finance company (NBFC), has converted itself into a small finance bank by the name AU Small Finance Bank. Who is the chairman of board of AU Small Finance Bank?
(a) Mannil Venugopalan
(b) Vipul Reddy
(c) Utkarsh Kumar
(d) Varsha R Rama
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(a)
Sol. AU Financiers India, a non-banking finance company (NBFC), has converted itself into a small finance bank by the name AU Small Finance Bank. AU obtained a fresh certificate of incorporation from the Corporate Affairs Ministry on April 13, 2017, and the Reserve Bank of India on April 19, 2017, notified the commencement of operations of this small finance bank. Mr. Mannil Venugopalan is the Chairman of Board of AU small financial Bank.

Q10. Which company has won the prestigious Golden Peacock Award 2017 in the category of Innovative Product/Service for pioneering a cashless township transformation model?
(a) Maharashtra Industries Directory
(b) Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Ltd (GNFC)
(c) Organic Fertilizers Kerala
(d) Rajasthan Handloom & Handicraft Industries
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. The Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Ltd (GNFC) won the prestigious Golden Peacock Award 2017 in the category of Innovative Product/Service for pioneering a cashless township transformation model. The Golden Peacock Awards were established by the Institute of Directors (IOD) in India in 1991. The GNFC won from among 313 applicants for Golden Peacock Global Award for Innovative Product/Service. Applicants for 2017 included SMEs, and public, private, and government enterprises.

Q11. Which among the following countries has successfully launched its first unmanned cargo spacecraft named Tianzhou-1?
(a) North Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Russia
(e) Singapore

S11. Ans.(c)
Sol. China has successfully launched its first unmanned cargo spacecraft named Tianzhou-1. It is programmed to conduct scientific experiments after reaching the now-crewless Tiangong 2, China's second space station. China aims to build up the permanent space station by 2022. China becomes the 3rd country after US and Russia to Master the techniques of refueling in Space.

Q12. The most popular festival in Tamil Nadu is:
(a) Gudipadwa  
(b) Onam 
(c) Bihu 
(d) Pongal
(e) Makar sakranti

S12. Ans.(d)
Sol. Pongal is the most important Harvest festival celebrated by the people of Tamil Nadu. It lasts for a period of 4 days and is normally celebrated on the 13th of January till the 16th. This festival is actually mainly celebrated to thank or show appreciation to the Sun God for giving energy towards agriculture.

Q13. Human Rights Day is observed on- 
(a) 10th March 
(b) 10th July 
(c) 10th September 
(d) 10th December
(e) 10th June

S13. Ans.(d)
Sol. Human Rights Day is observed every year on 10 December. It commemorates the day on which, in 1948, the United Nations General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights. In 1950, the Assembly passed resolution 423 (V), inviting all States and interested organizations to observe 10 December of each year as Human Rights Day.

Q14. The headquarters of Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is located in-
(a) Kabul
(b) Riyadh 
(c) Kuwait City 
(d) Abu Dhabi 
(e) Vienna

S14. Ans.(e)
Sol. Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is an intergovernmental organization of 13 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, Venezuela), and headquartered since 1965 in Vienna, Austria. As of 2015, the 13 countries accounted for an estimated 42 percent of global oil production and 73 percent of the world's "proven" oil reserves, giving OPEC a major influence on global oil prices that were previously determined by American-dominated multinational oil companies.

Q15. Security Paper Mill (SPM) was formally inaugurated and dedicated to the nation on the 9th March, __________ by the then Deputy Prime Minister, Shri Morarji Desai.
(a) 1956
(b) 1968
(c) 1949
(d) 1962
(e) 1971

S15. Ans.(b)
Sol. Security Paper Mill was established in 1968 at Hoshangabad, Madhya Pradesh. It produces papers for banknotes and non–judicial stamps.

You may also like to Read: