General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Panchayati Raj Diwas was celebrated recently (April 24) across India. Which of the following Gram Panchayat was the first to become open defecation free (ODF) in the country?
(a) Mander Gram Panchayat
(b) Akodara Gram Panchayat
(c) Kuther Gram Panchayat
(d) Gyanwath Gram Panchayat
(e) Shakul Gram Panchayat

S1. Ans.(c)
Sol. Every year April 24 is being observed as National Panchayati Raj Diwas across India. This day marks the passing of the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992 that came into force with effect from 24 April 1993. Kuther Gram Panchayat of Himachal Pradesh recieved the award for its best works. This Gram Panchayat was the first to become open defecation free (ODF) and was awarded sum of five lakh Rupees.

Q2. Name the Bollywood film that has recently won the best film honour at the Hong Kong International Film Festival.
(a) Newton
(b) Mashaal
(c) Lunch Box
(d) Aligarh
(e) Bahubali

S2. Ans.(a)
Sol. Bollywood film "Newton" has won the best film honor at the Hong Kong International Film Festival. The lead actor of the film is Raj Kumar Rao. Amit Masurkar-directed "Newton", is a political satire. It had its world premiere at the 67th Berlin Film Festival where it won the International Federation of Art Cinemas (CICAE) award in its Forum segment.

Q3. World Book and Copyright Day (WBCD) is observed globally on __________.
(a) 24 April
(b) 23 April
(c) 21 April
(d) 21 March
(e) 20 March

S3. Ans.(b)
Sol. World Book and Copyright Day (WBCD) is being observed on 23rd April 2017. The day seeks to raise awareness about the importance of reading and promote publishing and the protection of copyright around the globe. It is a yearly event organised by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).

Q4. Name the player who has recently won the Men's Singles title of Monte Carlo Masters Tennis Tournament 2017.
(a) Andy Murray
(b) Roger Federer
(c) Novak Djokovic
(d) Stan Wawrinka
(e) Rafael Nadal

S4. Ans.(e)
Sol. Rafael Nadal has won the Men's Singles title of Monte Carlo Masters Tennis Tournament 2017. He defeated Albert Vinolas at a summit clash in Monaco. With this Rafael claimed a record 10th Monte Carlo Masters title.

Q5. What is Gross Domestic Product (GDP)?
(a) It is the market value of all final goods and services made in the country.
(b) It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
(c) It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
(d) It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country's borders in a specific time period.

Q6. Security Paper Mill (SPM) located at-
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Bangaluru
(d) Hoshangabad
(e) New Delhi

S6. Ans.(d)
Sol. Security Paper Mill was established in 1968 at Hoshangabad, Madhya Pradesh.

Q7. What is the meaning of Mixed economy?
(a) Co-existence of small and large industries
(b) Co-existence of public and private industries
(c) Co-existence of the rich and poor
(d) Promoting both agriculture and industries in the economy
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. All modern economies are mixed where the means of production are shared between the private and public sectors.

Q8. Various Sports including Cricket and Sambo has been removed from the programme list in order to remove the burden from the organisers of the 2018 Asian Games. The Asian Games 2018 will be held in _________.
(a) Jakarta
(b) Padang
(c) Palembang
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and b)

S8. Ans.(d)
Sol. One of the sports to miss out from the programme list of the 2018 Asian Games in Jakarta and Palembang is cricket. Apart from cricket, skateboarding, sambo and surfing are among the other sports which have been removed from the programme in order to reduce the burden on Indonesian organizers. This measure was taken as a part of the series of changes aimed at reducing the total number of events from 493 to 431.

Q9. Name the player/s who is/are the winners at the second Golf Industry Association (GIA) Awards 2017.
(a) SSP Chawrasia
(b) Aditi Ashok
(c) Ali Sher
(d) All of the above
(e) Only (a) and (b)

S9. Ans.(d)
Sol. SSP Chaurasia, Aditi Ashok and Ali Sher were among the winners at the second Golf Industry Association (GIA) Awards 2017. Aditi, who finished second in the Ladies European Tour (LET) order of merit in 2016 with the help of two victories, bagged Outstanding Achievement as a Player award. Chaurasia, who successfully defended his Indian Open title in 2017, bagged the Award for the Men's Player of the Year. Ali Sher, the Delhi Golf Club caddy-turned-pro-golfer, was feted for an Outstanding Playing Career.

Q10. The National Health Mission (NHM) in which of the Indian state has launched a mobile-based application named 'Kilkari' to create awareness among pregnant women.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh
(e) Bihar

S10. Ans.(c)
Sol. The National Health Mission (NHM) in Haryana launched a mobile-based application named 'Kilkari' to create awareness among pregnant women, parents and health workers on the importance of ante and post natal care, institutional delivery, and immunisation.

Q11. Name the Veteran actress who has received the lifetime achievement award at the 80th Bengal Film Journalists' Association (BFJA) awards 2017.
(a) Suchitra Sen
(b) Rituparna Sengupta
(c) Shahana Goswami
(d) Nandita Das
(e) Moushumi Chatterjee

S11. Ans.(e)
Sol. Veteran actress Moushumi Chatterjee has received the lifetime achievement award, at the 80th Bengal Film Journalists' Association (BFJA) awards.

Q12. Who is the present Governor of West Bengal? 
(a) Keshari Nath Tripathi
(b) Shriniwas Dadasaheb Patil
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) Padmanabha Balakrishna Acharya
(e) Tathagata Roy

S12. Ans.(a)
Sol. Keshari Nath Tripathi is an Indian Politician and the present Governor of West Bengal. Earlier, he was the Speaker of Uttar Pradesh legislative assembly and the president of Uttar Pradesh unit of Bharatiya Janata Party.

Q13. Who is current Union Tribal Minister in Narendra Modi government? 
(a) Narendra Singh Tomar
(b) Kalraj Mishra
(c) Jual Oram
(d) Prakash Javadekar
(e) Harsimrat Kaur Badal

S13. Ans.(c)
Sol. The Ministry was set up in 1999 after the bifurcation of Ministry of Social Justice and Empowerment with the objective of providing more focused approach on the integrated socio-economic development of the Scheduled Tribes (STs), the most underprivileged of the Indian Society. Jual Oram is present Union Tribal Minister in Narendra Modi government.

Q14. The capital of Austria is? 
(a) Tehran
(b) Vienna
(c) Canberra
(d) Thimphu
(e) Brussels

S14. Ans.(b)
Sol. Austria is a German-speaking country in Central Europe, characterised by mountain villages, baroque architecture, Imperial history and rugged Alpine terrain. Vienna, Austria’s capital, lies in the country’s east on the Danube River. It's artistic and intellectual legacy was shaped by residents including Mozart, Beethoven and Sigmund Freud. The currency of Austria is Euro.

Q15. Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) was formed after corporatisation of nine units including four mints, four presses and one paper mill which were earlier functioning under the Ministry of Finance. The Company was incorporated on-
(a) 13th January 2006
(b) 01st April 2002
(c) 18th March 2004
(d) 02nd October 2008
(e) 15th September 1960

S15. Ans.(a)
Sol. Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) was formed after corporatisation of nine units including four mints, four presses and one paper mill which were earlier functioning under the Ministry of Finance. The Company was incorporated on 13.01.2006 under the Companies Act, 1956 with its headquarters at 16th Floor, Jawahar Vyapar Bhawan, Janpath, New Delhi. SPMCIL, a Miniratna Category-I CPSE, and wholly owned Schedule ‘A’ Company of Government of India, is engaged in the manufacture of security paper, minting of coins, printing of currency and bank notes, non-judicial stamp papers, postage stamps, travel documents, etc.

You may also like to Read: