General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. China and Iran have recently signed the first agreement on the reconfiguration of Iran's heavy water reactor. The rector is named as ___________.
(a) Barak Reactor
(b) Tehran Reactor
(c) Iran React-I
(d) Arak Reactor
(e) Iranian React-I

S1. Ans.(d)
Sol. China and Iran have signed the first agreement on the reconfiguration of Iran's Arak reactor. The deal was concluded between the Atomic Energy Organization of Iran (AEOI) and a Chinese company at the official ceremony in the Austrian capital Vienna.

Q2. World Malaria Day is observed globally on ___________.
(a) 23 April
(b) 25 April
(c) 27 March
(d) 22 March
(e) 26 April

S2. Ans.(b)
Sol. World Malaria Day is observed globally on 25th of April every year. It is organised by World Health Organization (WHO).

Q3. Name the Indian shot putter who has clinched gold in the first leg of the Asian Grand Prix Athletics Meet 2017.
(a) Sagar Lodha
(b) Joginder Singh
(c) Manpreet Kaur
(d) Sryashod Yadav
(e) Harmanpreet Lamba

S3. Ans.(c)
Sol. Indian shot putter Manpreet Kaur has clinched a gold in the first leg of the Asian Grand Prix Athletics Meet in Jinhua, China.

Q4. Name the environmental activist who has been selected for Goldman Environmental Prize 2017 (also called as Green Nobel) from Asia region for championing the cause of State’s Dongria Kondh tribals and safeguarding their land and culture.
(a) Kailash Satyarthi
(b) Anil Agarwal
(c) Salim Ali
(d) Both (a) and (b)
(e) Prafulla Samantara

S4. Ans.(e)
Sol. Top environmental activist Prafulla Samantara of Odisha has been selected for Goldman Environmental Prize 2017 (also called as Green Nobel) from Asia region for championing the cause of State’s Dongria Kondh tribals and safeguarding their land and culture.

Q5. India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL) is a wholly-owned _____________ company set up in 2006.
(a) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(b) Finance Ministry (FM)
(c) Securities and Exchange Board of India (SEBI) 
(d) Reserve Bank of India (RBI)
(e) Government of India (GOI)

S5. Ans.(e)
Sol. India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL) is a wholly-owned Government of India company set up in 2006 to provide long-term finance to viable infrastructure projects through the Scheme for Financing Viable Infrastructure Projects through a Special Purpose Vehicle called India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), broadly referred to as SIFTI.

Q6. _________ are the market operations conducted by the RBI with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis.
(a) Open Market Operations (OMOs)
(b) Capital Market Operations
(c) When Issued Market
(d) All of the Above
(e) Monetary Policy

S6. Ans.(a)
Sol. Open Market Operations (OMO’s) conducted by the RBI by way of sale/ purchase of Government securities to/ from the market. When the RBI feels there is excess liquidity in the market, it resorts to sale of securities thereby sucking out the rupee liquidity. Similarly, when the liquidity conditions are tight, the RBI will buy securities from the market, thereby releasing liquidity into the market.

Q7. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets (NPA)?
(a) Banking Regulation Act 1949
(b) Foreign Exchange Management Act(FEMA) 1999
(c) Industrial Disputes Act 1947
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Q8. In the recent figures released by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), India stood on which rank in the military expenditure?
(a) 4th
(b) 5th
(c) 3rd
(d) 6th
(e) 7th

S8. Ans.(b)
Sol. India's military expenditure grew around 8.5 percent in 2016, making it the world's fifth largest spender at $55.9 billion, figures released by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Q9. Name the Renowned Director and actor who has won the Dadasaheb Phalke award for the year 2016 for his outstanding contribution to the film industry.
(a) Kasinathuni Viswanath
(b) Prakash Jha
(c) Anurag Kashyap
(d) Rakesh Roshan
(e) Rajkumar Santoshi

S9. Ans.(a)
Sol. Renowned Director and actor Kasinathuni Viswanath has won the Dadasaheb Phalke award for the year 2016 for his outstanding contribution to the film industry. He will be the 48th recipient of the award, the highest recognition in Indian cinema, which consists of a golden lotus, a cash prize of Rs10 lakh and a shawl.

Q10. Real estate developers’ body CREDAI (Confederation of Real Estate Developers' Associations of India) have signed a memorandum of understanding with which of the following lender to jointly conduct various initiatives towards development of the realty sector?
(a) Bank of India
(b) State Bank of India
(c) Dena Bank
(d) IDBI Bank
(e) Punjab and National Bank

S10. Ans.(b)
Sol. State Bank of India and real estate developers’ body CREDAI (Confederation of Real Estate Developers' Associations of India) have signed a memorandum of understanding (MoU) to jointly conduct various initiatives towards development of the realty sector. The MoU will be in force for a period of 3 years.

Q11. India has replaced which of the following country as world's number two importer of Liquefied Petroleum Gas (LPG)?
(a) China
(b) Austria
(c) Japan
(d) Bangladesh
(e) Russia

S11. Ans.(c)
Sol. India has replaced Japan as world's number two importer of Liquefied Petroleum Gas (LPG).  The result is an outcome of the rigorous effort of Nation's call for a 'safer kitchen'.

Q12. Desert National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Rajasthan
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Meghalaya

S12. Ans.(a)
Sol. Desert National Park, Rajasthan, India, is situated in the west Indian state of Rajasthan near the town of Jaisalmer. The national park was established in 1992 and comprises mainly of grasslands and sand dunes. It is the best place to observe and spot the rare and endangered desert animal and plant species. Desert Fox, Bengal Fox, Spiny Tail lizard, Monitor lizard, Russell’s viper, Desert cat, Saw-scaled viper and the great Indian bustard can be spotted here.

Q13. International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on which of the following date? 
(a) June 10
(b) June 22
(c) June 18
(d) June 26
(e) June 16

S13. Ans.(d)
Sol. By resolution 42/112 of 7 December 1987, the General Assembly decided to observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse.

Q14. Which of the following country is not a member of G20? 
(a) France
(b) Italy
(c) Pakistan
(d) Argentina
(e) Turkey

S14.  Ans.(c)
Sol. The members of the G20 are Argentina,  Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, United Kingdom, United States, and the European Union. G20 members account for 86 per cent of the world economy, 78 per cent of global trade, and two-thirds of the world's population, including more than half of the world's poor.

Q15. In Notice Money Market, the tenor of the transactions is from ________
(a) 2-7 days
(b) 2-14 days
(c) 2-21 days
(d) 2-28 days
(e) 2-90 days

S15. Ans.(b)
Sol. In the money market, the amount that is lent for one day is known as “call money” and, if it exceeds one day or two days to 14 days is referred to as “notice money.”

You may also like to Read: