General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Which among the following bank has launched the '811 banking app' which is part of the lender's vision to double customer base in 18 months?
(a) State Bank of India
(b) South Indian Bank
(c) HDFC Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) ICICI Bank

S1. Ans.(d)
Sol. Kotak Mahindra Bank has launched the '811 banking app' which is part of the lender's vision to double customer base in 18 months. Customers will be able to open an account on the 811 banking app with zero balance. Only Aadhaar and PAN card would be required to open 811 account which would provide access to over 100 features on mobile. The account offers up to 6 percent interest rate on savings deposits.


Q2. Minister of Railways Suresh Prabhakar Prabhu has released the book titled __________________________________ jointly authored by Shri Bibek Debroy (Member, NITI Aayog) Shri Sanjay Chadha (Joint Secretary, Ministry of Commerce) & Ms. Vidya Krishnamurthi.
(a) Indian Railway- The weaving of a National Tapestry
(b) Indian Railway- The Historical Development of Railways in India
(c) Indian Railway- The Development in Chronological Order
(d) Indian Railway- The Chapters Dealing with Different Periods
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(a)

Sol. Minister of Railways Shri Suresh Prabhakar Prabhu released the book titled 'Indian Railway- The weaving of a National Tapestry' jointly authored by Shri Bibek Debroy (Member, NITI Aayog) Shri Sanjay Chadha (Joint Secretary, Ministry of Commerce) & Ms. Vidya Krishnamurthi. The theme of this book is the historical development of railways in India, organized into chapters dealing with different periods of development in chronological order.

Q3. The Reserve Bank of India has completed its 82nd establishment day on 01st April 2017. RBI was set up on the basis of the recommendations of-
(a) David Young Commission
(b) Bibek Young Commission
(c) Hilton Young Commission
(d) Smith Young Commission
(e) Rangarajan Young Commission

S3. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India has completed its 82nd establishment day on 01st April 2017. The Reserve Bank of India is the central bank of the country. The Reserve Bank of India was set up on the basis of the recommendations of the Hilton Young Commission. The Reserve Bank of India Act, 1934 (II of 1934) provides the statutory basis for the functioning of the Bank, which commenced operations on April 1, 1935.

Q4. The government has launched two mobile apps ______________________ that provide access to various services and information, and enable citizens to report any traffic violation or road accident. 
I. echallan
II. mParivahan
III. esuffar
IV. mrashta
V. esuvidha
(a) Both V and I
(b) Both I and IV
(c) Both IV and V
(d) Both III and II
(e) Both I and II


S4. Ans.(e)
Sol. The government has launched two mobile apps, echallan and mParivahan, that provide access to various services and information, and enable citizens to report any traffic violation or road accident. 'eChallan' is an integrated enforcement solution to manage traffic violations through an Android-based mobile app and back-end web application, for use by the Transport Enforcement Wing and Traffic Police.

Q5. At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI) was constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of-
(a) V K Malhotra
(b) C Rangarajan
(c) B Sivaraman
(d) Hilton Young
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. The importance of institutional credit in boosting rural economy has been clear to the Government of India right from its early stages of planning. Therefore, the Reserve Bank of India (RBI) at the insistence of the Government of India, constituted a Committee to Review the Arrangements For Institutional Credit for Agriculture and Rural Development (CRAFICARD) to look into these very critical aspects. The Committee was formed on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B. Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India.

Q6. The New Development Bank (NDB) aims to mobilize resources for development projects in BRICS, emerging economies and developing countries. Where is the headquartered of NDB?
(a) Durban, South Africa
(b) Brasilia, Brazil
(c) Moscow, Russia
(d) Shanghai, China
(e) New Delhi, India

S6. Ans.(d)
Sol. Shanghai, China is the headquartered of New Development Bank (NDB).

Q7. With an initial funding of $912.7 million, International Development Association (IDA) was launched on-
(a) 24th September 1960
(b) 17th December 1920
(c) 22nd November 1959
(d) 23rd May 1919
(e) 15th October 1945

S7. Ans.(a)
Sol. With an initial funding of $912.7 million, IDA was launched on September 24, 1960 with 15 signatory countries - Australia, Canada, China, Germany, India, Italy, Malaysia, Norway, Pakistan, Sudan, Sweden, Thailand, United Kingdom, United States, and Vietnam.

Q8. NIBM was established in ____________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.
(a) 1982
(b) 1949
(c) 1921
(d) 1934
(e) 1969

S8. Ans.(e)
Sol. National Institute of Bank Management (NIBM) was established in 1969 by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.

Q9. What is the amount that has allocated for infrastructure development in 2017-18?
(a) Rs.1,05,340 crores
(b) Rs.9,96,130 crores
(c) Rs.7,10,118 crores
(d) Rs.4,96,170 crores
(e) Rs.3,96,135 crores

S9. Ans.(e)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley while presenting the General Budget 2017-18 in Parliament has informed that the total allocation for infrastructure development in 2017-18 stands at Rs. 3,96,135 crores. In the road sector, the Budget allocation has been stepped up for Highways from Rs. 57,976 crores in BE 2016-17 to Rs. 64,900 crores in 2017-18. Further, 2,000 kms of coastal connectivity roads have been identified for construction and development to facilitate better connectivity with ports and remote villages.

Q10. The total resources which is being transferred to the States and the Union Territories with Legislatures in 2017-18 is?
(a) Rs. 8.27 lakh crores
(b) Rs. 1.23 lakh crores
(c) Rs. 5.70 lakh crores
(d) Rs. 4.11 lakh crores
(e) Rs. 6.23 lakh crores

S10. Ans.(d)
Sol. The total resources being transferred to the States and the Union Territories with Legislatures is Rs. 4.11 lakh crores in 2017-18, as against Rs.3.60 lakh crores in 2016-17.

Q11. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966. Its headquartered is located at?
(a) Kathmandu, Nepal
(b) Washinfton D.C, USA
(c) Jakarta, Indonesia
(d) Manila, Philippines
(e) Beijing, China

S11. Ans. (d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966 which is headquartered are located in Mandaluyong, Metro Manila, Philippines. President- Takehiko Nakao

Q12. Kaziranga National Park is located in which of the following State?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Arunachal Pradesh
(d) Karnataka
(e) Sikkim

S12. Ans. (a)
Sol. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world's great one-horned rhinoceroses is a World Heritage Site.

Q13. Bank of Maharashtra (BOM) is a major public sector bank in India. Where is the headquarter of BOM?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Pune
(e) New Delhi

S13. Ans. (d)
Sol. Bank of Maharashtra is a major public sector bank in India. Pune, Maharshtra is the headquarter of Bank of Maharashtra.

Q14. Which organisation holding the highest/maximum share in NABARD as on 31st March 2016?
(a) Finance Ministry
(b) Government of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Securities and Exchange Board of India
(e) None of the above

S14. Ans.(b)
Sol. paid up capital of NABARD stood at Rs. 5,000 crore as on 31 March 2016. Consequent to the revision in the composition of share capital between Government of India and RBI, the Government of India has holds Rs. 4,980 crore (99.60%) while Reserve Bank of India holds Rs. 20.00 crore (0.40%).

Q15. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Kshatrapati Shivaji
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Shaktikanta Das
(e) Urjit Patel

S15. Ans.(a)
Sol. Ajay Tyagi is the present Chairman of SEBI.


You may also like to Read: