General Awareness Questions for NICL AO 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-fo- RBI-Grad- B-2017


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the really comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AO. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.



Q1. Union Home Minister Rajnath Singh launched the portal named 'Bharat Ke Veer' to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action. This portal is powered by which of the following bank?
(a) Punjab National Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) State Bank of India
(e) Bank of Baroda

S1. Ans.(d)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh launched the portal named 'Bharat Ke Veer', to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action. This website is technically supported by National Informatics Centre (NIC) and powered by State Bank of India.

Q2. As per the recent announcement, North India will get its first Deoxyribonucleic acid (DNA) bank for wildlife in which city?
(a) Chandigarh
(b) Bareilly
(c) Varanasi
(d) Allahabad
(e) Agra

S2. Ans.(b)
Sol. North India is all set to get its first Deoxyribonucleic acid (DNA) bank for wildlife in Bareilly. It will help in research and also in bringing down poaching.

Q3. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed Smita Sandhane as its Managing Director (MD). Saraswat Bank is based in ____________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Kolkata
(e) Srinagar

S3. Ans.(a)
Sol. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed Smita Sandhane as its Managing Director (MD). Saraswat Bank is based in Mumbai, Maharashtra.

Q4. India's largest e-commerce player Flipkart has recently acquired which one of the following companies?
(a) Jabong
(b) Myntra
(c) eBay
(d) Zovi
(e) Naaptol

S4. Ans.(c)
Sol. India's largest e-commerce player Flipkart buys eBay's India business, and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft.

Q5. In which of the following fund transfer mechanisms, can funds be moved from one bank to another and where the transaction is settled instantly without being bunched with any other transaction?
(a) RTGS
(b) NEFT
(c) TT
(d) EFT
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(a)
Sol. In RTGS, the beneficiary branches are expected to receive the funds in real time as soon as funds are transferred by the remitting bank. The beneficiary bank has to credit the beneficiary’s account within 30 minutes of receiving the funds transfer message.

Q6. A worldwide financial messaging network which exchanges messages between banks and financial institutions is known as _________
(a) SWIFT
(b) Basel
(c) RTGS
(d) NEFT
(e) AIIB

S6. Ans.(a)
Sol. Society for Worldwide Inter bank Financial Telecommunication (SWIFT) code . An internationally-recognized identification code for banks around the world. SWIFT codes are most commonly used for international wire transfers and are comprised of 8 or 11 alphanumeric characters.

Q7. Which of the following is not a ‘Money Market Instrument’?
(a) Treasury Bills
(b) Commercial Paper
(c) Certificate of Deposit
(d) Equity Shares
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. There are several money market instruments, including treasury bills, commercial paper, bankers’ acceptances, deposits, certificates of deposit, bills of exchange, repurchase agreements.

Q8. The Indo-Mongolian Joint Military Exercise 2017 has begun recently at Vairengte in Mizoram. What is the name of this joint exercise?
(a) Indo-Mongolian-X
(b) Exercise Al-Nagah-XI
(c) Exercise Xonore-X
(d) Exercise Tiger Roar-XII
(e) Exercise Nomadic Elephant-XII

S8. Ans.(e)
Sol. The Indo-Mongolian Joint Military Exercise 2017 has begun recently at Vairengte in Mizoram. Exercise Nomadic Elephant-XII is the name of this joint exercise.

Q9. Mercedes' British Formula One racer Lewis Hamilton defeated Ferrari's four-time Formula One World Champion Sebastian Vettel to lift his _______ title at the Chinese Grand Prix.
(a) Seventh
(b) Sixth
(c) Third
(d) Fifth
(e) Eighth

S9. Ans.(d)
Sol. Mercedes' British Formula One racer Lewis Hamilton defeated Ferrari's four-time Formula One World Champion Sebastian Vettel to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.

Q10. The government has appointed retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh as the next chairman of TDSAT. What does 'A' stands for in TDSAT?
(a) Appeal
(b) Appellant
(c) Appellate
(d) Appealing
(e) Association

S10. Ans.(c)
Sol. The government has appointed retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh as the next chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT) after replacing of Justice Aftab Alam who was retired in June 2016.

Q11. Name the first state Police Officer of Nagaland who has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’, recently by the Government of India.
(a) Nara Karom
(b) Atu Zumvu
(c) Jong Kayi
(d) Somvi Bihu
(e) Ragi Kom

S11. Ans.(b)
Sol. For the first time since Nagaland officially gained recognition as a state, a state Police Officer Atu Zumvu has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’.

Q12. Maria Yuryevna Sharapova is a Russian professional?
(a) Cricket Player
(b) Football Player
(c) Chess Player
(d) Badminton Player
(e) Tennis Player

S12. Ans.(e)
Sol. Maria Yuryevna Sharapova is a world renowned professional tennis player who hails from Russia. She started her professional tennis career at the age of 14 and despite suffering from multiple injuries during the course of her career, Maria Sharapova is one of the few woman tennis players to earn many accolades and retain her position in the sport.

Q13. Bharatiya Mahila Bank (BMB) recently merged with which of the following public sector bank?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) State Bank of India
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India (SBI) has merged its operations with its four associate banks and the BharatiyaMahila Bank, in a move that will create one of the top 50 banks in the world.

Q14. Uganda is a landlocked country in East Africa whose diverse landscape encompasses the snow-capped Rwenzori Mountains and immense Lake Victoria. What is the capital city of Uganda?
(a) Lima
(b) Kampala
(c) Hawana
(d) Rome
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(b)
Sol. Kampala is the capital and largest city of Uganda. The city is divided into five boroughs that oversee local planning: Kampala Central Division, Kawempe Division, Makindye Division, Nakawa Division, and Lubaga Division. The city is coterminous with Kampala District. 

Q15. When there is a difference between all receipts and expenditure of the Govt. of India, both capital and revenue it is called _______
(a) Income Deficit
(b) Fiscal Deficit
(c) Budgetary Deficit
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. A budget deficit occurs whenever a government spends more than it makes, which is nearly every year. Budgetary deficit is the difference between all receipts and expenses in both revenue and capital account of the government.