General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AOSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the public lender that surpassed oil exploration major ONGC to become most valued public sector undertaking (PSU) stock in terms of market capitalization (m-cap) in intra-day trade.
(a) BHEL
(b) SBI
(c) HPCL
(d) IOCL
(e) BOB

S1. Ans.(b)
Sol. State Bank of India (SBI) surpassed oil exploration major Oil & Natural Gas Corporation (ONGC) to become most valued public sector undertaking (PSU) stock in terms of market capitalization (m-cap) in intra-day trade.

Q2. World hemophilia day is observed globally on ___________.
(a) 18 April
(b) 15 April
(c) 21 April
(d) 17 April
(e) 20 April

S2. Ans.(d)
Sol. World hemophilia day is observed globally on 17 April.

Q3. In 2017, the theme of International Day for Monuments and Sites is _____________.
(a) Protect our culture
(b) Cultural Heritage & Sustainable Tourism
(c) The Heritage of Sports
(d) Heritage for Future
(e) None of the above themes are true

S3. Ans.(b)
Sol. In 2017, the theme of International Day for Monuments and Sites is “Cultural Heritage & Sustainable Tourism”.

Q4. Which of the following Internet giants has launched an app aggregating food delivery and home services in India named Areo?
(a) Amazon
(b) ebay
(c) Google
(d) Facebook
(e) Google

S4. Ans.(e)
Sol. Google has recently launched an app aggregating food delivery and home services in India named Areo.

Q5. _______ is a deposit account provided by a bank or other financial institutions for individuals to save money and earn the modest interest for that money held in the account.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Account
(d) Current Account
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. A savings account is an account maintained by a bank or other financial institutions for individuals to save money and earn interest on the cash held in the account.

Q6. Which among the following bank is the first bank to launch the Mudra Card based on the RuPay platform?
(a) SBI
(b) Corporation Bank
(c) Vijaya Bank
(d) PNB
(e) HDFC Bank

S6. Ans.(b)
Sol. Corporation Bank is the first bank to launch the Mudra Card based on the RuPay platform under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY).

Q7. ______________ in partnership with Visa launched India’s first co-branded e-commerce credit card
(a) Flipkart and ICICI Bank
(b) Snapdeal and ICICI Bank
(c) Flipkart and HDFC Bank
(d) Snapdeal and HDFC Bank
(e) Flipkart and Axis Bank

S7. Ans.(d)
Sol. Snapdeal and HDFC Bank in partnership with Visa launched the India’s first co-branded e-commerce credit card.

Q8. The Data centre of which bank has achieved the distinction of becoming the country's first Platinum rated project under IGBC (Indian Green Building Council) Green Data Centre Rating System?
(a) Karnataka
(b) Axis Bank
(c) Bank of Baroda
(d) ICICI Bank
(e) State Bank of India

S8. Ans.(d)
Sol. The ICICI Bank Data Centre in Hyderabad has achieved the distinction of becoming the country's first Platinum rated project under IGBC (Indian Green Building Council) Green Data Centre Rating System. Prem C Jain, Chairman, IGBC presented IGBC plaque to Chanda Kochhar, MD & CEO, ICICI Bank at a programme organized on recently in Hyderabad. IGBC Green Data Centre Rating System would facilitate in providing tremendous tangible and intangible benefits.

Q9. In which among the following state government and Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has signed an agreement for the Rs 43,129 crore Barmer refinery in the presence of Union Minister of state for petroleum and natural gas Dharmendra Pradhan?
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) Bihar
(d) West Bengal
(e) Gujarat

S9. Ans.(a)
Sol. In Rajasthan, the state government and Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has signed an agreement for the Rs 43,129 crore Barmer refinery in the presence of Union Minister of state for petroleum and natural gas Dharmendra Pradhan and Chief Minister Vasundhara Raje in a ceremony held in Jaipur. The Barmer refinery will be the first in the country to produce BS-6 standard fuel. The state government will have 26% stake in the project while rest will be held by HPCL. The government has made 4800-acre land available at Pachpadra for the project.

Q10. Uttar Pradesh government has changed the name of Gorakhpur and Agra Airports as well as the name of the department of welfare of the differently abled. The Gorakhpur Airforce Station has been renamed as _______________ after the founder of the Nath monastic movement.
(a) Madan Mohan Airport
(b) Lal Bahadur Shastri Airport
(c) Mahayogi Goraknath Airport
(d) Adityanath Airport
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. In the third meeting of the Uttar Pradesh cabinet, the UP government changed the name of Gorakhpur and Agra Airports as well as the name of the department of welfare of the differently abled. The Gorakhpur Airforce Station has been renamed as Mahayogi Goraknath Airport after the founder of the Nath monastic movement. Likewise, the Agra Airport will be renamed after Pandit Deen Dayal Upadhyay airport. The Department of Disabled Welfare will now be known as 'Divyang Jan Vikas Empowerment'.

Q11. Expanding its digital presence, markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has launched its revamped website having several user-friendly features and compatible with all desktop and mobile devices. Who is present chairman of SEBI?
(a) Yaduvendra Mathur
(b) TS Vijayan
(c) Urjit Patel
(d) UK Sinha
(e) Ajay Tyagi

S11. Ans.(e)
Sol. Expanding its digital presence, markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) launched its revamped website having several user-friendly features and compatible with all desktop and mobile devices. Ajay Tyagi is the Chairman of SEBI.

Q12. The World Environment Day observed on- 
(a) 15th June
(b) 5th June
(c) 10th October
(d) 8th March
(e) 25th June

S12. Ans.(b)
Sol. World Environment Day (WED) is observed every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

Q13. The International Criminal Police Organisation (INTERPOL) has its headquarters at 
(a) London
(b) Paris
(c) Bonn
(d) Montreal
(e) Lyon

S13. Ans.(e)
Sol. The International Criminal Police Organization, ICPO or INTERPOL, is an intergovernmental organization facilitating international police cooperation. It was established as the International Criminal Police Commission (ICPC) in 1923. The organization's headquarters is in Lyon, France. It is the second largest political organization after the United Nations in terms of international representation.

Q14. National Environmental Engineering Research Institute is located at-  
(a) Pune
(b) Delhi
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Nagpur

S14. Ans.(e)
Sol. The National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is a research institute created and funded by Government of India. It was established in Nagpur in 1958 with focus on water supply, sewage disposal, communicable diseases and to some extent on industrial pollution and occupational diseases found common in post-independent India. NEERI is a pioneer laboratory in the field of environmental science and engineering and part of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR).

Q15. ____________ is a product to provide a person with an opportunity to build up saving through regular monthly deposits of fixed sum over a period of time.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Deposit Account
(d) Current Account
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. Recurring Deposit is a special kind of Term Deposit offered by banks in India which help people with regular incomes to deposit a fixed amount every month into their Recurring Deposit. 

You may also like to Read: