General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AOSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The government has appointed retired Supreme Court judge ___________ as the next chairman of Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT). 
(a) M. Patanjali Sastri
(b) Vikramajit Sen
(c) Shiva Kirti Singh
(d) Balbir Singh Chauhan
(e) Ram Prakash Sethi

S1. Ans.(c)
Sol. The government has appointed retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh as the next chairman of Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT).

Q2. For the first time since Nagaland officially gained recognition as a state, a state Police Officer Atu Zumvu has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’. Nagaland attained statehood in which year? 
(a) 1965
(b) 1955
(c) 1971
(d) 1963
(e) 1975

S2. Ans.(d)
Sol. For the first time since Nagaland officially gained recognition as a state, a state Police Officer Atu Zumvu has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’. Nagaland attained statehood in 1963.

Q3. Prime Minister Narendra Modi released a book authored by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan in New Delhi, recently. The book is titled as __________.
(a) Matopadesh
(b) Bhagyashree
(c) Matoshree
(d) Preranadayini
(e) Hanswahini

S3. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has released a book authored by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan in New Delhi, recently. The book is titled as 'Matoshree'.

Q4. The government has recently set up an 'Inter-Ministerial Committee' to monitor the regional air connectivity scheme named _________.
(a) UDAY
(b) UDAAN
(c) UJJWALA
(d) UNNATI
(e) UDAN

S4. Ans.(e)
Sol. The government has set up an 'Inter-Ministerial Committee' to monitor the regional air connectivity scheme UDAN (Ude Desh Ka Aam Naagrik) which seeks to make flying affordable by connecting unserved and under-served airports.

Q5. FSDC was set up by the Government as the apex level forum in-
(a) September 2002
(b) January 2016
(c) March 2012
(d) July 2005
(e) December 2010

S5. Ans.(e)
Sol. With a view of strengthening and institutionalizing the mechanism for maintaining financial stability, enhancing inter-regulatory coordination and promoting financial sector development, the Financial Stability and Development Council (FSDC) was set up by the Government as the apex level forum in December 2010. The Chairman of the Council is the Finance Minister and its members include the heads of all Financial Sector Regulators (RBI, SEBI, PFRDA & IRDA) Finance Secretary and/or Secretary, Department of Economic Affairs (DEA), Secretary, Department of Financial Services (DFS), and Chief Economic Adviser. The Council can invite experts to its meeting if required.

Q6. CRAR stands for _________
(a) Capital to Risk-Weighted Assets Ratio
(b) Capital to Risk Assets Ratio
(c) Credit Rating-Weighted Assets Ratio
(d) Credit Rating Assets Ratio
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. The Capital Adequacy Ratio (CAR) or Capital-to-Risk weighted Assets Ratio (CRAR) is a measure of a bank’s capital. It is expressed as a percentage of a bank’s risk weighted credit exposures. It is used to protect depositors and promote the stability and efficiency of financial systems around the world.

Q7. Which among the following are long term corporate bonds that are unsecured in nature?
(a) DCF
(b) Debentures
(c) Covenant
(d) CRAs
(e) Cheque

S7. Ans.(b)
Sol. A long-term security yielding a fixed rate of interest, issued by a company and secured against assets are known as debentures. Debentures an unsecured loan certificate issued by a company.

Q8. Name the novel authored by Colson Whitehead that has won the Pulitzer Prize for fiction, recently.
(a) The Underground Railroad
(b) Don Quixote
(c) The Odyssey by Homer
(d) In Search of Time
(e) The Divine Comedy

S8. Ans.(a)
Sol. The literary blockbuster novel 'The Underground Railroad' authored by Colson Whitehead, which depicts the journey of a young woman escaping from slavery via a fantastical train system has won the Pulitzer prize for fiction.

Q9. ESAF Small Finance Bank has launched a social deposit scheme called _____________ in Thrissur, Kerala.
(a) FinTech Subsidy Scheme
(b) Hrudaya Deposit scheme
(c) PowerTex Form Scheme
(d) Ujala Deposit Scheme
(e) Hardik Deposit Scheme

S9. Ans.(b)
Sol. ESAF Small Finance Bank has launched a social deposit scheme called 'Hrudaya Deposit scheme' in Thrissur, Kerala.

Q10. Name the mobile manufacturing company that has recently partnered with Airtel and BSNL to set up 5G internet speed in India to introduce a fast internet ecosystem in the country.
(a) Samsung
(b) Micromax
(c) Nokia
(d) Vivo
(e) Gionee

S10. Ans.(c)
Sol. Nokia and Airtel along with state-owned network BSNL (Bharat Sanchar Nigam Ltd) have announced that they have partnered  to set up 5G internet speed in India to introduce a fast internet ecosystem in the country.

Q11. Carme Chacon, the first female defence minister has passed away recently. She was from-
(a) Germany
(b) Spain
(c) France
(d) Nigeria
(e) UK

S11. Ans.(b)
Sol. Carme Chacon, the first female defense minister of Spain passed away recently. She was 46 years old.

Q12. Radha Mohan Singh is a member of 16th Lok Sabha (2014-2019) and is holding the post of Minister of Agriculture in current NDA government. Which constituency does he represent?
(a) Varanasi,UP
(b) Patna, Bihar
(c) Barodara, Gujarat
(d) Purvi Champaran, Bihar
(e) Hamirpur, Himachal Pradesh

S12. Ans.(d)
Sol. Radha Mohan Singh, an Indian politician and a member of the Bharatiya Janata Party (BJP) became a Union Cabinet Minister in 2014. He is Member of Parliament from Purvi Champaran constituency of Bihar. Under Shri Narendra Bhai Modi's Prime Ministership, he was appointed Minister of Agriculture on 26th May, 2014.

Q13. The Tehri Dam is the highest dam in India and is the tenth tallest dam in the world, located at?
(a) Uttrakhand
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Maharashtra

S13. Ans.(a)
Sol. The Tehri Dam of Uttarakhand is the highest dam in India, 2nd highest in Asia and 8th highest in World. It is on the Bhagirathi River near Tehri Garhwal in Uttarakhand, India. Tehri dam is being built by THDC India Ltd. The dam is expected to generate about 2400 megawatts of electricity. The total cost associated with the Tehri Dam project is around Rs 8000/- crores.

Q14. International Mother Language day is celebrated on _________________.
(a) February 04
(b) February 13
(c) February 21
(d) February 28
(e) February 14

S14. Ans.(c)
Sol. International Mother Language Day (IMLD) is a worldwide annual observance held on 21 February to promote awareness of linguistic and cultural diversity and multilingualism. First announced by UNESCO on 17 November 1999, it was formally recognized by the United Nations General Assembly in its resolution establishing 2008 as the International Year of Languages.

Q15. An account for which a bank acts as an uninterested third party is termed as?
(a) Savings Account
(b) Current Account
(c) Reserve Account
(d) Escrow Account
(e) Fixed Account

S15. Ans.(d)
Sol. An escrow account is a temporary pass through account held by a third party during the process of a transaction between two parties. Definition: An escrow account is a temporary pass through account held by a third party during the process of a transaction between two parties.

You may also like to read: