General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AO. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the person who has recently become the youngest noble prize winner to address Canadian parliament.
(a) Kailash Satyarthi
(b) Aung San Suu Kyi
(c) Raoul Wallenberg
(d) Malala Yousafzai
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Malala Yousafzai, the youngest Nobel Prize laureate, becomes the first noble prize winner to address Canadian parliament.

Q2. The first rail freight service ‘British goods’ has started recently from the UK to-
(a) Japan
(b) India
(c) France
(d) Spain
(e) China

S2. Ans.(e)
Sol. The first rail freight service British goods from the UK to China.

Q3. Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to which country?
(a) Japan
(b) Germany
(c) Oman
(d) Georgia
(e) Nigeria

S3. Ans.(b)
Sol. Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany, recently.

Q4. Which among the following cities, India's first ever micro-drama festival, named "Thespis" was concluded? 
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Bareilly

S4. Ans.(a)
Sol. India's first ever micro-drama festival, named Thespis, was held recently in New Delhi.

Q5. A signed undertaking from one party containing a promise to pay a stated sum to a specified person or a company is known as ________
(a) Power of Attorney
(b) Promissory Note
(c) Purchasing Power Parity
(d) Plastic Notes
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. A promissory note is a legal instrument in which one party (the maker or issuer) promises in writing to pay a determinate sum of money to the other (the payee).

Q6. Which of the following is defined as the difference between current assets and current liabilities?
(a) Venture Capital
(b) Working Capital
(c) Equitable Mortgage
(d) Loss Assets
(e) Profit and Loss Account

S6. Ans.(b)
Sol. The capital of a business (working capital) which is used in its day-to-day trading operations, calculated as the current assets minus the current liabilities.

Q7. A debt which is irrecoverable and is therefore written off as loss in the accounts of an institution or bank is known as __________
(a) external debt
(b) good debt
(c) bad debt
(d) internal debt
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. The term bad debts usually refer to accounts receivable (or trade accounts receivable) that will not be collected.

Q8. Nearly four crore members of which of the following organisations will soon be able to settle their claims through the mobile application UMANG?
(a) SEBI
(b) RBI
(c) IRDA
(d) EPFO
(e) SIDBI

S8. Ans.(d)
Sol. Nearly four crore members of retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) will soon be able to settle their claims like employees’ provident fund (EPF) withdrawal through mobile application UMANG.

Q9. India and which country has inked six pacts including one aimed at boosting counter-terrorism cooperation recently?
(a) China
(b) Japan
(c) Australia
(d) Malaysia
(e) Bangladesh

S9. Ans.(c)
Sol. India and Australia have recently inked six pacts including one aimed at boosting counter-terrorism cooperation after talks between PM Narendra Modi and his counterpart Malcolm Turnbull (PM of Australia) in New Delhi.

Q10. Name the person who has inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in New Delhi.
(a) Shri Narendra Modi
(b) Shri Rajyavardhan Sing Rathore
(c) Shri Narendra Pradhan
(d) Shri Raghubar Das
(e) Shri Pranab Mukherjee

S10. Ans.(e)
Sol. The President of India, Shri Pranab Mukherjee has inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in New Delhi.

Q11. Jnanpith Award is an Indian award presented annually for the outstanding contribution in the field of....
(a) Sports
(b) Medical
(c) Literature
(d) Health
(e) Entertainment

S11. Ans.(c)
Sol. The Jnanpith Award is an Indian literary award presented annually by the Bharatiya Jnanpith and is given to an author for the "outstanding contribution towards literature".

Q12.The Reserve Bank of India has announced the auction of Treasury Bills to meet short term borrowing needs by the Central Government. Treasury Bills are issued for-
(a) 92 days,182 days,364 days
(b) 91 days,182 days,364 days
(c) 91 days,184 days,364 days
(d) 92 days,184 days,364 days
(e) 95 days,182 days,365 days

S12. Ans.(b)
Sol. Treasury Bills are basically instruments for short term (maturities less than one year) borrowing by the Central Government.At present, the active T-Bills are 91-days T-Bills, 182-day T-Bills and 364-days T-Bills. Auctions of T-Bills are conducted by RBI.

Q13. Which of the following is the currency of Greenland?
(a) Danish Krone
(b) Pound
(c) Krona
(d) Lari
(e) Euro

S13. Ans.(a)
Sol. Danish Krone is the currency of Greenland.

Q14. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development is the prestigious award accorded annually by India to individuals or organisations in recognition of creative efforts toward promoting-
(a) International Stability
(b) International Peace
(c) International relations
(d) United Nation Children's Education Fund
(e) Global Prevention of crimes

S14. Ans.(b)
Sol. The Indira Gandhi Prize or the Indira Gandhi Peace Prize or the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development is the prestigious award accorded annually by India to individuals or organizations in recognition of creative efforts toward promoting international peace, development and a new international economic order; ensuring that scientific discoveries are used for the larger good of humanity, and enlarging the scope of freedom.

Q15. ______________ is basically charged when a person uses a credit card to obtain cash.
(a) Early Repayment Charge
(b) Redemption Fee
(c) Transaction Fee
(d) Cash Advance Fee
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. A cash advance fee is a charge that a credit card issuer charges a customer for accessing the cash credit line on his or her account, either through an ATM, convenience check or at a bank’s teller window.

You may also like to read: