General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AO. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Prime Minister Narendra Modi has emerged as the most followed world leader on photo-sharing app Instagram with a whopping 6.9 million followers. Who was on second position in the list?
(a) Vladimir Putin
(b) Donald Trump
(c) Xi Jinping
(d) Kim Jong-un
(e) David Camero

S1. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has emerged as the most followed world leader on photo-sharing app Instagram with a whopping 6.9 million followers, surpassing US President Donald Trump.

Q2. United Nation (UN) chief Antonio Guterres has named ___________ as the new administrator of the United Nations Development Programme, recently.
(a) Achim Steiner
(b) Suchetha Desai
(c) Frank Mushyo
(d) Jeremiah Mamabolo
(e) David Beasley

S2. Ans.(a)
Sol. United Nation (UN) chief Antonio Guterres has named a German Achim Steiner, as the new administrator of the UN Development Programme (UNDP).

Q3. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has recently given its approval for the listing of how many Central Public Sector Enterprises (CPSEs) on stock exchanges?
(a) 9
(b) 14
(c) 11
(d) 17
(e) 15

S3. Ans.(c)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has given its approval for the listing of 11 Central Public Sector Enterprises (CPSEs) on stock exchanges. As approved, the listing of CPSEs will be through the public offer of shares up to 25 per cent of Government of India's shareholding, which may include an offer of fresh shares for raising of resources from the market.

Q4. Name the author of the blockbuster novel 'The Underground Railroad' who has recently won the Pulitzer Prize for fiction.
(a) Jane Austen
(b) Colson Whitehead
(c) Shankha Ghosh
(d) Svetlana Alexievich
(e) Marlon James

S4. Ans.(b)
Sol. The literary blockbuster novel 'The Underground Railroad' authored by Colson Whitehead, which depicts the journey of a young woman escaping from slavery via a fantastical train system has won the Pulitzer prize for fiction.

Q5. Which is an interest-free period that is to be given by a creditor to debtor?
(a) Fixed Period
(b) Preset Period
(c) Grace Period
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. The grace period is the provision in most loan and insurance contracts which allows payment to be received for a certain period of time after the actual due date. During this period no late fees will be charged, and the late payment will not result in default or cancellation of the loan.

Q6. ________ is a cheque rather an amount of cheque, which is above the balance available in the account of the payer.
(a) Traveller's cheque
(b) Multicity Cheque
(c) Mutilated Cheque
(d) Over Draft
(e) Bad Debts

S6. Ans.(d)
Sol. An overdraft is an extension of credit from a lending institution when an account reaches zero. An overdraft allows the individual to continue withdrawing money even if the account has no funds in it.

Q7. A cheque for a fixed amount that may be cashed or used in payment abroad after endorsement by the holder’s signature is known as ___________
(a) Travellers cheque
(b) Multicity Cheque
(c) Mutilated Cheque
(d) Crossed Cheque
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. Traveller’s cheque is a medium of exchange that can be used in place of hard currency. Traveller’s cheques are often used by individuals travelling on vacation to foreign countries.

Q8. India and Prime Minister of which country have started a partnership aimed at increasing cooperation in sports, in the presence of batting legend Sachin Tendulkar?
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Germany
(d) Australia
(e) Malaysia

S8. Ans.(d)
Sol. India and Australia have recently started a partnership aimed at increasing cooperation in sports, in the presence of visiting Prime Minister Malcolm Turnbull and batting legend Sachin Tendulkar.

Q9. What was the name of India's first ever micro-drama festival that was held recently in New Delhi.
(a) Thespis
(b) Taapsi
(c) Ankulrama
(d) Thanes Hare
(e) Mospesis

S9. Ans.(a)
Sol. India's first ever micro-drama festival, named Thespis, was held recently in New Delhi.

Q10. Name the person who has been recently appointed as the new MD and CEO of Karnataka Bank Ltd.
(a) Kailash Krishnamurthy
(b) M Venkataraman
(c) R Vimal Shankar
(d) B P Malhotra
(e) M M Subrahmanya

S10. Ans.(e)
Sol. Mahabaleshwara Mavinakudige Subrahmanya has been appointed as the new MD and CEO of Karnataka Bank Ltd. He has assumed the Charge from 15th April 2017.

Q11. Haldia Port has topped the List in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters in the exercise that was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’ (in March 2017). Haldia Port is situated in _____________.
(a) Chennai
(b) West Bengal
(c) Odisha
(d) Goa
(e) Maharashtra

S11. Ans.(b)
Sol. Haldia Port in West Bengal has topped the List in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters. The exercise was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’ observed from the 16th to 31st of March 2017.

Q12. Who is the present Governor of West Bengal? 
(a) Keshari Nath Tripathi
(b) Shriniwas Dadasaheb Patil
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) Padmanabha Balakrishna Acharya
(e) Tathagata Roy

S12. Ans.(a)
Sol. Keshari Nath Tripathi is an Indian Politician and the present Governor of West Bengal. Earlier, he was the Speaker of Uttar Pradesh legislative assembly and the president of Uttar Pradesh unit of Bharatiya Janata Party.

Q13. Who is current Union Tribal Affairs Minister in Narendra Modi government? 
(a) Narendra Singh Tomar
(b) Kalraj Mishra
(c) Jual Oram
(d) Prakash Javadekar
(e) Harsimrat Kaur Badal

S13. Ans.(c)
Sol. The Ministry was set up in 1999 after the bifurcation of Ministry of Social Justice and Empowerment with the objective of providing more focused approach on the integrated socio-economic development of the Scheduled Tribes (STs), the most underprivileged of the Indian Society. Jual Oram is Union Minister for the Ministry of Tribal Affairs.

Q14. Silent Valley National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Meghalaya

S14. Ans.(b)
Sol. Silent Valley National Park is a national park with a core zone of 236.74 square kilometres (making it the largest national park in Kerala). It is located in the Nilgiri Hills, Mannarkkad, within the Palakkad District of Kerala, South India. It is famous for its population of the endangered Lion-tailed Macaque, Tiger, Leopard, Jungle Cat, Leopard Cat, Sloth bear, otter, Travancore flying squirrel, Porcupine and Elephant etc.

Q15. Which of the following is not a measure of the Risk Management in Banks?
(a) CRR
(b) RTGS
(c) SLR
(d) Deposit Insurance
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. Cash reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. Statutory liquidity ratio (SLR) is the Indian government term for reserve requirement that the commercial banks in India require to maintain in the form of gold, government approved securities before providing credit to the customers. Deposit insurance is mandatory, and pays claims from a pool of funds to which every depository institution regularly contributes. RTGS (Real Time Gross Settlement) and NEFT (National Electronic Funds Transfer) are electronic payment systems that allow individuals to transfer funds between banks. 

You may also like to Read: