General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AO. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. As per the recent announcement of the government, from May 1, 2017, petrol and diesel prices were changed every day in sync with international rates first in five cities. Which of the following city is not among them?
(a) Puducherry
(b) Vizag
(c) Udaipur
(d) Lucknow
(e) Jamshedpur

S1. Ans.(d)
Sol. As per the announcement of government from May 1, 2017, petrol and diesel prices were changed every day in sync with international rates. A pilot for daily revision of petrol and diesel price will be first implemented in Puducherry, Vizag in Andhra Pradesh, Udaipur in Rajasthan, Jamshedpur in Jharkhand and Chandigarh.

Q2. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu has recently announced the re-launch of a scheme for upliftment and all-round development of people belonging to the Backwards Classes. What is the name of that scheme?
(a) Adarana Scheme
(b) Aradhya Scheme
(c) Bandhan Scheme
(d) Utkarsh Scheme
(e) Utthaan Scheme

S2. Ans.(a)
Sol. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu announced the re-launch of 'Adarana scheme' for improving traditional occupations. It is for the uplift and all-round development of people belonging to the Backwards Classes.

Q3. The pink patrol cars called the 'Pink Hoysalas' and the Suraksha mobile phone app was launched recently as part of an effort to improve the safety and security of women in which of the following cities?
(a) Varanasi
(b) Bengaluru
(c) Gandhinagar
(d) Chandigarh
(e) New Delhi

S3. Ans.(b)
Sol. The pink patrol cars called the 'Pink Hoysalas' and the Suraksha mobile phone app was launched recently as part of an effort to improve the safety and security of women in Bengaluru, Karnataka.

Q4. The World Bank has recently approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project. This project is based on which one of the following Rivers?
(a) Brahmaputra River
(b) Beas River
(c) Ganga River
(d) Godavari River
(e) Yamuna River

S4. Ans.(c)
Sol. The World Bank has approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project on a 1,360 km stretch of the Ganga river between Varanasi and the seaport of Haldia for bringing thousands of jobs in cargo logistics and transportation.

Q5. Malala Yousafzai has recently become the youngest Nobel Prize laureate to address parliament of which of the following countries?
(a) Australia
(b) Germany
(c) Spain
(d) Malaysia
(e) Canada

S5. Ans.(e)
Sol. Malala Yousafzai, the youngest Nobel Prize laureate, becomes the first noble prize winner to address Canadian parliament.

Q6. The Doing Business Report” is prepared by which of the following organisations every year?
(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) World Bank (WB)
(c) New Development Bank (NDB)
(d) World Trade Organization (WTO)
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. The Doing Business Report (DB) is a study elaborated by the World Bank Group every year that is aimed to measure the costs to firms of business regulations. The study has become one of the flagship knowledge products of the World Bank Group in the field of private sector development and is claimed to have motivated the design of several regulatory reforms in developing countries.

Q7. Which of the following cannot be called as a debt instrument as referred in financial transactions?
(a) Certificate of Deposits
(b) Bonds
(c) Stock
(d) Commercial Paper
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. Debt instruments are assets that require a fixed payment to the holder, usually with interest. Examples of debt instruments include bonds (government or corporate), mortgages, Commercial Paper and Certificate of Deposits.

Q8. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual?
(a) Bearer Cheque
(b) Crossed Cheque
(c) Order Cheque
(d) Savings Cheque
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. An order cheque can be a bearer cheque if the words or bearer are not cancelled out. A crossed cheque is a cheque that has been marked to specify an instruction about the way it is to be redeemed.

Q9. Name the port that has recently topped the list in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters in the exercise that was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’.
(a) Bunbury Port
(b) Fremantle Port
(c) Chittagong port
(d) Haldia Port
(e) Mundra Port

S9. Ans.(d)
Sol. Haldia Port in West Bengal has topped the List in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters. The exercise was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’ observed from the 16th to 31st of  March 2017.

Q10. Jharkhand Police has initiated __________ programme, recently to enlighten children in Naxal-affected areas in the Palamau district of Jharkhand.
(a) Tuta Ek Tara
(b) Muskurahatey
(c) Tare Zameen Par
(d) Naadan Parindey
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. Jharkhand Police has initiated 'Tare Zameen Par programme' to enlighten children in Naxal-affected areas in the Palamau district of Jharkhand.

Q11. Name the Public lender, which has joined hands with Department of Posts to promote Point of Sale (POS) machines for cashless transactions at post office counters.
(a) PNB
(b) UBI
(c) BOB
(d) SBI
(e) BOI

S11. Ans.(d)
Sol. Department of Posts has joined hands with State Bank of India to promote 'SBI buddy e-wallet' and Point of Sale (POS) machines for cashless transactions at post office counters while booking speed post and registered post items.

Q12. Name the Small Finance Bank that has recently launched a social deposit scheme called 'Hrudaya Deposit scheme' in Thrissur, Kerala.
(a) Karur Vysya Bank
(b) Janalakshmi Financial Services Private Limited
(c) ESAF Small Finance Bank
(d) Utkarsh Micro Finance Private Ltd
(e) Equitas Holdings P Limited

S12. Ans.(c)
Sol. ESAF Small Finance Bank has launched a social deposit scheme called 'Hrudaya Deposit scheme' in Thrissur, Kerala.

Q13. The International Day of Older Persons is observed on?
(a) 02nd October
(b) 24th October
(c) 16th October
(d) 31st October
(e) 01st October

S13. Ans.(e)
Sol. The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990, the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.

Q14. The Mahabodhi Vihar, a UNESCO World Heritage Site, is a Buddhist temple located at which of the following place?
(a) Guwahati, Assam
(b) Deoghar, Jharkhand
(c) Patna, Bihar
(d) Darbhanga, Bihar
(e) Bodh Gaya, Bihar

S14. Ans.(e)
Sol. The Mahabodhi Vihar, a UNESCO World Heritage Site, is a Buddhist temple in Bodh Gaya, marking the location where the Buddha is said to have attained enlightenment. Bodh Gaya is about 96 km from Patna, Bihar state, India.

Q15. Guwahati is situated on the South Bank which of the following river?
(a) Sone 
(b) Hooghly
(c) Brahmaputra
(d) Teesta
(e) Ganga

S15.  Ans.(c)
Sol. Guwahati is the largest city of Assam and Northeastern India, a major riverine port city and one of the fastest growing cities in India, situated on the South Bank of the Brahmaputra River.

You may also like to Read: