General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AOSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the state which has recently launched a campaign named 'Operation Durga' to ensure safety towards women.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Haryana
(d) Andhra Pradesh
(e) Jharkhand

S1. Ans.(c)
Sol. The Haryana government has launched ‘Operation Durga’ to ensure women safety in the state. Under this operation, the 'Flying Squad' is patrolling those areas where anti-social elements are committing crimes against women. The team is formed by Chief Minister of Haryana Mr. Manohar Lal Khattar.

Q2. A book on Draupadi named 'the Flaming Tresses of Draupadi' was released recently by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan, New Delhi. Who is the author of this book?
(a) Yashwant Sinha
(b) L K Advani
(c) Manmohan Singh
(d) M Veerappa Moily
(e) Murli Manohar Joshi

S2. Ans.(d)
Sol. A book on Draupadi named 'the Flaming Tresses of Draupadi' written by senior Congress leader M Veerappa Moily was released by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan, New Delhi.

Q3. US-based tech giant Cisco launched its fifth global cyber range lab in __________ with an aim to train Indian firms and government agencies on real-world cyber-attacks.
(a) Gurugram
(b) Noida
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Thrissur

S3. Ans.(a)
Sol. US-based tech giant Cisco launched its fifth global cyber range lab in Gurugram, Haryana with an aim to train Indian firms and government agencies on real-world cyber-attacks.

Q4. Income tax department's Central Processing Centre (CPC) in which of the following Indian cities has recently got a new unique pin code for taxpayers benefit.
(a) Mumbai
(b) Bengaluru
(c) Vizag
(d) Chennai
(e) Kolkata

S4. Ans.(b)
Sol. Taxpayers wanting to send their paper Income Tax Return (ITR) acknowledgement forms or documents related to refunds and others to the I-T department's CPC in Bengaluru can now send it to a unique pin code '560500'.

Q5. The cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________
(a) Stale Cheque
(b) Mutilated Cheque
(c) Self Cheque
(d) Truncated Cheque
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Q6. Person named in the instrument to whom or to whose order the money is to be paid is known as-?
(a) Drawer
(b) Drawee
(c) Payer
(d) Payee
(e) Receivable

S6. Ans.(d)
Sol. A person to whom money is paid or is to be paid is called payee, especially the person to whom a cheque is made payable.

Q7. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
(a) National Housing Bank Act, 1987
(b) National Housing Bank Act, 1988
(c) National Housing Bank Act, 1986
(d) National Housing Bank Act, 1985
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q8. Name the person who recently took charge as Whole Time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) in New Delhi.
(a) Geetha Johri
(b) Bimla Kumari
(c) Mukulita Vijayawargiya
(d) Sangeetha Kriplani
(e) Leela Bansal

S8. Ans.(c)
Sol. Dr. (Ms.) Mukulita Vijayawargiya took charge as Whole Time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) in New Delhi.

Q9. The World Bank has approved a loan of ___________ to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project on a 1,360 km stretch of the Ganga river.
(a) $750 Million
(b) $650 Million
(c) $500 Million
(d) $375 Million
(e) $400 Million

S9. Ans.(d)
Sol. The World Bank has approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project on a 1,360 km stretch of the Ganga river between Varanasi and the seaport of Haldia for bringing thousands of jobs in cargo logistics and transportation.

Q10. The Bank Boards Bureau (BBB) has recently evolved a GRAF for public sector banks to ensure that they have the ability to compete successfully with private sector banks, small finance and payments banks. What does 'F' stands for in GRAF?
(a) Finances
(b) Fiscal
(c) Fund
(d) Foreign
(e) Framework

S10. Ans.(e)
Sol. The Bank Boards Bureau (BBB) has evolved a Governance, Reward and Accountability Framework (GRAF) for public sector banks to ensure that they have the ability to compete successfully with private sector banks, small finance and payments banks, foreign banks and non-banking finance companies.

Q11. Name the regulatory Body of India that has recently launched a web portal for insurers that will allow them to register and sell policies online.
(a) IRDA
(b) SEBI
(c) RBI
(d) EPFO
(e) SIDBI

S11. Ans.(a)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA) has launched a web portal for insurers that will allow them to register and sell policies online.

Q12. Kudremukh National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Meghalaya

S12. Ans.(a)
Sol. Kuduremukha is a mountain range and name of a peak located in Chikkamagaluru district, in Karnataka, India. It is also the name of a small hill station cum mining town situated near the mountain, about 48 kilometres from Karkala and around 20 kilometres from Kalasa. Tiger, Leopard, Indian Bison, Sambhar deer, Dhole and Lion-tailed macaque etc can be spotted here.

Q13. World Red Cross Day is observed on which of the following date? 
(a) May 01st
(b) April 05th
(c) May 08th
(d) March 28th
(e) March 23rd

S13. Ans.(c)
Sol. World Red Cross Red Crescent Day is celebrated on 8 May each year. This date is the anniversary of the birth of Henry Dunant (born 8 May 1828), the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC) and the recipient of the first Nobel Peace Prize.

Q14. Which of the following country is not a member of OPEC? 
(a) India
(b) Nigeria 
(c) Indonesia
(d) Kuwait
(e) Angola

S14. Ans.(a)
Sol. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organisation, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. The five Founding Members were later joined by nine other Members.

Q15. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
(a) Section 25A
(b) Section 35A
(c) Section 45A
(d) Section 15A
(e) Section 55A

S15. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

You may also like to Read: