General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AOSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.



Q1. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with a trader company Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. Gunvor is ______________ based company.
(a) Austria
(b) Switzerland
(c) Japan
(d) Australia
(e) Denmark

S1. Ans.(b)
Sol. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with Swiss trader Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies.

Q2. The Indian navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built ______________.
(a) Charlie class submarine
(b) Arihant class submarine
(c) Sindhughosh class submarine
(d) Kalvari class submarine
(e) Chakra class submarine

S2. Ans.(d)
Sol. The navy successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built Kalvari class submarine. The launch was significant milestone in enhancing its “sub-surface” warfare prowess.The weapon was fired from the submarine, the first of India’s six Scorpene-class submarines which are being built under the Project 75.

Q3. Name the district of Himachal Pradesh that has recently got approval to be its second capital. 
(a) Shimla
(b) Solan
(c) Dharamshala
(d) Bilaspur
(e) Kullu

S3. Ans.(c)
Sol. The Himachal Pradesh cabinet approved the proposal to make Dharamshala as the second capital of the state (Himachal Pradesh). The decision was taken at the cabinet meeting chaired by Chief Minister Virbhadra Singh.

Q4. Angel Gurria is the present Secretary General of which of the following international organizations?
(a) IDA
(b) OECD
(c) WTO
(d) UNESCO
(e) ISI

S4. Ans.(b)
Sol. Jose Angel Gurria Trevino, also known as Angel Gurria, is a Mexican economist and diplomat. He is the current secretary-general of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) since 1 June 2006.

Q5. NPCI is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA). What does NPCI stands for-
(a) National Payments Corporation of Industry
(b) National Payments Council of India
(c) Nominal Payments Corporation of India
(d) National Payments Corporation of India
(e) National Product Corporation of India

S5. Ans.(d)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA). 

Q6. Essar Mahan power plant of 600 MW unit at Mahan project has resumed commercial production after a gap of 17 months. In which state the plant is located? 
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Rajasthan
(e) Maharashtra

S6. Ans (b)
Essar Power Limited today resumed the commercial operations of Unit I of the 1,200 MW (2x600 MW) Mahan power plant. Essar Power MP Ltd, the operator of the 1200 MW power plant, located in Madhya Pradesh, has secured 3 lakh tonnes of coal through a Government conducted special forward e-auction.

Q7. 'Anything But Khamosh'; The Shatrughan Sinha's Biography is authored by?
(a) Bharathi S Pradhan
(b) Pramod Kapoor
(c) Amar Chitra Katha
(d) Govind Pansare
(e) Shantanu Guha Ray

S7. Ans (a)
Anything But Khamosh, Shatrughan Sinha’s biography had been released by BJP veteran LK Advani and Author by Bharathi S. Pradhan.

Q8. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. The Headquaters of UNWTO is situated at?
(a) London, United Kingdom
(b) Vienna, Austria
(c) Rome, Italy
(d) Geneva, Switzerland
(e) Madrid, Spain

S8. Ans (e)
The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. As the leading international organization in the field of tourism, UNWTO promotes tourism as a driver of economic growth, inclusive development and environmental sustainability and offers leadership and support to the sector in advancing knowledge and tourism policies worldwide. Headquarter of UNWTO is in Madrid, Spain.

Q9. India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in which country?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka
(e) Russia

S9. Ans.(a)
Sol. India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in Bangladesh. Petronet signed a MoU with with Petrobangla to set up a 7.5 million tonnes a year project to receive and regasify LNG on Kutubdia Island in Cox's Bazar and lay a 26-km pipline to connect it to the consumption markets. 

Q10. Under a scheme for pregnant women, the would-be mothers will get how much amount for their delivery, vaccination, and nutritious meals directly in their accounts?
(a) Rs 2,000
(b) Rs 6,000
(c) Rs 12,000
(d) Rs 8,000
(e) Rs 4,000

S10. Ans.(b)
Sol. For pregnant women, a national scheme launched. Would be Mothers will get Rs. 6,000 for their delivery, vaccination, and nutritious meals. This will be transferred straight to their account. This will help in saving lives of mothers and new born kids.

Q11. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966. Its headquartered is located at?
(a) Kathmandu, Nepal
(b) Washington D.C, USA
(c) Jakarta, Indonesia
(d) Manila, Philippines
(e) Beijing, China

S11. Ans (d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966 which is headquartered are located in Mandaluyong, Metro Manila, Philippines. President- Takehiko Nakao

Q12. Kaziranga National Park is located in which of the following State?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Arunachal Pradesh
(d) Karnataka
(e) Sikkim

S12. Ans (a)
Sol. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world's great one-horned rhinoceroses is a World Heritage Site.

Q13. Bank of Maharashtra (BOM) is a major public sector bank in India. Where is the headquarter of BOM?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Pune
(e) New Delhi

S13. Ans (d)
Sol. Bank of Maharashtra is a major public sector bank in India. Pune, Maharshtra is the headquarter of Bank of Maharashtra.

Q14. Which organisation holding the highest/maximum share in NABARD as on 31st March 2016?
(a) Finance Ministry
(b) Government of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Securities and Exchange Board of India
(e) None of the above

S14. Ans.(b)
Sol. paid up capital of NABARD stood at Rs. 5,000 crore as on 31 March 2016. Consequent to the revision in the composition of share capital between Government of India and RBI, the Government of India has holds Rs. 4,980 crore (99.60%) while Reserve Bank of India holds Rs. 20.00 crore (0.40%).

Q15. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Kshatrapati Shivaji
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Shaktikanta Das
(e) Urjit Patel

S15. Ans.(a)
Sol. Ajay Tyagi is the present Chairman of SEBI.