General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AOSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. RBI has issued a new set of enabling provisions titled PCA which is used to resolve the problem of banks mounting non-performing assets (NPAs), or bad loans. What is the meaning of "C" in PCA?
(a) Connection
(b) Collaborative
(c) Corolla
(d) Connecters
(e) Corrective

S1. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has issued a new set of enabling provisions titled 'Revised Prompt Corrective Action (PCA) framework' to resolve the problem of banks mounting non-performing assets (NPAs), or bad loans.

Q2. The Income Tax department has launched the second phase of 'OCM' to investigate over 60,000 individuals with an aim to detect black money generation post demonetization, recently. What is the full form of 'OCM'?
(a) Octavia Collection Money
(b) Oracle Connects Matter
(c) Operation Clean Money 
(d) Operation Clear Money
(e) Operate Clean Money

S2. Ans.(c)
Sol. The Income Tax department has launched the second phase of the ‘Operation Clean Money (OCM)’ to investigate over 60,000 individuals with an aim to detect black money generation post demonetisation.

Q3. Name the Yojana under which Loans extended have crossed the target of Rs 1,80,000 crore during 2016-17.
(a) PMJJY
(b) PMAY
(c) PMJDY
(d) PMMY
(e) PMJBY

S3. Ans.(d)
Sol. Loans extended under the Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) during 2016-17 have crossed the target of Rs 1,80,000 crore for 2016-17.

Q4. Name the City, in which PM Narendra Modi launched a cashless/less cash township model, developed by Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals Ltd (GNFC), recently.
(a) Delhi
(b) Meerut
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Nagpur

S4. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched in Nagpur, a cashless/less cash township model, developed by Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals Ltd (GNFC), across 81 townships in 12 States.

Q5. The World Bank Group consists of how many organisations-
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

S5. Ans.(e)
Sol. The World Bank Group consists of five organisations. These are:-
1. International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
2. International Development Association IDA)
3. International Finance Corporation (IFC)
4. Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA)
5. International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)

Q6. The World Bank is like a cooperative, made up of --------------- member countries. These member countries, or shareholders, are represented by a Board of Governors, who are the ultimate policymakers at the World Bank. 
(a) 189
(b) 193
(c) 159
(d) 173
(e) 187

S6. Ans.(a)
Sol. The World Bank is like a cooperative, made up of 189 member countries. These member countries, or shareholders, are represented by a Board of Governors, who are the ultimate policymakers at the World Bank.

Q7. Name the agency, Which is an agency to provide ‘soft-loans’ to developing countries?
(a) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
(b) Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) 
(c) Asian Development Bank (ADB)
(d) World Trade Organization (WTO)
(e) International Development Association (IDA)

S7. Ans.(e)
Sol. International Development Association (IDA) is an agency to provide ‘soft-loans’ to developing countries.

Q8. Name the State which has signed an MoU with central govt for the 'Power for All' scheme across the state. The aim of this scheme is to ensure 24-hour quality power supply in the state by October 2018 and electric connection to every house and agriculture field by 2019. 
(a) Madhya Pradesh
(b) Jharkhand
(c) Uttar Pradesh
(d) Andhra Pradesh
(e) Bihar

S8. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh government and the Centre have signed an MoU for the 'Power for All' scheme in the state. The aim of this scheme is to ensure 24 hour quality power supply in the state by October 2018 and electric connection to every house and agriculture field by 2019.

Q9. Nepal and China have held the first-ever joint military exercise from 17 April 2017 with a special focus on combating terror and disaster management. Name the exercise?
(a) Sagarmanthan Friendship- 2017
(b) Sursagar Dosti- 2017
(c) Sagarmatha Mitrta- 2017
(d) Suryanmskar Darshan- 2017
(e) Sagarmatha Friendship- 2017

S9. Ans.(e)
Sol. Nepal and China has held the first-ever joint military exercise named ‘Sagarmatha Friendship-2017’ from 17 April 2017 with a special focus on combating terror and disaster management.

Q10. Name the Former J&K governor, who has passed away recently due to illness.
(a) Shiv Shankar Das
(b) Haji Yakub 
(c) Chandrababu Saxena
(d) Ashok Punetha
(e) Girish Chandra Saxena

S10. Ans.(e)
Sol. Former Governor of Jammu and Kashmir Girish Chandra Saxena has passed away at the age of 90.

Q11. Mukulita Vijayawargiya took charge as whole time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) recently. The present chairman of IBBI is ___________.
(a) Devender Kumar Sikri
(b) U K Sinha
(c) Harsh Kumar Bhanwala
(d) N S Vishwanathan
(e) Madhusudan Sahoo

S11. Ans.(e)
Sol. Mukulita Vijayawargiya took charge as whole time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) recently. The present chairman of IBBI is Madhusudan Sahoo.

Q12. Every year 8th October is celebrated as which day in India?
(a) Air Force Day
(b) Navy Day
(c) Armed Forces Day
(d) Rededication Day 
(e) AIDS day

S12. Ans.(a)
Sol. The Air Force Day was officially started celebrating at 8th of October in the year 1932 as an auxiliary air force of Indian Empire. The Indian Air Force, air arm of the Indian armed forces, has its prime responsibility of securing the Indian airspace as well as to carry out the aerial warfare during any clash.

Q13. The Headquarters of International Court of Justice is located in- 
(a) Paris (France) 
(b) Geneva (Switzerland) 
(c) New York (USA) 
(d) The Hague (Netherlands)
(e) Sydney (Australia)

S13. Ans.(d)
Sol. The International Court of Justice (ICJ) is the principal judicial organ of the United Nations (UN). It was established in June 1945 by the Charter of the United Nations and began work in April 1946. The seat of the Court is at the Peace Palace in The Hague (Netherlands).

Q14. Kudremukh National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Meghalaya

S14. Ans.(a)
Sol. Kuduremukha is a mountain range and name of a peak located in Chikkamagaluru district, in Karnataka, India. It is also the name of a small hill station cum mining town situated near the mountain, about 48 kilometres from Karkala and around 20 kilometres from Kalasa. Tiger, Leopard, Indian Bison, Sambhar deer, Dhole and Lion-tailed macaque etc can be spotted here.

Q15. On July 15th, 2014 at the sixth summit in Fortaleza, Brazil the member countries signed the Articles for the New Development Bank (NDB). What is the authorised capital of NDB?
(a) USD 200 billion
(b) USD 300 billion
(c) USD 500 billion
(d) USD 100 billion
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. At the fourth BRICS Summit in New Delhi (2012), the leaders of Brazil, Russia, India, China and South Africa considered the possibility of setting up a New Development Bank (NDB) to mobilize resources for infrastructure and sustainable development projects in BRICS and other emerging economies, as well as in developing countries. the authorised capital of NDB is USD 100 billion.

You may also like to Read: