General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AOSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated 1980 MW of the Koradi super-critical thermal power project of state-run Mahagenco. Koradi super-critical thermal power project is situated in ____________.
(a) Himachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Rajasthan

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated 1980 MW of the Koradi super-critical thermal power project of state-run Mahagenco near Nagpur in Maharashtra.

Q2. Sixteen-time world champion Pankaj Advani has won his sixth Asian Billiards title and seventh overall Asian championship. The final of the Asian Billiards Championship was held in ____________. 
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Bengaluru
(d) Nagpur
(e) Kolkata

S2. Ans.(b)
Sol. Sixteen-time world champion Pankaj Advani has won his sixth Asian Billiards title and seventh overall Asian championship. The ace cueist defeated Sourav Kothari in an entertaining final of the Asian Billiards Championship in Chandigarh.

Q3. An eminent personality Mr Girish Chandra Saxena has passed away recently. He was ________.
(a) Former Chief Minister
(b) Writer
(c) Former Governor
(d) Poet
(e) Classical Singer

S3. Ans.(c)
Sol. Former Governor of Jammu and Kashmir Girish Chandra Saxena has passed away at the age of 90.

Q4. Emma Morano, the oldest person alive and the last survivor of the 19th century died recently at the age of 117. She was from which country?
(a) Italy
(b) Russia
(c) USA
(d) France
(e) Spain

S4. Ans.(a)
Sol. Emma Morano, an Italian woman believed to have been the oldest person alive and the last survivor of the 19th century died at the age of 117.

Q5. The first Board of Governors meeting of the BRICS New Development Bank was held in ____________ on July 7, 2015, where the Bank formally came into existence as a legal entity. 
(a) Brazil
(b) Russia
(c) South Africa
(d) India
(e) China

S5. Ans.(b)
Sol. The inaugural meeting of the Board of Governors of the NDB was chaired by Russia and held on the eve of the Ufa Summit on 7 July 2015, when the Bank formally came into existence as a legal entity.

Q6. With effect from March 31, 2005, an asset would be classified as _____________ if it has remained in the sub­standard category for a period of 12 months. 
(a) Sub­standard Assets
(b) Profit Assets
(c) Doubtful Assets
(d) Loss Assets
(e) None of the above

S6. Ans.(c)
Sol. With effect from March 31, 2005, an asset would be classified as doubtful if it has remained in the sub­standard category for a period of 12 months. A loan classified as doubtful has all the weaknesses inherent in assets that were classified as sub­standard, with the added characteristic that the weaknesses make collection or liquidation in full,– on the basis of currently known facts, conditions and values – highly questionable and improbable.

Q7. What is the financial limit Under MUDRA's Shishu scheme?
(a) Rs. 5,00,000
(b) Rs. 50,000
(c) Rs. 1,00,000
(d) Rs. 10,000
(e) Rs. 1,50,000

S7. Ans.(b)
Sol. Under the aegis of Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), MUDRA has already created its initial products/schemes. The interventions have been named ‘Shishu’, ‘Kishor’ and ‘Tarun’ to signify the stage of growth/development and funding needs of the beneficiary micro unit / entrepreneur and also to provide a reference point for the next phase of graduation / growth to look forward to. The financial limit for these schemes is:-
(a) Shishu:- covering loans up to  50,000/-
(b) Kishor:- covering loans above  50,000/- and up to  5 lakh
(c) Tarun:- covering loans above  5 lakh to  10 lakh

Q8. Name the player who has won the title match of Men's singles at Singapore Open Badminton, recently. 
(a) Kidambi Srikanth
(b) B Sai Praneeth
(c) Kamal Narayana
(d) Rohan Bopanna
(e) P V Sindhu

S8. Ans.(b)
Sol. B Sai Praneeth has won the title match of Men's singles at Singapore Open Badminton beating his compatriot Kidambi Srikanth.

Q9. Human Resource and Development Minister Prakash Javadekar has recently launched the education based portal and mobile app in New Delhi. What is the name of that app?
(a) PUSHA
(b) VIDYA
(c) SAGAR
(d) RUSA
(e) GANGA

S9. Ans.(d)
Sol. Human Resource and Development Minister Prakash Javadekar launched the Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) portal and mobile app in New Delhi.

Q10. Who is the present President of Nepal?
(a) Pushpa Kamal Dahal
(b) P V Rao
(c) Bidya Devi Bhandari
(d) Kamakhya Rani
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. Bidya Devi Bhandari is present President of Nepal.

Q11. The Finance Ministry has recently permitted the Labour Ministry to go ahead with ______ rate of interest on Employees’ Provident Fund (EPF) for 2016-17.
(a) 8.50%
(b) 8.75%
(c) 7.95%
(d) 9.25%
(e) 8.65%

S11. Ans.(e)
Sol. The Finance Ministry have permitted the Labour Ministry to go ahead with 8.65% rate of interest on Employees’ Provident Fund (EPF) for 2016-17, which will benefit over four crore EPFO members.

Q12. Hornbill Festival is celebrated in which among the following states of India?
(a) Manipur 
(b) Nagaland
(c) Mizoram 
(d) Meghalaya
(e) Arunachal Pradesh

S12. Ans.(b)
Sol. The Hornbill festival is a celebration held every year in the first week of December, in Nagaland, North-east India. It is also called as the 'Festival of Festivals'.

Q13. Who is the present Chief Minister of Tamil Nadu?  
(a) Smt. Jayalalitha 
(b) M. K. Karunanidhi 
(c) M. K. Stalin 
(d) Kalanidhi Maran 
(e) Edappadi K Palaniswami

S13. Ans.(e)
Sol. Edappadi K. Palaniswami is an Indian politician who is the current Chief Minister of Tamil Nadu.

Q14. ‘World AIDS Day’ is observed every year on- 
(a) 1st January 
(b) 1st April 
(c) 1st September 
(d) 1st December
(e) 1st November

S14. Ans.(d)
Sol. World AIDS Day is held on the 1st December each year and is an opportunity for people worldwide to unite in the fight against HIV, show their support for people living with HIV and to commemorate people who have died. World AIDS Day was the first ever global health day, held for the first time in 1988.

Q15. What is the financial limit Under MUDRA's Kishor scheme?
(a) Rs. 50,000 to Rs. 10 lakh
(b) Rs. 50,000 to Rs. 3 lakh
(c) Rs. 50,000 to Rs. 1 lakh
(d) Rs. 50,000 to Rs. 2 lakh
(e) Rs. 50,000 to Rs. 5 lakh

S15. Ans.(e)
Sol. Under the aegis of Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), MUDRA has already created its initial products/schemes. The interventions have been named ‘Shishu’, ‘Kishor’ and ‘Tarun’ to signify the stage of growth/development and funding needs of the beneficiary micro unit / entrepreneur and also to provide a reference point for the next phase of graduation / growth to look forward to. The financial limit for these schemes is:-
(a) Shishu:- covering loans up to  50,000/-
(b) Kishor:- covering loans above  50,000/- and up to  5 lakh
(c) Tarun:- covering loans above  5 lakh to  10 lakh

You may also like to Read: