General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-fo- RBI-Grad- B-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming RBI Grade BSubjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the really comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the RBI Grade BSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the cricketer who has recently become an acting Chief Executive Officer (CEO) of Gulf Oil India just for a day.
(a) Virat Kohli
(b) Virender Sehwag
(c) Sachin Tendulkar
(d) Rahul Dravid
(e) M S Dhoni

S1. Ans.(e)
Sol. The former Indian cricket team skipper MS Dhoni became an acting Chief Executive Officer (CEO) of Gulf Oil India just for a day.

Q2. Name the company that has recently become the seventh entity to receive a final licence from the Reserve Bank of India (RBI) to set up a payments bank.
(a) Vodafone M-Pesa
(b) Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd
(c) Bharti Airtel Payment System
(d) Reliance Payment System
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd becomes the seventh entity to receive a final licence from the Reserve Bank of India (RBI) to set up a payments bank.

Q3. Cabinet has recently signed an MoU on Cooperation in the field of Mass Media between India and __________________.
(a) Bangladesh
(b) Malaysia
(c) Japan
(d) Bhutan
(e) Myanmar

S3. Ans.(a)
Sol. Cabinet has recently signed an MoU on Cooperation in the field of Mass Media between India and Bangladesh.

Q4. According to the new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC), 2016 India's travel and tourism sector rank ____________ in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP).
(a) 3rd
(b) 5th
(c) 9th
(d) 7th
(e) 6th

S4. Ans.(d)
Sol. India's travel and tourism sector rank 7th in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP), according to a new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC), 2016.

Q5. ___________ is vested with the responsibility of conducting monetary policy. 
(a) RBI
(b) SBI
(c) NABARD
(d) SIDBI
(e) Finance Ministry

S5. Ans.(a)
Sol. Monetary policy refers to the policy of the central bank with regard to the use of monetary instruments under its control to achieve the goals specified in the Act. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q6. In which year the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework?
(a) May 2013
(b) May 2014
(c) May 2015
(d) May 2016
(e) May 2012

S6. Ans.(d)
Sol. The primary objective of monetary policy is to maintain price stability while keeping in mind the objective of growth. Price stability is a necessary precondition to sustainable growth. In May 2016, the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework.

Q7. Which scheme/act has enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks?
(a) Reserve Bank of India Act, 1934
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Securitization Act 2002
(d) FEMA 
(e) Banking Ombudsman Scheme

S7. Ans.(e)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q8. Which of the following Indian state has decided to provide a one-time grant of Rs 21,000 to all those families whose third girl child was born after August 24, 2015, under the 'Aapki Beti, Hamari Beti' scheme?
(a) Punjab
(b) Jharkhand
(c) Haryana
(d) Bihar
(e) Uttar Pradesh

S8. Ans.(c)
Sol. Haryana government has decided to provide a one-time grant of Rs 21,000 to all those families whose third girl child was born after August 24, 2015, under the 'Aapki Beti, Hamari Beti' scheme.

Q9. India has recently decided to set up a 240 million pound fund to finance clean energy projects with which of the following country?
(a) Japan
(b) UK
(c) Malaysia
(d) Bangladesh
(e) Russia

S9. Ans.(b)
Sol. India and the UK decided to set up a 240 million pound fund to finance clean energy projects, as per the statement of Finance Minister Arun Jaitley.

Q10. IDBI Bank has reduced interest rates, ranging from 50 to 75 basis points, on retail term deposits (RTD). MD and CEO of IDBI Bank is __________.
(a) Chanda Kocchar
(b) Shikha Singh
(c) Suman Roy
(d) Mahesh Kumar Jain
(e) Devendra Rawat

S10. Ans.(d)
Sol. IDBI Bank has reduced interest rates, ranging from 50 to 75 basis points, on retail term deposits (RTD) with effect from April 5, 2017. MD and CEO of IDBI Bank is Mahesh Kumar Jain.

Q11. As per the new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC) 2016 which country has topped in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP)?
(a) Norway
(b) Sweden
(c) USA
(d) Switzerland
(e) Denmark

S11. Ans.(c)
Sol. As per the new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC) 2016 United States of America has topped in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP).

Q12. International Literacy Day is observed on which one of the following days every year?  
(a) 8th September
(b) 18th March 
(c) 28th March 
(d) 18th September 
(e) 28th September

S12. Ans.(a)
Sol. September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally.

Q13. The India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with ________ GOI equity.
(a) 50%
(b) 100%
(c) 74%
(d) 25%
(e) 49%

S13. (b)
Sol. Incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with 100% GOI equity, IPPB has launched on January 30th, 2017 in Ranchi and Raipur with the objective of being present in all corners of India by the end of the year. For now, IPPB is offering Savings account up to a balance of Rs 1 Lakh, along with digitally enabled payments and remittance services of all kinds between individuals. In due course, IPPB will also provide current accounts and access to third party financial services like insurance, mutual funds, pension, credit products, forex, and more.

Q14. Who is the author of the book Long Walk to Freedom?
(a) Nelson Mandela
(b) Louis Fischer
(c) Aung Sang Su Kyi
(d) Mao Tse Tung
(e) Mahatma Gandhi

S14. Ans.(a)
Sol. Long Walk to Freedom is an autobiographical work written by South African President Nelson Mandela and published in 1995 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.

Q15. IBA adopts a consultative approach to give its views on any issue pertaining to the banking sector. What is the meaning of "I" in IBA?
(a) International
(b) Institute
(c) Investment
(d) Indian
(e) Increase

S15. Ans.(d)
Sol. Indian Banks' Association (IBA) set up in 1946 with 22 members to discuss issues of common interests. Over the years, IBA emerged as the Voice of Indian Banking Industry. 

You may also like to read:
Current Affairs Quiz
Banking Awareness Quiz