General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Dear Readers,

General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Nepal Electricity Authority (NEA) has signed a joint venture agreement with CTGC to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. CTGC is a/an _____________.
(a) Indian company
(b) Indonesian company
(c) Canadian company
(d) Chinese company
(e) Combodian company

S1. Ans.(d)
Sol. Nepal Electricity Authority, NEA has signed a joint venture agreement with China Three Gorges Corporation (CTGC), a Chinese company to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. The agreement was signed in Kathmandu by NEA Executive Director Kulman Ghising and representatives of China Three Gorges Corporation (CTGC).

Q2. International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to _________________.
(a) Baa1 from Baa2
(b) Baa2 from Baa3
(c) Baa1 from Baa3
(d) P2 from P3
(e) H2 from H3

S2. Ans.(b)
Sol. International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to Baa2 from Baa3 and changed the outlook on the rating to stable from positive. Moody’s has revised the sovereign rating of India a notch above investment grade after a long gap of 14 years.

Q3. Who is the present president of International rating agency Moody's Analytics?
(a) Isabel Gomez Vidal
(b) Keith Berry
(c) Mark Almeida
(d) Gus Harris
(e) Robert King

S3. Ans.(c)
Sol. Moodys Analytics President- Mark Almeida, Headquarters- USA.

Q4. Name the Indian Economist who was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS).
(a) RBI Governor Urjit Patel
(b) Former RBI Governor Raghuram Rajan
(c) Former PM Manmohan Singh
(d) Minister Arun Jaitley
(e) None of the Given option is true

S4. Ans.(a)
Sol. RBI Governor Urjit Patel was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS). The Bank of International Settlement is a global financial organization owned by major central banks from across the world.

Q5. A facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR). It is called? 
(a) Repo Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Bank Rate 
(d) Marginal Standing Facility (MSF)
(e) Liquidity Adjustment Facility (LAF)

S5. Ans.(d)
Sol. Marginal Standing Facility (MSF) is a facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR).

Q6. National Housing Bank (NHB) was set up on ______________ under the National Housing Bank Act, 1987.
(a) 01st July 1956
(b) 02nd October 1976
(c) 01st January 1934
(d) 21st May 1956
(e) 09th July 1988

S6. Ans.(e)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987.

Q7. BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised. BCSBI stands for-?
(a) Branch Codes and Standards Board of India
(b) Banking Codes and Stability Board of India
(c) Banking Codes and Standards Bank of Industry
(d) Banking Codes and Society Board of Investment
(e) Banking Codes and Standards Board of India

S7. Ans.(e)
Sol. In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q8. President Ram Nath Kovind launched various schemes entailing total expenditure of Rs 3,455 crore in which state to coincide with the state's 17th Foundation Day?
(a) Chhattisgarh
(b) Goa
(c) Telangana
(d) Uttarakhand
(e) Jharkhand

S8. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind launched various schemes entailing total expenditure of Rs 3,455 crore in Jharkhand to coincide with the state's 17th Foundation Day.

Q9. Name the Eminent Hindi poet and Jnanpith awardee who passed away recently in New Delhi.
(a) Kumar Mangalam
(b) Suresh Kumar
(c) Barwari Lal
(d) Kunwar Narayan
(e) Makesh Sehgal

S9. Ans.(d)
Sol. Eminent Hindi poet and Jnanpith awardee Kunwar Narayan passed away in New Delhi. He was 90.

Q10. Name the country that will host the 2023 Rugby World Cup to stage one of the world’s best attended and lucrative sporting events.
(a) Russia
(b) Japan
(c) France
(d) Indonesia
(e) USA

S10. Ans.(c)
Sol. France will host the 2023 Rugby World Cup to stage one of the world’s best attended and lucrative sporting events.

Q11. Kevin Lilliana was recently crowned Miss International 2017 by Verzosa in Tokyo, beating 68 candidates from across the globe. She is from which country?
(a) China
(b) Indonesia
(c) Oman
(d) Sri Lanka
(e) Russia

S11. Ans.(b)
Sol. Kevin Lilliana of Indonesia was crowned Miss International 2017 by Verzosa in Tokyo, beating 68 candidates from across the globe.

Q12. What is the full form of NATO?  
(a) North African Treaty Organisation 
(b) North Atlantic Treaty Organisation
(c) North Asian Treaty Organisation  
(d) North American Treaty Organisation 
(e) None of the Given option is true

S12. Ans.(b)
Sol. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance based on the North Atlantic Treaty which was signed on 4 April 1949.

Q13. The United Nations officially came into existence on 
(a) January 1, 1972 
(b) October 3, 1944 
(c) October 24, 1945
(d) June 26, 1945 
(e) July 12, 1948

S13. Ans.(c)
Sol. The United Nations officially came into existence on 24 October 1945, when the Charter had been ratified by China, France, the Soviet Union, the United Kingdom, the United States and by a majority of other signatories.

Q14. Nallamala hills is located in the state of- 
(a) Orissa 
(b) Meghalaya 
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat 
(e) Maharashtra

S14. Ans.(c)
Sol. Nallamala Hills are a section of the Eastern Ghats which stretch primarily over Kurnool, Nellore, Guntur, Prakasam, Kadapa and Chittoor districts of the state of Andhra Pradesh and Mahabubnagar, Nalgonda districts of the state of Telangana, in India.

Q15. Name the state that scripted history when it became the first State in the Northeast to launch Point of Sale (POS) facility for electricity bill payment.
(a) Nagaland
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Tripura
(e) Arunachal Pradesh

S15. Ans.(a)
Sol. Nagaland scripted history when it became the first State in the Northeast to launch Point of Sale (POS) facility for electricity bill payment, where the mode of payment will be cashless.

Print Friendly and PDF