General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The United Nations Universal Children's Day is celebrated every year on ____________.
(a) November 22
(b) November 23
(c) November 20
(d) November 21
(e) November 25

S1. Ans.(c)
Sol. The United Nations Universal Children's Day is celebrated every year on November 20 to promote international togetherness and improve children's welfare around the world. The theme of UCD 2017 is 'Kids Take Over'.

Q2. A Guarantee Agreement for IBRD loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the _________________ was signed with the World Bank.
(a) Renewable energy across the country
(b) Shared Infrastructure for Solar Parks Project
(c) development of banks of India
(d) Rural Development
(e) Globalization

S2. Ans.(b)
Sol. A Guarantee Agreement for IBRD/CTF loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the “Shared Infrastructure for Solar Parks Project” was signed with the World Bank.

Q3. On the 2nd Anniversary of which scheme, the Government of India signed four MoUs under with the State of Nagaland and with four Union Territories (UTs) for operational improvements.
(a) Antyodaya Anna Yojana
(b) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
(c) Standup India
(d) Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY)
(e) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

S3. Ans.(d)
Sol. On the 2nd Anniversary of Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY), the Government of India signed four MoUs under the Scheme with the State of Nagaland and with Union Territories (UTs) of Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli & Daman & Diu for operational improvements.

Q4. Name the India’s nominee to the International Court of Justice (ICJ) who was re-elected to the fifth and the last seat of the world court.
(a) Dalveer Bhandari
(b) Saurabh Taneja
(c) Rajiv Kumar Gauba
(d) Raj Leela Rawat
(e) Gokul Nathan

S4. Ans.(a)
Sol. India’s nominee to the International Court of Justice (ICJ) Dalveer Bhandari was re-elected to the fifth and the last seat of the world court after Britain withdrew its candidate from the election.

Q5. The Indian government has announced an allocation of ________________ over 2 years for the recapitalization of public sector banks.
(a) Rs 30.74 lakh crore
(b) Rs 2.11 lakh crore
(c) Rs 17.53 lakh crore
(d) Rs 12.43 lakh crore
(e) Rs 9.27 lakh crore

S5. Ans.(b)
Sol. The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks.

Q6. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. Which country has topped in Ease of Doing Business rankings 2017?
(a) Norway
(b) Singapore
(c) New Zealand
(d) Switzerland
(e) Denmark

S6. Ans.(c)
Sol. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. New Zealand has topped in Ease of Doing Business rankings 2017.

Q7. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in-
(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S7. Ans.(e)
Sol. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in Andhra Pradesh. The five projects include two roads and buildings department, one each for rural safe drinking water department, municipal and urban development department and Panchayat Raj department.

Q8. Name the Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare who has recently inaugurated the World Fisheries Day Celebrations. 
(a) Hardeep Singh Puri
(b) Thaawar Chand Gehlot
(c) Radha Mohan Singh
(d) Jual Oram
(e) Chaudhary Birender Singh

S8. Ans.(c)
Sol. Every year 21st November is celebrated all over the world as World Fisheries Day. Shri Radha Mohan Singh, Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare inaugurated the World Fisheries Day Celebrations. This year’s theme is “2022 Ka Hai Sapna … Kisan Ki Aay Ho Dugna - Sankalp Se Siddhi”.

Q9. Name the Acclaimed South African Indian-origin AIDS researcher who has been appointed as a UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV.
(a) Dr. Asima Chatterjee
(b) Prof. Quarraisha Abdool Karim
(c) Dr. Sunetra Gupta
(d) Prof. Aditi Pant
(e) Dr. Suman Sahai

S9. Ans.(b)
Sol. Acclaimed South African Indian-origin AIDS researcher Professor Quarraisha Abdool Karim has been appointed as a UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV.

Q10. Name the Veteran journalist who was presented with the 'Life Time Achievement Award' by the Indian Mountaineering Foundation (IMF).
(a) Debvrat Bhattacharya
(b) Aniket Bannerjee
(c) Saurabh Pant
(d) Manik Banerjee
(e) Prakash Mondal

S10. Ans.(d)
Sol. Veteran journalist Manik Banerjee, who is also an acclaimed mountaineer was presented with the 'Life Time Achievement Award' by the Indian Mountaineering Foundation (IMF).

Q11. The world's biggest toilet pot model was unveiled at "Trump village" recently in  on the World Toilet Day. Trump village is in which state?
(a) Hyderabad
(b) Bihar
(c) Haryana
(d) Andhra Pradesh
(e) Karnataka

S11. Ans.(c)
Sol. The world's biggest toilet pot model was unveiled at Marora, popularly known as the "Trump village", in Haryana on the World Toilet Day (19 November) in a bid to create awareness towards sanitation and use of toilets.

Q12. Jim Corbett National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Uttrakhand
(b) Orissa
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S12. Ans.(a)
Sol. Located in the Nainital District of Uttrakhand, Jim Corbett National Park was established in 1936. The national park is located amidst a mixed terrain of deciduous forests and mountainous pine forests. Corbett National Park is a home to the Bengal tiger, Leopard, Leopard cat, Elephants, Sambhar Deer and Golden Jackal etc.

Q13. International Women’s Day is observed on which of the following date? 
(a) April 7
(b) April 27
(c) March 8
(d) February 28
(e) March 24

S13. Ans.(c)
Sol. International Women's Day (March 8) is a global day celebrating the social, economic, cultural and political achievements of women. The day also marks a call to action for accelerating gender parity. International Women's Day (IWD) has been observed since in the early 1900's.

Q14. Which city is served by Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport? 
(a) Banglore
(b) Nashik
(c) Nagpur
(d) Pune
(e) Thiruvananthapuram

S14. Ans.(c)
Sol. Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of Nagpur, Maharashtra, India. In 2005, it was named after B. R. Ambedkar, the chief architect of the Indian Constitution.

Q15. The Ministry of Defence (MoD) has decided to cancel the $500 million deal for Spike ATGM with which among the following country?
(a) Israel
(b) Iran
(c) Russia
(d) France
(e) Oman

S15. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Defence (MoD) has decided to cancel the $500 million deal for Spike ATGM with Israel. MoD has asked the Defence Research and Development Organisation (DRDO) to indigenously develop and produce a Man-Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM) for the Army.