General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The National Entrepreneurship Awards 2017 for Renewable energy and Waste management has been awarded to which of the following companies?
(a) Sampurn earth Environment Solutions Pvt. Ltd.
(b) Atomberg Technologies Pvt Ltd
(c) Naffa Innovations Pvt. Ltd.
(d) SP Robotic Works Pvt. Ltd.
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. The National Entrepreneurship Awards 2017 for Renewable energy and Waste management has been awarded to Atomberg Technologies Pvt. Ltd. The Minister of Skill Development and Entrepreneurship is Dharmendra Pradhan.

Q2. The ATP World Tour Awards 2017 presented by Moet & Chandon saw Roger Federer's 2017 season being recognized with more than one ATP World Tour Awards. Which among the following wasn't one of them? 
(a) ATPWorldTour.com Fans' Favourite
(b) Player of the Year
(c) Edberg Sportsmanship Award
(d) Comeback Player of the Year
(e) All of the above

S2. Ans.(b)
Sol. In the ATP World Tour Awards 2017, Roger Federer’s 2017 season has been recognized with three ATP World Tour Awards viz. ATPWorldTour.com Fans' Favourite, Edberg Sportsmanship Award and Comeback Player of the Year. Rafael Nadal, World No 1 has won the Player of the Year Award.

Q3. Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao declared _______________ as the state's _________ official language.
(a) Kannada, 2nd
(b) Urdu, 3rd
(c) Kannada, 3rd
(d) Telugu, 2nd
(e) Urdu, 2nd

S3. Ans.(e)
Sol. Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao declared Urdu as the state's second official language. Every office in the state will now have an Urdu speaking officer. Governor- ESL Narasimhan. The first Official Language is Telugu.

Q4. Which bank has obtained approval from RBI to open representative office at Kuwait and Singapore as it was preferred bank for NRIs?
(a) CITI Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) Federal Bank
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. Federal Bank has obtained RBI approval to open representative offices at Kuwait and Singapore.The bank already has its representative offices in Abu Dhabi and Dubai. The MD & CEO of Federal Bank is Shyam Srinivasan with HQ at Aluva, Kerala.

Q5. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan with its first branch inaugurated in-
(a) Lahore
(b) Islamabad
(c) Peshawar
(d) Karachi
(e) Multan

S5. Ans.(d)
Sol. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector.

Q6. Which Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups?
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) State Bank of India

S6. Ans.(a)
Sol. HDFC Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups.

Q7. Bank of China is one of the 5 biggest state-owned commercial banks in China. Where is headquarters of Bank of China?
(a) Hangzhou
(b) Shenzhen
(c) Beijing
(d) Shanghai
(e) Tianjin

S7. Ans.(c)
Sol. The Headquarters of Bank of China is in Beijing, China.

Q8. ___________________, Britain’s first Indian-origin Cabinet Minister resigned as International Development Secretary. 
(a) Alok Sharma
(b) Parmjit Dhanda
(c) Shailesh Vara
(d) Parmjit Singh Gill
(e) Priti Patel

S8. Ans.(e)
Sol. Priti Patel, Britain’s first Indian-origin Cabinet Minister resigned as International Development Secretary. The PM of UK is Theresa May.

Q9. Who among the following has been recently awarded the "the Jewish Nobel Prize" in recognition of the commitment to social causes and deep connection to her Jewish and Israeli roots? 
(a) Alon Abutbul
(b) Natalie Portman
(c) Mads Mikkelsen
(d) Antonio Banderas
(e) Jean Reno

S9. Ans.(b)
Sol. Natalie Portman has been awarded Israel’s 2018 Genesis Prize the $1 million award, known as “the Jewish Nobel Prize,” in recognition of her commitment to social causes and deep connection to her Jewish and Israeli roots. Natalie Portman- won the 2011 Best Actress Academy Award for “Black Swan”.

Q10. Celebrating its third anniversary of establishment the Ministry of Skill Development And Entrepreneurship recently awarded The National Entrepreneurship Awards 2017 for different sub-categories. Which one among the following has been correctly matched (Category- Winner):
i. E-Commerce - LogiNext Solutions Pvt. Ltd.
ii. Agri, Food and Forestry Products - Sampurn(e)arth Environment Solutions Pvt. Ltd.
iii. Women Enterprises - SP Robotic Works Pvt. Ltd.
iv. IT & ITES - SenseGiz Technologies Pvt. Ltd.
(a) Only i & iii
(b) Only ii & iv
(c) Only ii
(d) Only i
(e) All of the above

S10. Ans.(a)
Sol. i. E-Commerce - LogiNext Solutions Pvt. Ltd.
ii. Agri, Food and Forestry Products - Rays Culinary Delights Pvt. Ltd.
iii. Women Enterprises - SP Robotic Works Pvt. Ltd.
iv. IT & ITES - Naffa Innovations Pvt. Ltd.

Q11. Adani Power has inked long-term pact with Bangladesh Power Development Board (BPDB) to supply electricity from its upcoming 1,600 MW plant at _______________in Jharkhand. 
(a) Latehar
(b) Chakulia
(c) Chitarpur
(d) Hazaribagh
(e) Godda

S11. Ans.(e)
Sol. Adani Power (Jharkhand) has inked long-term pact with Bangladesh Power Development Board  (BPDB) for 25 years to supply electricity from its upcoming 1,600 MW plant at Godda in Jharkhand. The Adani Power Chairman & Founder is Gautam Adani with Headoffice at Ahmedabad, Gujarat.

Q12. Valley Of Flowers National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Uttarakhand

S12. Ans.(e)
Sol. Valley of Flowers National Park is an Indian national park, located in West Himalaya, in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora.

Q13. Earth Day is observed on which of the following date? 
(a) April 22
(b) April 17
(c) April 27
(d) April 28
(e) April 21

S13. Ans.(a)
Sol. Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network and celebrated in more than 193 countries each year.

Q14. Which city is served by Bhuntar Airport? 
(a) Tirupati
(b) Kullu
(c) Raipur
(d) Gangtok
(e) Agra

S14.  Ans.(b)
Sol. Bhuntar Airport, alternatively known as Kullu Manali Airport or Kullu Airport, is an airport located in Bhuntar in the Indian state of Himachal Pradesh. Bhuntar is considered a challenging airport for pilots because of its single runway set in a deep valley whose peaks rise several thousand feet higher than the runway.

Q15. The Delhi government signed a twin city agreement with the _________________ Metropolitan Government for strengthening cooperation in the fields of e-governance, transportation, climate change and smart city.
(a) London
(b) Seoul
(c) Moscow
(d) Ulaanbaatar
(e) Chicago

S15. Ans.(b)
Sol. The Delhi government signed a twin city agreement 'Establishment of Friendship City Relationship' with the Seoul Metropolitan Government for strengthening cooperation in the fields of e-governance, transportation, climate change and smart city.The agreement was signed between Seoul led by Mayor Park Won Soon and Chief Minister Arvind Kejriwal.