General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Dear Readers,

General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Chattisgarh Government recently imposed a ban on the bursting of firecrackes in 6 of its cities. Which among the following is/are those cities?
(I) Bilaspur
(II) Durg
(III) Raigarh 
(IV) Korba
(a) Only I & II 
(b) Only I & III
(c) Only I, II & IV
(d) Only II & IV
(e) All of the above

S1. Ans.(e)
Sol. The Chhattisgarh Government has imposed a ban on the bursting of firecrackers in six of its cities, including the state capital Raipur, ahead of the wedding season from December 1st to January 31st.Besides Raipur, other cities, which have been banned from bursting firecrackers, include Bilaspur, Bhilai, Durg, Raigarh and Korba. 

Q2. ____________________ government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November 2017).
(a) Andhra Pradesh
(b) Telgana
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Kerela

S2. Ans.(d)
Sol. Odisha government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State. The fund was released from the State Disaster Relief Fund to be distributed as agriculture input subsidy among farmers who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November).Special Relief Commissioner B P Sethi stated that the farmers would get input subsidy for maximum two hectares.

Q3. In which country is the headquarter of International Boxing Association (AIBA) located?
(a) Switzerland
(b) Monaco
(c) Greece
(d) Germany
(e) Great Britain

S3. Ans.(a)
Sol. AIBA headquarters is in Lausanne, Switzerland and was founded in the year 1946.

Q4. The Boxing Federation of India (BFI) was recognised as a national body by the Indian Olympic Association, which removed the terminated ____________________ as its affiliate after months of indecision.
(a) All Indian Boxing Federation
(b) Indian Federation of Boxing
(c) Indian Amateur Boxing Federation
(d) National Boxing Association
(e) Indian Professional Boxing Federation

S4. Ans.(c)
Sol. The Boxing Federation of India (BFI) was recognised as a national body by the Indian Olympic Association, which removed the terminated Indian Amateur Boxing Federation (IABF) as its affiliate after months of indecision.

Q5. The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) was registered as a society under the _____________ in February 2006.
(a) Companies Act, 1956
(b) Societies Registration Act, 1860
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. The Banking Codes and Standards Board of India was registered as a society under the Societies Registration Act, 1860 in February 2006. It functions as an independent and autonomous body. Membership of BCSBI is voluntary and open to scheduled banks.

Q6. Where is the head office of SMERA?
(a) Chennai
(b) Gurugram
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Bengaluru

S6. Ans.(d)
Sol. SMERA has its Registered and Head Office in Mumbai, branches at 9 cities and representatives in more than 50 clusters across India.

Q7. Name the Private sector Bank, which has received $150 million funding from the US government and Wells Fargo to increase lending to support women entrepreneurs and small and medium-sized enterprises in India.
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) Yes Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) South Indian Bank

S7. Ans.(c)
Sol. Private sector YES Bank has received $150 million funding from the US government and Wells Fargo to increase lending to support women entrepreneurs and small and medium-sized enterprises in India.

Q8. The logo & Mascot of Hockey World Cup 2018 to be hosted in India was unveiled by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik. At which stadium was it unveiled? 
(a) Veer Surendra Rai Stadium
(b) Barabati Stadium
(c) Kalinga Stadium
(d) Nehru Stadium
(e) Kaloor Intenational Stadium

S8. Ans.(c)
Sol. Logo and mascot of Hockey World Cup 2018 have been unveiled at Kalinga Stadium in Bhubaneswar by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik. Odisha had successfully hosted the Asian Athletics Championships recently.The 2014 Men's Hockey  World Cup was held in The Hague, Netherlands.

Q9. After Karnam Malleshwari in 1994 & 95 who became the first Indian in over two decades to claim a gold medal at the World Weightlifting Championship in Anaheim, USA?
(a) Mirabai Chanu
(b) Rustam Sarang
(c) Deepak Lather
(d) Kavita Devi
(e) satish Sivalingam

S9. Ans.(a)
Sol. Mirabai Chanu became the first Indian in over two decades to claim a gold medal at the World Weightlifting Championship in Anaheim, USA. Chanu lifted 85kg in snatch and 109kg in clean and jerk to total an impressive 194kg in the women's 48kg, in the process setting a new national record.

Q10. Recently in which state the SAUBHAGYA Scheme was launched as a part of achieving universal household electrification in the country?
(a) Assam
(b) Arunanchal Pradesh
(c) Nagaland
(d) Manipur 
(e) Sikkim

S10. Ans.(d)
Sol. The Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (SAUBHAGYA) was launched in Manipur, by Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy,  R.K. Singh and N. Biren Singh, Chief Minister of Manipur.A total of approximately 1.75 lakh households (1.62 lakh rural households and 0.13 lakh urban households) of Manipur are proposed to be included under the Scheme.

Q11. The National Skill Development Corporation and the THSC signed a tripartite an MoU with _____________ to provide hospitality skills training to hospitality micro-entrepreneurs in India. 
(a) Airbnb
(b) BIRD Academy
(c) CNCP, France
(d) TAFE SA
(e) TVTO, Iran

S11. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship’s implementation arm National Skill Development Corporation (NSDC) and the Tourism and Hospitality Sector Skill Council (THSC) signed a tripartite an MoU with Airbnb to provide hospitality skills training to hospitality micro-entrepreneurs in India. Airbnb is a US Based online marketplace and hospitality service.

Q12. Ukai Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Gujarat

S12. Ans.(e)
Sol. The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the largest reservoir in Gujarat.

Q13. Jawaharlal Nehru Stadium is in which of the following city? 
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Jaipur
(d) Bengaluru
(e) Kolkata

S13. Ans.(b)
Sol. Jawaharlal Nehru Stadium is the multipurpose sports stadium and one of the most important sports Stadium of Delhi. The Jawaharlal Nehru Stadium of Delhi was the main stadium used for the major sporting events of XIX Commonwealth Games in 2010. It is the third largest multipurpose stadium in India in terms of seating capacity of 60,000 and extended up to 100,000 for concerts. The Stadium is owned by Indian Olympic Association.

Q14. Singur dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Telangana

S14. Ans.(e)
Sol. Singur Dam is an irrigation, hydroelectric and drinking water project located in Singooru village near Sangareddy town of Medak district in Telangana, India. It is a major source of drinking water for Hyderabad city. The Dam is built on the river Manjira.

Q15. To achieve universal household electrification in the country in the recently launched SAUBHAGYA Scheme, 'S' stands for?
(a) Sarva
(b) Sahaj
(c) Sulabh
(d) Saral
(e) Sampoorna

S15. Ans.(b)
Sol. PM Narendra Modi launched the Rs16,320-crore Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana, or Saubhagya scheme.to provide electricity connections to over 40 million families in rural and urban areas by December 2018.


Print Friendly and PDF