General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-RBI-Grade-B-2017


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming RBI Grade B. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the really comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the RBI Grade BSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian-origin woman who was named 'Asian Businesswoman of the Year' at an event in Birmingham, England.
(a) Asha Khemka
(b) Kiran Khelkar
(c) Vibha Bedi
(d) Aruna Chanda
(e) Shikha Singh

S1. Ans.(a)
Sol. Indian-origin Asha Khemka was named 'Asian Businesswoman of the Year' at an event in Birmingham, England. Khemka was also honored with one of the UK’s top civilian awards Dame, the female equivalent of knighthood in 2014 and has since won several accolades for her work in education in Nottingham.  

Q2. The Reserve Bank of India has recently allowed banks to invest in REITs and InvITs, a move that will help revive the cash-starved infrastructure sector. RIET stands for _____________.
(a) Real Estate Interest Transportation
(b) Real Estate Income Trust
(c) Real Estate Infrastructure Trust
(d) Real Estate Investment Trust
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has allowed banks to invest in Real Estate Investment Trust (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs), a move that will help revive the cash-starved infrastructure sector.

Q3. Which of the following State government kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidised meals that will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society?
(a) Jharkhand
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
(e) Assam

S3. Ans.(c)
Sol. Madhya Pradesh government kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidized meals will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society.

Q4. India's largest e-commerce player Flipkart recently bought eBay's India business and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft. Name the Chief Executive Officer of Flipkart.
(a) Samuel bazz
(b) Jeff Bejos
(c) Devin Wenig
(d) Satya Nadella
(e) Kalyan Krishnamurthy

S4. Ans.(e)
Sol. India's largest e-commerce player Flipkart buys eBay's India business, and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft. Mr. Kalyan Krishnamurthy is the CEO of Flipkart.

Q5. Which of the following institutions do not hold a banking license?
(a) Small Banks
(b) Foreign Banks
(c) Commercial Banks
(d) NBFCs
(e) Private Banks

S5. Ans.(d)
Sol. Non-banking financial companies, or NBFCs, are financial institutions that provide banking services, but do not hold a banking license. These institutions are not allowed to take deposits from the public.

Q6. What is the full form of FATCA?
(a) Forex Account Tax Compliance Act
(b) Foreign Account Tax Compliance Act
(c) Forex Account Total Compliance Act
(d) Foreign Account Total Compliance Act
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. The Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), which was passed as part of the HIRE Act, generally requires that foreign financial Institutions and certain other non-financial foreign entities report on the foreign assets held by their U.S. account holders or be subject to withholding on with holdable payments.

Q7. What is the minimum initial deposit required for opening a Basic Savings Bank Deposit Account (BSBDA)?
(a) Rs 500
(b) Rs 1000
(c) Rs 100
(d) No initial deposit
(e) Rs 200

S7. Ans.(d)
Sol. There is no requirement for any initial deposit for opening a BSBDA.

Q8.  The 12th edition Indo-Mongolian Joint Military Exercise Nomadic Elephant 2017 has held in __________.
(a) Darkhan
(b) Mizoram
(c) Himachal Pradesh
(d) Ulaanbaatar
(e) Jammu & Kashmir

S8. Ans.(b)
Sol. The 12th edition Indo-Mongolian Joint Military Exercise Nomadic Elephant 2017 has held at Vairengte in Mizoram. Vairengte houses Indian Army’s elite Counter-Insurgency and Jungle Warfare School.

Q9. The Agriculture Ministry joined hands with the National Remote Sensing Centre (NRSC) to geo-tag agricultural assets for their real-time monitoring and effective utilisation. NRSC is a wing of ____________.
(a) Defence Research and Development Organization (DRDO)
(b) Raman Research Centre
(c) Homi Bhabha Centre for Science Education
(d) Central Scientific Instruments Organization
(e) Indian Space Research Organization (ISRO)

S9. Ans.(e)
Sol. The Agriculture Ministry joined hands with the National Remote Sensing Centre (NRSC), wing of Indian Space Research Organization (ISRO) a to geo-tag agricultural assets for their real-time monitoring and effective utilization. The Rashtriya Krishi Vikas Yojna (RKVY) of the Agriculture Ministry and NRSC signed a Memorandum of Understanding (MoU) in this regard.

Q10. Saraswat Bank is the largest lender in the co-operative space in India. What is the Motto of Saraswat Bank?
(a) Together we Serve
(b) Hum Apke Sath
(c) Service to the common man
(d) Bank to bank upon
(e) Aapka Apna Bank

S10. Ans.(c)
Sol. Saraswat Bank is the largest lender in the co-operative space in India. 'Service to the common man' is the Motto of Saraswat Bank.

Q11. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is regional inter-governmental organisation and geopolitical union in South Asia. The headquarter of SAARC is?
(a) New Delhi
(b) Kabul
(c) Colombo
(d) Thimphu
(e) Kathmandu

S11. Ans.(e)
Sol. It was established when its Charter was formally adopted on 8th December 1985 by the Heads of State or Government of Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. The headquarters of the SAARC Secretariat are in Kathmandu, Nepal.

Q12. Where is the headquarter of International Renewable Energy Agency (IREA)?
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Brussels, Belgium
(d) Abu Dhabi, UAE
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(d)
Sol. The International Renewable Energy Agency (IRENA) is an intergovernmental organisation that supports countries in their transition to a sustainable energy future, and serves as the principal platform for international cooperation, a centre of excellence, and a repository of policy, technology, resource and financial knowledge on renewable energy. The Headquarters Agreement, signed June 2012, between the Governments of the United Arab Emirates. IRENA Headquarters is in Abu Dhabi, United Arab Emirates.

Q13. What is the currency of Cuba?
(a) Dinar
(b) Peso
(c) Euro
(d) Dollar
(e) Taka

S13. Ans.(b)
Sol. The peso is one of two official currencies in use in Cuba, the other being the convertible peso. There are currently 25 CUP per CUC. Havana is the largest city and capital of Cuba.

Q14. Dandeli Wildlife Sanctuary is located in the state of..............?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S14. Ans.(c)
Sol. Dandeli Wildlife Sanctuary is sanctuary covers part of the rich forests of the Uttara Kannada District, on the banks of the river Kali. In the jungles of Dandeli, one can spot several animals as well as birds including many endangered species – provided the reasonable ground for the government to declare the Dandeli forest, a National Wildlife Sanctuary in 1956. The sanctuary now covers an area of 834.16 square kilometres. This sanctuary is the second largest wildlife sanctuary of Karnataka.

Q15. Who among the following decides the volume and value of banknotes to be printed in India?
(a) RBI
(b) SBI
(c) Security Printing and Minting Corporation of India
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) based on the demand requirement indicates the volume and value of banknotes to be printed each year to the Government of India which get finalised after mutual consultation.