General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Dear Readers,

General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. India recently signed an agreement with which country on enhancing naval cooperation for security of sea lanes between the two countries? 
(a) Indonesia
(b) Singapore
(c) Thailand
(d) Malaysi
(e) Sri Lanka

S1. Ans.(b)
Sol. India and Singapore sign agreement on enhancing naval cooperation. The agreement will enhance security of sea lanes between the two countries. The Singapore Defence minister Ng Eng Hen was in India and signed the agreement with Defence Minister Nirmala Seetharaman.

Q2. World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st. What was the theme for World AIDS day this year?
(a) Listen to the young voices
(b) Hear their Voices
(c) My Voice My Community
(d) Right to Health
(e) Equity and Empowerment

S2. Ans.(d)
Sol. World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st to raise the public awareness about Acquired Immuno Deficiency Syndrome, AIDS. The theme for World AIDS day 2017 is 'Right to health'. The day is marked by the World Health Organisation as a global public health campaign.

Q3. Replacing the existing line, the International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for _________________ to deal with a potential need for liquidity.
(a) Mexico
(b) Paraguay
(c) Brazil
(d) Colombia
(e) Chile

S3. Ans.(a)
Sol. The International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for Mexico, replacing the existing line. The two-year flexible credit line boosts Mexico’s ability to immediately deal with a potential need for liquidity, without having to request an IMF loan.

Q4. BSF, the biggest border guarding force in the world celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on- ________________?
(a) 30th November
(b) 29th November
(c) 26th November
(d) 25th November
(e) 1st December

S4. Ans.(e)
Sol. Border Security Force (BSF), the sentinels of Indian borders with Pakistan and Bangladesh, celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on 1st December is the biggest border guarding force in the world. It came into existence on the eventful day of 1st December, 1965.

Q5. What is the minimum amount to be remitted through RTGS-
(a) Rs.2 lakh
(b) Rs.10 lakh 
(c) Rs.1 lakh 
(d) Rs.5 lakh 
(e) Rs.20 lakh

S5. Ans.(a)
Sol. The minimum amount to be remitted through RTGS is Rs2 lakh.

Q6. Which Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora?
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) Bank of Baroda
(d) State Bank of India
(e) South Indian Bank

S6. Ans.(e)
Sol. South Indian Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora.

Q7. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. Where is the head office of FINO Payments Bank?
(a) Chennai
(b) Jaipur
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) Chennai

S7. Ans.(d)
Sol. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. The Head Office of FINO PayTech Ltd. is in Mumbai and it was one of the 11 applicants which were issued in-principle approval for setting up a payments bank.

Q8. Which of the following facts is/are true about SGBs (Sovereign Gold Bond)
(I) SGB are Government Securities Denominated in INR
(II) SGBs are issued by RBI on behalf of GOI
(III) SGBs can be traded on Stock Exchanges
(IV) SGBs can be bought from an authorised Stock Broker.
(a) Only II & III
(b) Only I III & IV 
(c) Only I II III
(d) Only II & IV
(e) All of them

S8. Ans.(e)
Sol. Sovereign Gold Bonds are Government securities denominated in multiples of gram(s) of gold. They are substitute for investment in physical gold. To buy the bond, investor has to pay the issue price in cash to an authorised SEBI Broker. These Bonds are issued by the Reserve Bank of India on behalf of the Government of India and are traded on stock exchange.

Q9. With which country has the CBDT (Central Board of Direct Taxes) recently entered into 2 Bilateral APAs (Advance Pricing Agreements)?
(a) South Africa 
(b) Sweden
(c) Netherlands
(d) Zambia
(e) Bolivia

S9. Ans.(c)
Sol. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has entered into 2 Bilateral Advance Pricing Agreements (APAs). These Agreements are the first ever Bilateral APAs with The Netherlands.With the signing of these Agreements, the total number of APAs entered into by the CBDT has gone up to 186. This includes 171 Unilateral APAs and 15 Bilateral APAs. These two APAs pertain to the Electronics and Technology sectors of the economy.

Q10. Surrendering to the wishes of hardline religious groups, who was the law minister of pakistan who recently quit the civilian government?
(a) Khwaja Saad Rafique
(b) Sheikh Aftab Ahmad
(c) Ishaq Dar
(d) Hasil Bizejo
(e) Zahid Hamid

S10. Ans.(e)
Sol. Pakistan's law minister Zahid Hamid has quit as the Civilian government surrendered to the wishes of hardline religious groups.The groups on their part, who had held Islamabad under a protest siege for nearly a month, called off their violent protests.

Q11. Recently who has been appointed as the new Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)
(a) Sunil Kumar Chourasia
(b) Kalyan Krisgnamurty
(c) Alok Kumar Verma
(d) Vishal Kaul
(e) Uttam Dhillon

S11. Ans.(a)
Sol. Shri Sunil Kumar Chourasia, Indian Ordnance Factories Service Officer (IOFS), has been appointed as the new Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB) w.e.f. 1st December, 2017.

Q12. Who is the present Chief Minister of Uttar Pradesh?
(a) Akhilesh Yadav
(b) Nitish Kumar
(c) Yogi Adityanath
(d) Tarun Gogai
(e) Virbhadra Singh

S12. Ans.(c)
Sol. Yogi Adityanath is an Indian priest and Hindu nationalist politician who is the current Chief Minister of Uttar Pradesh, in office since 26 March 2017. He has been the Member of Parliament from the Gorakhpur constituency, Uttar Pradesh for five consecutive terms since 1998.

Q13. Egypt is a country linking northeast Africa with the Middle East. Capital of Egypt is?
(a) Cairo
(b) Colombo
(c) Khartoum
(d) Havana
(e) Nairobi

S13. Ans.(a)
Sol. Cairo is the capital and largest city of Egypt.

Q14. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) was founded in Baghdad,Iraq in which year?
(a) 1940
(b) 1960
(c) 1950
(d) 1980
(e) 1970

S14. Ans.(b)
Sol. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. The five Founding Members were later joined by nine other Members: Qatar (1961); Indonesia (1962) – suspended its membership from January 2009-December 2015; Libya (1962); United Arab Emirates (1967); Algeria (1969); Nigeria (1971); Ecuador (1973) – suspended its membership from December 1992-October 2007; Angola (2007); and Gabon (1975) - terminated its membership in January 1995 but rejoined in July 2016. OPEC had its headquarters in Geneva, Switzerland, in the first five years of its existence. This was moved to Vienna, Austria, on September 1, 1965.

Q15. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of ______________ commencing from 2017-18-
(a) Rs.10,018 crore 
(b) Rs.8,081 crore
(c) Rs.8,840 crore
(d) Rs.10,118 crore
(e) Rs.9,046 crore

S15. Ans.(e)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of Rs.9046.17 crore commencing from 2017-18. The program through the targets will strive to reduce the level of stunting, under-nutrition, anemia and low birth weight babies.


Print Friendly and PDF