General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Dear Readers,

General Awareness Questions for RBI Assistant Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the country that has unveiled Asia's largest artificial island-building ship.
(a) Indonesia
(b) Oman
(c) Sri Lanka
(d) China
(e) India

S1. Ans.(d)
Sol. China unveiled Asia's largest artificial island-building ship. The 140-metre-long vessel, which has been dubbed as "magic island maker", is capable of digging 6,000 cubic metres an hour, which is equivalent to three standard swimming pools.

Q2. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on ________________.
(a) 8 November
(b) 19 November
(c) 5 November
(d) 12 November
(e) 15 November

S2. Ans.(c)
Sol. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is 'Reduce the Number of Affected People'.

Q3. Which among the following Indian city will host the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’?
(a) Goa
(b) New Delhi
(c) Puducherry
(d) Pune
(e) Chennai

S3. Ans.(a)
Sol. The Goa government signed a trilateral MoU with the Department of Bio-Technology, Ministry of Science and Technology, Government of India (GoI) and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’ to be held from February 1-28, 2018 in Goa along with a month-long exhibition brought from Nobel Museum, Sweden.

Q4. Name the state government that has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises at World Food India 2017.
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Himachal Pradesh
(d) Kerala
(e) Assam

S4. Ans.(b)
Sol. The Haryana government has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises and establishments that will provide employment to 5,012 persons. The MoUs were signed in the presence of State Chief Minister Manohar Lal Khattar at the Haryana Session on the second day of the three-day World Food India organized in the national capital.

Q5. Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank has recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. How many Regional Rural Banks (RRBs) are currently working in India?
(a) 52
(b) 27
(c) 45
(d) 56
(e) 67

S5. Ans.(d)
Sol. Of the 56 regional rural banks (RRBs), Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. These are among the 49 RRBs that recorded a profit in 2016-17. According to the Reserve Bank of India’s ‘Report on Trend and Progress of Banking in India’, 45 of the 56 RRBs earned profits without carrying any accumulated losses during 2015-16.

Q6. DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Dhanlaxmi Bank based in-
(a) Kerala
(b) Odisha
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Rajasthan

S6. Ans.(a)
Sol. DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Kerala-based Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Under the agreement, the latter will distribute retail and group life insurance products to its customers across 260 branches in India.

Q7. HDFC Bank has announced a software upgrade to create a single PoS machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet, in addition to the traditional mode of swiping cards. PoS stands for-?
(a) Product-of-Sale
(b) Point-of-Service
(c) Point-of-System
(d) Peace-of-Sale
(e) Point-of-Sale

S7. Ans.(e)
Sol. HDFC Bank announced a software upgrade to create a single point-of-sale (PoS) machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet, in addition to the traditional mode of swiping cards.

Q8. Name the Lebanese Prime Minister who has recently resigned from his post.
(a) Tammam Salam
(b) Najib Mikati
(c) Fouad Siniora
(d) Omar Karami
(e) Saad al-Hariri

S8. Ans.(e)
Sol. Lebanese Prime Minister Saad al-Hariri resigned from his post. He was in Saudi Arabia’s capital, Riyadh when he announced the resignation.

Q9. In which of the following capital city, Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN)?
(a) Agartala
(b) Imphal
(c) Itanagar
(d) Shillong
(e) Kohima

S9. Ans.(d)
Sol. The Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN) at Umroi cantonment in Shillong, Meghalaya. The concept was envisaged keeping in mind the conducive weather terrain offering optimal training environment.

Q10. Name the country that has recently won Women’s Asia Cup Hockey after defeating China.
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) India
(d) Sri Lanka
(e) Pakistan

S10. Ans.(c)
Sol. India has defeated China 5-4 via shootout to win the women’s Asia Cup hockey title 2017. With this, India also qualified for World Cup 2018 as Continental champion.

Q11. AU Small Finance Bank has recently received Reserve Bank of India approval to operate as Scheduled Commercial Bank. Who is the present MD & CEO of AU Small Finance Bank?
(a) Samit Ghosh
(b) Sanjay Agarwal
(c) Sarvjit Singh Sarma
(d) V S Radhakrishnan
(e) Govind Singh

S11. Ans.(b)
Sol. AU Small Finance Bank has received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank. This bank's name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934. Sanjay Agarwal, MD & CEO, AU Small Finance Bank.

Q12. Who is the governor of Goa? 
(a) Mridula Sinha
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Om Prakash Kohli
(d) N. N. Vohra
(e) Vajubhai Vala

S12. Ans.(a)
Sol. Mridula Sinha is the Governor of the Indian state Goa. She is also a renowned writer in Hindi literature and a politician.

Q13. Who is Union Defence Minister of India? 
(a) Manohar Parrikar
(b) Kalraj Mishra
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Anant Geete

S13. Ans.(c)
Sol. Nirmala Sitharaman is an Indian politician currently serving as the Defence Minister of India. She is also a member of the Rajya Sabha for Karnataka.

Q14. Periyar Wild Life Sanctuary is situated in which of the following Indian state? 
(a) Assam
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Odisha

S14. Ans.(b)
Sol. Periyar Wildlife Sanctuary and national park is situated at Western Ghats in Kerala.

Q15. The theme for 2017 World Tsunami Awareness Day is _________________.
(a) Effective Education and Evacuation Drills
(b) Manage the Disaster with Preparation
(c) Lets Drill for Prevention
(d) Reduce the Number of Affected People
(e) None of the given theme is true

S15. Ans.(d)
Sol. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is 'Reduce the Number of Affected People'.