General Awareness Questions for SBI PO Mains 2017

Dear Readers,


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming SBI PO Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the really comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the SBI PO Mains exam. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Which one of the following companies has agreed to buy Opel brand from General Motors in a deal valuing the business at $2.3 billion?
(a) Volkswagen
(b) PSA Group
(c) BMW
(d) TATA Motors
(e) Maruti Suzuki


S1. Ans.(b)
Sol. PSA Group has agreed to buy Opel from General Motors in a deal valuing the business at 2.2 billion euros ($2.3 billion), creating a new regional car giant to challenge market leader Volkswagen.

Q2. Name the bank that has launched three technology services named FASTag, UPI and BBPS.
(a) SBI
(b) Kotak Mahindra
(c) Karur Vysya Bank
(d) City Bank
(e) IDBI Bank

S2. Ans.(c)
Sol. Karur-based Karur Vysya Bank’ s Chief Executive K. Venkataraman has rolled-out of three technology services FASTag, UPI and BBPS.

Q3. 'BCCI Annual Awards for 2015-16' was held recently in ___________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Ahmedabad
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S3. Ans.(a)
Sol. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the 'BCCI Annual Awards for 2015-16'. The awards were given away at a ceremony held in Bengaluru March 8, 2017 which also marks the International Women’s Day.

Q4. Name the country that has signed in March 2017 an agreement with India to amend the existing Agreement and Protocol for the avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion in New Delhi.
(a) Indonesia
(b) Belgium
(c) Oman
(d) Uganda
(e) Austria


S4. Ans.(b)
Sol. India and Belgium (in March 2017) have signed an agreement to amending the existing Agreement and Protocol between the two countries for avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income in New Delhi.

Q5. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established on- 
(a) 12th April 1999
(b) 12th April 1992
(c) 12th April 1949
(d) 12th April 1990
(e) 12th April 1995


S5. Ans.(b)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established on April 12, 1992 in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.


Q6. NABARD was set up with an initial capital of-
(a) Rs 200 crore 
(b) Rs 1500 crore
(c) Rs 500 crore 
(d) Rs 100 crore
(e) Rs 1000 crore 

S6. Ans.(d)
Sol.Sol. NABARD was set up with an initial capital of Rs.100 crore, its’ paid up capital stood at Rs. 5,000 crore as on 31st March 2016.

Q7. At present many public sector banks and one private sector bank are authorised to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which is authorised to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S7. Ans.(a)
Sol. Only ICICI Bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Q8. The North Atlantic Treaty Organization (NATO), also called the North Atlantic Alliance, is an intergovernmental military alliance based on the North Atlantic Treaty which was signed on 4 April 1949. Headquarters of NATO is?
(a) New York, USA
(b) London, UK
(c) Paris, France
(d) Tokyo, Japan
(e) Brussels, Belgium


S8. Ans.(e)
Sol. At present, NATO has 28 members. In 1949, there were 12 founding members of the Alliance: Belgium, Canada, Denmark, France, Iceland, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Portugal, the United Kingdom and the United States. The Headquarters is located at Boulevard Leopold III, 1110 Brussels, Belgium, on the northeast perimeter of the city.

Q9. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Patna
(e) Mumbai

S9. Ans.(a)
Sol. Netaji Subhash Chandra Bose (Kolkata) International Airport is a civil airport located in West Bengal, India about 17km from the centre of Kolkata (formerly Calcutta), named in the honour of the Bengali Indian patriot Netaji Subhash Chandra Bose.

Q10. Which of the following state has launched 24*7 helpline number 181 to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017)?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Manipur
(d) Uttarakhand
(e) Jharkhand

S10. Ans.(b)
Sol. Chief Minister Naveen Patnaik has launched 24*7 helpline number 181 in Odisha to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day (8th March 2017).


Q11. In 'BCCI Annual Awards for 2015-16', who won the Best Umpire in Domestic cricket award?
(a) Vipul Sharma
(b) Nadeem Ghauri
(c) Amiesh Saheba
(d) Sunil Banerjee
(e) Nitin Menon

S11. Ans.(e)
Sol. In 'BCCI Annual Awards for 2015-16' Nitin Menon won the Best Umpire in Domestic cricket award.

Q12. Name the state that has recently launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore.
(a) Kerala
(b) Assam
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S12. Ans.(c)
Sol. Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore. The scheme was being implemented by the state government with Central assistance for the economically poor.

Q13. Name the ballistic missile that was recently launched by Iran's Revolutionary Guard.
(a) Hormuz 2
(b) Nagah 3
(c) Bomani 3
(d) Narou 4
(e) Wahadu 1


S13. Ans.(a)
Sol. Iran's Revolutionary Guard has successfully tested a ballistic missile named Hormuz 2. Gen Amir Ali Hajizadeh, chief of the Guard's aerospace division said the missile destroyed a target from a distance of 250 kilometers (155 miles).

Q14. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. In which year Commercial Paper was introduced in India?
(a) 1975
(b) 1990
(c) 1985
(d) 1955
(e) 1980

S14. Ans.(b)
Sol. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. It was introduced in India in 1990.

Q15. Which Bank of India maintains the Principal Accounts of Central as well as State Governments at its Central Accounts Section? 
(a) IDBI
(b) SBI
(c) SIDBI
(d) NABARD 
(e) RBI
S15. Ans.(e)
Sol. RBI has maintained the Principal Accounts of Central as well as State Governments at its Central Accounts Section.