General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 10th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. India and Palestine have recently signed six Memorandums of Understanding (MoU)s worth ___________.
(a) USD 48 million
(b) USD 50 million
(c) USD 55 million
(d) USD 40 million
(e) USD 65 million

S1. Ans.(d)
Sol. India and Palestine has signed six Memorandums of Understanding (MoU)s worth USD 40 million. This was welcomed by Palestinian President Mahmoud Abbas. During the term of this Government, the President of India made the first ever visit to Palestine in 2015.

Q2. In which of the following city of India, Union Home Minister Rajnath Singh had recently launched the first of its kind Centre for learning Sanskrit language?
(a) Bhubaneswar
(b) Ahmedabad
(c) Jhansi
(d) Varanasi
(e) Allahabad

S2. Ans.(b)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh has launched the Centre for learning Sanskrit language in Gujarat University, Ahmedabad.

Q3. India and Oman have signed eight MoUs in different areas during PM Narendra Modi’s maiden visit to the Gulf nation. Who among the following is the Sultan of Oman?
(a) Salim bin Sultan
(b) Said bin Ahmad
(c) Qaboos bin Said al Said
(d) Turki bin Said
(e) Said III bin Taimur

S3. Ans.(c)
Sol. India and Oman have signed eight MoUs in different areas during PM Narendra Modi’s maiden visit to the Gulf nation. The fields in which the agreements were inked include defence, health and tourism. The agreements were inked after Mr Modi held delegation-level talks with the Sultan of Oman, Qaboos bin Said al Said in Muscat.

Q4. The country’s largest lender SBI wrote off bad loans worth ___________ in 2016-17, the highest among all the public sector banks.
(a) Rs 20,339 crore
(b) Rs 30,345 crore
(c) Rs 40,345 crore
(d) Rs 45,124 crore
(e) Rs 37,356 crore

S4. Ans.(a)
Sol. The country’s largest lender SBI wrote off bad loans worth Rs 20,339 crore in 2016-17, the highest among all the public sector banks, which had a collective write off of Rs 81,683 crore for the fiscal. The data pertains to the period when the associate banks of State Bank of India (SBI) were not merged with it.

Q5. Reserve Bank of India labelled HDFC Bank as DSIBs in other words, 'too big to fail'. DSIBs stands for-
(a) Domestic Systemically Important Below
(b) Domestic Systemically Important Base
(c) Domestic Systemically Important Banks
(d) Domestic Systemically Important Branch
(e) Domestic Systemically Important Brand

S5. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India labelled HDFC Bank as ‘Domestic Systematically Important Banks’ (DSIBs)— in other words, 'too big to fail'.

Q6. Who is the present Chairman of HDFC Bank?
(a) Uday Kotak
(b) Chanda Kochhar
(c) Shikha Sharma
(d) Aditya Puri
(e) Rajnish Kumar

S6. Ans.(d)
Sol. Aditya Puri is the present Chairman of HDFC Bank.

Q7. Where is the Head Office of AU Small Finance Bank?
(a) Muzaffarpur
(b) Fatehpur
(c) Kanpur
(d) Nagpur
(e) Jaipur

S7. Ans.(e)
Sol. Jaipur, Rajasthan is the Headoffice of AU Small Finance Bank.

Q8. Name the oil company that have acquired a 10% stake for the first time in a large offshore oilfield Abu Dhabi National Oil Co.’s (ADNOC) in Abu Dhabi for $600 million.
(a) HPCL Internationals Ltd
(b) BPCL Videsh Ltd
(c) IOCL International Ltd
(d) Indian Oil Internationals Ltd
(e) ONGC Videsh Ltd

S8. Ans.(e)
Sol. ONGC (Oil and Natural Gas Corporation) Videsh Ltd and its partners have acquired a 10% in a large offshore oilfield Abu Dhabi National Oil Co.’s (ADNOC) in Abu Dhabi for $600 million. It is the first time any Indian company has set foot in oil-rich Emirate.

Q9. Name the Pune-based swimmer who has recently become the first Asian to swim across the Ocean Seven.
(a) Sandeep Sejwal
(b) Sajan Prakash
(c) Virdhawal Khade
(d) Rohan More
(e) Shikha Tandon

S9. Ans.(d)
Sol. Pune-based swimmer, Rohan More became the first Asian as well as the first Indian to swim across the Ocean Seven. He is the youngest to complete it. He swam across the Cook Strait between North and South Islands of New Zealand in 8 hours and 37 minutes.

Q10. India and the UAE inked 5 agreements related to energy & railway sectors, manpower and financial services. What is the Currency of the UAE?
(a) dinar
(b) reil
(c) dirham
(d) peso
(e) sheqel

S10. Ans.(c)
Sol. India and the UAE inked 5 agreements related to energy & railway sectors, manpower and financial services. Abu Dhabi is the Capital of the United Arab Emirates and its Currency is United Arab Emirates dirham.

Q11. Which of the following Indian city is the 12th richest city in the world with a total wealth of $950 billion, according to a report by New World Wealth?
(a) Delhi
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Kolkata

S11. Ans.(c)
Sol. Mumbai, India's financial capital is the 12th richest city in the world with a total wealth of $950 billion, according to a report by New World Wealth. The list was topped by New York as the richest city in the world.

Q12. The Melghat Tiger reserve is in-
(a) Odisha
(b) Assam
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S12. Ans(d)
Sol. Melghat was declared a tiger reserve and was among the first nine tiger reserves notified in 1973-74 under the Project Tiger. It is located in northern part of Amravati District of Maharashtra State in India. The Tapti River and the Gawilgadh ridge of the Satpura Range form the boundaries of the reserve.

Q13. Valley of Flowers National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Uttarakhand

S13. Ans.(e)
Sol. Valley of Flowers National Park is an Indian national park, located in West Himalaya, in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora. This richly diverse area is also home to rare and endangered animals, including the Asiatic black bear, snow leopard, musk deer, brown bear, red fox, and blue sheep.

Q14. Which city is served by Bhuntar Airport? 
(a) Tirupati
(b) Kullu
(c) Raipur
(d) Gangtok
(e) Agra

S14.  Ans.(b)
Sol. Bhuntar Airport, alternatively known as Kullu Manali Airport or Kullu Airport, is an airport located in Bhuntar in the Indian state of Himachal Pradesh. Bhuntar is considered a challenging airport for pilots because of its single runway set in a deep valley whose peaks rise several thousand feet higher than the runway.

Q15. Sharmila Nicollet has become the first Indian to qualify for the China LPGA Tour. She is related to which sports?
(a) Table Tennis
(b) Golf
(c) Chess
(d) Luge Sports
(e) Cue sports

S15. Ans.(b)
Sol. Sharmila Nicollet has become the first Indian golfer to qualify for the China Ladies PGA Tour. The 26-year-old Bengaluru golfer fought her way back into the tournament in the last two rounds to earn a card for the Tour.