General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 12th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on _______________.
(a) 15 February
(b) 18 February
(c) 10 February
(d) 12 February
(e) 13 February

S1. Ans.(d)
Sol. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on 12 February 2018. The council is also observing the National Productivity Week till February 18.  The theme for NPD 2018 is 'Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India'.

Q2. The 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind was organized recently by All India Chess Federation for the Blind (AICFB). AICFB was established in ____________.
(a) 1991
(b) 1997
(c) 1981
(d) 1986
(e) 1977

S2. Ans.(b)
Sol. Defending champion Karnataka’s Kishan Gangolli won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind in Mumbai. The championship was organized by All India Chess Federation for the Blind (AICFB). All India Chess Federation for the Blind (AICFB) was established in 1997.

Q3. Which of the following city's Roads and Transport Authority (RTA) has recently launched the first tests of the world’s first autonomous pods at the World Government Summit?
(a) Riyadh
(b) Abu Dhabi
(c) Dubai
(d) Jerusalem
(e) Mumbai

S3. Ans.(c)
Sol. Dubai’s Roads and Transport Authority (RTA) launched the first tests of the world’s first autonomous pods at the World Government Summit. The autonomous pods are launched in cooperation with Next Future Transportation (US-Based) and are designed to travel short and medium distances in dedicated lanes.

Q4. The Institute of Directors organized its 12th International Conference on Corporate Social Responsibility in _____________. 
(a) Bengaluru
(b) Delhi
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) Chennai

S4. Ans.(a)
Sol. The Institute Of Directors organized its 12th International Conference on Corporate Social Responsibility in Bengaluru, Karnataka.

Q5. Japan has been found to have the best structure of production in the Geneva-based World Economic Forum or WEF's first ‘Readiness for the future of production report’ and is followed by South Korea, Germany, Switzerland, China, Czech Republic, the US, Sweden, Austria and Ireland in the top 10. WEF was established in-
(a) 1982
(b) 1945
(c) 1971
(d) 1944
(e) 1956

S5. Ans.(c)
Sol. WEF was established in 1971.

Q6. In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by ______________ has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI. 
(a) Arvind Subramanian
(b) Urjit Patel
(c) Hasmukh Adhia
(d) Arun Jaitley
(e) Narendra Modi

S6. Ans.(e)
Sol. In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI.
Key Highlights-
100% FDI under automatic route for Single Brand Retail Trading.
100% FDI under automatic route in Construction Development.
Foreign airlines allowed to invest up to 49% under approval route in Air India.
FIIs/FPIs allowed to invest in Power Exchanges through primary market.
Definition of ‘medical devices’ amended in the FDI Policy.

Q7. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to ____________ upfront in the new entity.
(a) $20 million
(b) $10 million
(c) $30 million
(d) $05 million
(e) $1 million

S7. Ans.(b)
Sol. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity. Paytm Money is the fourth product from One97’s stable after Paytm Mall, Paytm Payments Bank and Paytm wallet. It will be available as a separate mobile application to users.

Q8. Ministry of Tourism has compiled monthly estimates of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) & FTAs on e- Tourist Visa on the basis of Nationality-wise, Port-wise data received from Bureau of Immigration (BOI). The growth rate in FTAs in January 2018 over January 2017 was ____________. 
(a) 9.5%
(b) 9.8%
(c) 7.6%
(d) 7.1%
(e) 8.4%

S8. Ans.(e)
Sol. Ministry of Tourism compiles monthly estimates of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) & FTAs on e- Tourist Visa on the basis of Nationality-wise, Port-wise data received from Bureau of Immigration (BOI). The growth rate in FTAs in January 2018 over January 2017 was 8.4%.

Q9. World Radio Day is observed annually on _______________.
(a) 15 February
(b) 12 February
(c) 19 February
(d) 13 February
(e) 09 February

S9. Ans.(d)
Sol. World Radio Day is observed annually on 13 February. The theme for WRD 2018 is "Radio and Sports". The Day is organized globally by the UNESCO.

Q10. Power and New and Renewable Energy Ministry has recently organized a three-day International Conference on Operations and Maintenance ‘Indian Power Stations 2018’ in _______________.
(a) Kochi
(b) Chandigarh
(c) Guwahati
(d) New Delhi
(e) Raipur

S10. Ans.(d)
Sol. Union Minister of State (IC) for Power and New and Renewable Energy, Shri R.K. Singh inaugurated the ‘Indian Power Stations 2018’ in New Delhi. It is the three-day International Conference on Operations and Maintenance.

Q11. World Radio Day was observed recently across the World. The theme for WRD 2018 is _______________.
(a) Radio and Sports
(b) Youth and Radio
(c) Gender Equality and Women’s Empowerment in Radio
(d) Radio in Times of Emergency and Disaster
(e) Radio is You

S11. Ans.(a)
Sol. World Radio Day is observed annually on 13 February. The theme for WRD 2018 is "Radio and Sports". The Day is organized globally by the UNESCO.

Q12. Asian Games (2018) will be hosted by __________________. 
(a) Bhutan
(b) Indonesia
(c) Sri Lanka
(d) Philippines
(e) Nepal

S12. Ans.(b)
Sol. The 2018 Asian Games the 18th Asian Games and commonly known as Jakarta Palembang 2018, is a pan-Asian multi-sport event scheduled to be held from 18 August to 2 September 2018 in Indonesia.

Q13. FIFA world cup 2018 will be hosted by which country? 
(a) Spain
(b) Brazil
(c) Russia
(d) Argentina
(e) France

S13. Ans.(c)
Sol. The 2018 FIFA World Cup will be the 21st FIFA World Cup, a quadrennial international football tournament contested by the men's national teams of the member associations of FIFA. It is scheduled to take place in Russia from 14 June to 15 July 2018 after the country was awarded the hosting rights on 2 December 2010.

Q14. Men Hockey World Cup 2018 will be held in _______________________. 
(a) Germany
(b) Australia
(c) Egypt
(d) India
(e) Pakistan

S14.  Ans.(d)
Sol. The 2018 Men's Hockey World Cup will be the 14th edition of the Hockey World Cup field hockey tournament. It is scheduled to be held from 28 November to 16 December 2018, at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar, India.

Q15. The Gevora Hotel in has recently set its name in the Guinness Book of World Records to become the “world’s tallest hotel”. This Hotel is situated in which city?
(a) New York
(b) Dubai
(c) Geneva
(d) Muscat
(e) Paris

S15. Ans.(b)
Sol. The Gevora Hotel in Dubai, developed by the Al Attar Group has now become the “world’s tallest hotel”. It stands 356 metres and 53 centimetres tall.


Print Friendly and PDF