General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 6th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and ____________ for cooperation on Youth matters.
(a) Iceland
(b) Denmark
(c) Croatia
(d) Tunisia
(e) Switzerland

S1. Ans.(d)
Sol. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and Tunisia for cooperation on Youth matters.

Q2. The Hindustan Aeronautics Limited has developed the first of its kind flight of ________ with indigenous Real Time Operating System (RTOS).
(a) Dhruva
(b) Hawk-i
(c) Nagarjuna
(d) Eagle-i
(e) Naag-i

S2. Ans.(b)
Sol. The Hindustan Aeronautics Limited has developed the first flight of Hawk-i with indigenous Real Time Operating System (RTOS). Hawk-i is the first indigenous RTOS developed in India from scratch and certified by Center for Military Airworthiness and Certification (CEMILAC).

Q3. John Mahoney passed away after brief illness in Chicago at the age of 77. He was famous ___________.
(a) Film Director
(b) Stand Up Comedian
(c) Actor
(d) Singer
(e) Politician

S3. Ans.(c)
Sol. Actor John Mahoney passed away after brief illness in Chicago, the USA. He was 77 years old. He was well-known for playing the title character in the “Frasier” show.

Q4. Who is the present chairman of Bengaluru-Headquartered Hindustan Aeronautics Limited?
(a) S Christopher
(b) V K Sharma
(c) M K Sarna
(d) T Suvarna Raju
(e) Vibhuti Narayan

S4. Ans.(d)
Sol. T. Suvarna Raju is the present chairman of Hindustan Aeronautics Limited and it Headquarters in Bengaluru.

Q5. An account for which a bank acts as an uninterested third party is termed as?
(a) Savings Account
(b) Current Account
(c) Reserve Account
(d) Escrow Account
(e) Fixed Account

S5. Ans.(d)
Sol. An escrow account is a temporary pass through account held by a third party during the process of a transaction between two parties. Definition: An escrow account is a temporary pass through account held by a third party during the process of a transaction between two parties.

Q6. A signed undertaking from one party containing a promise to pay a stated sum to a specified person or a company is known as ________
(a) Power of Attorney
(b) Promissory Note
(c) Purchasing Power Parity
(d) Plastic Notes
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. A promissory note is a legal instrument in which one party (the maker or issuer) promises in writing to pay a determinate sum of money to the other (the payee).

Q7. Which of the following is defined as the difference between current assets and current liabilities?
(a) Venture Capital
(b) Working Capital
(c) Equitable Mortgage
(d) Loss Assets
(e) Profit and Loss Account

S7. Ans.(b)
Sol. The capital of a business (working capital) which is used in its day-to-day trading operations, calculated as the current assets minus the current liabilities.

Q8. The First edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in ___________ in 2010.
(a) Islamabad
(b) Kathmandu
(c) Dhaka
(d) Colombo
(e) Thimpu

S8. Ans.(b)
Sol. The First edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in Kathmandu in 2010, second in Islamabad (2014), third in Dhaka (2015) and fourth in Sri Lanka (2017).

Q9. Hamilton is the capital city of ____________.
(a) Kenya
(b) Nigeria
(c) Bermuda
(d) West Indies
(e) Portugal

S9. Ans.(c)
Sol. Bermuda Capital- Hamilton, Currency- Bermudian dollar.

Q10. The first Khelo India School Games concluded recently in New Delhi. Which among the following state has topped the list?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) New Delhi
(d) Uttar Pradesh
(e) Karnataka

S10. Ans.(b)
Sol. The first Khelo India School Games concluded in New Delhi with sports powerhouse Haryana topped the overall medal tally. The state won 102 medals which include 38 gold and 26 silver.

Q11. Name the newly appointed Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) credit card issuer SBI Card.
(a) Rajneesh Kumar
(b) Parvinder Singh
(c) Vijay Jasuja
(d) Nikhil Juneja
(e) Hardayal Prasad

S11. Ans.(e)
Sol. SBI Card, the country's second-largest credit card issuer, has appointed Hardayal Prasad as new Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of the company. He has replaced Vijay Jasuja.

Q12. In which Indian state is the Sultanpur National Park located?
(a) Uttarakhand
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Uttar Pradesh

S12. Ans.(b)
Sol. Sultanpur Bird Sanctuary is very popular national park located in Gurgaon District in Haryana State. Sultanpur is located 40 km from Dhaula Kuan in Delhi and 15 km from Gurgaon on the Gurgaon - Farrukhnagar Road.

Q13. What is the capital of the Indian union territory of Dadra and Nagar Haveli? 
(a) Kavaratti
(b) Silvassa
(c) Puducherry
(d) Port Blair
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(b)
Sol. The most important towns of the union territory are Dadra and Silvassa, which is also the capital city. To the east of Dadra and Nagar Haveli lies the Western Ghats, and to its north and east lie the districts of Gujarat, whereas the districts of Maharashtra border it in the south.

Q14. Near which city is the Kakrapar Nuclear Power Station located?
(a) Kota (Rajasthan)
(b) Karwar (Karnataka)
(c) Surat (Gujarat)
(d) Mumbai (Maharashtra)
(e) Kolkata (West Bengal)

S14. Ans.(c)
Sol. The Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) is located near Surat in the state of Gujarat.

Q15. Name the lender that has recently launched its new Sonic Identity, which is essentially a musical logo called 'MOGO', as part of its branding initiatives.
(a) SBI
(b) Karur Vyasya Bank
(c) Kotak Mahendra Bank
(d) IndusInd Bank
(e) Karnataka Bank

S15. Ans.(d)
Sol. IndusInd Bank launched its new Sonic Identity, which is essentially a musical logo called 'MOGO', as part of its branding initiatives.