General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 9th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The 23rd Olympic Winter Games was held in _______________.
(a) Incheon
(b) Shanghai
(c) Pyeongchang
(d) Seoul
(e) Tokyo

S1. Ans.(c)
Sol. The 23rd Olympic Winter Games was held at Pyeongchang in South Korea.

Q2. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Which among the following state has been ranked top among the larger states in terms of overall performance?
(a) Punjab
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S2. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Kerala, Punjab and Tamil Nadu have ranked top among the larger states in terms of overall performance. The report was released by NITI Aayog CEO Amitabh Kant.

Q3. National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 in ____________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Bhubaneswar
(e) Pune

S3. Ans.(b)
Sol. National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 at the India Habitat Centre, New Delhi. The Theme for VIVID 2018 is “Cyber Security and Innovation”.

Q4. Which among the following country has retained top spot as the source market for Dubai In 2017, according to the latest data published Dubai Tourism Department?
(a) India
(b) The USA
(c) France
(d) China
(e) Russia

S4. Ans.(a)
Sol. Dubai witnessed 15% growth in tourist arrivals from India in 2017, hosting 2.1 million visitors, retaining top spot as the source market. It also became the first country to cross the 2 million mark in a single year, according to the latest data published by Dubai’s Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism).

Q5. The Indian government has announced an allocation of ________________ over 2 years for the recapitalization of public sector banks.
(a) Rs 30.74 lakh crore
(b) Rs 2.11 lakh crore
(c) Rs 17.53 lakh crore
(d) Rs 12.43 lakh crore
(e) Rs 9.27 lakh crore

S5. Ans.(b)
Sol. The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks.

Q6. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. Which country has topped in Ease of Doing Business rankings 2017?
(a) Norway
(b) Singapore
(c) New Zealand
(d) Switzerland
(e) Denmark

S6. Ans.(c)
Sol. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. New Zealand has topped in Ease of Doing Business rankings 2017.

Q7. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loans (Rs. 13,000 crores) for five projects in-
(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S7. Ans.(e)
Sol. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in Andhra Pradesh. The five projects include two roads and buildings department, one each for rural safe drinking water department, municipal and urban development department and Panchayat Raj department.

Q8. National Payments Corporation of India (NPCI) appointed ____________ as non-executive chairman for two years with immediate effect.
(a) Dilip Asbe
(b) Biswamohan Mahapatra
(c) Durgajeet Singh
(d) Shashi Shankar
(e) Pradeep Nuwan

S8. Ans.(b)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) appointed Biswamohan Mahapatra as non-executive chairman for two years with immediate effect. He succeeds B Sambamurthy who was the interim chairman.

Q9. Chandrasekhar Rath passed away recently at the age of 89. He was an eminent ___________.
(a) Singer
(b) Kathakali Dancer
(c) literature
(d) Flute Player
(e) Sitar Player

S9. Ans.(c)
Sol. Eminent litterateur Chandrasekhar Rath passed away at the age of 89. He died of old age ailments. He was recently nominated for Padma Shri by the Union government this year for his contribution towards Odia literature.

Q10. NPCI is an umbrella organization for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in _____________.
(a) Kolkata
(b) Bengaluru
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S10. Ans.(e)
Sol. NPCI is an umbrella organization for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in Mumbai.

Q11. National Informatics Centre (NIC) has recently organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018. The Theme for VIVID 2018 is ________________.
(a) Cyber Secured Nation
(b) Cyber Security- Our top Priority
(c) Cyber Security and Innovation
(d) Cyber Crime- a National Threat
(e) None of the given option is true

S11. Ans.(c)
Sol. National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 at the India Habitat Centre, New Delhi. The Theme for VIVID 2018 is “Cyber Security and Innovation”.

Q12. Who is the governor of Chhattisgarh? 
(a) Dr. Najma A. Heptulla
(b) Balramji Dass Tandon
(c) Om Prakash Kohli
(d) N. N. Vohra
(e) Vajubhai Vala

S12. Ans.(b)
Sol. Balram Das Tandon is an Indian politician and the present Governor of Chhattisgarh. In his adult hood for some years he was a pracharak of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), and a leader of Bharatiya Janata Party from Punjab.

Q13. The capital of Argentina is? 
(a) Nassau
(b) Bridgetown
(c) Yerevan
(d) Buenos Aires
(e) Manama

S13. Ans.(d)
Sol. Argentina is a massive South American nation with terrain encompassing Andes mountains, glacial lakes and Pampas grassland, the traditional grazing ground of its famed beef cattle. The country is famous for tango dance and music. Buenos Aires is Argentina’s big, cosmopolitan capital city.

Q14. World Tourism Day is observed on which of the following date? 
(a) September 16
(b) April 27
(c) September 27
(d) October 3
(e) February 30

S14. Ans.(c)
Sol. Since 1980, the United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted. The adoption of these Statutes is considered a milestone in global tourism.

Q15. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Which among the following Union territories has showed best, overall performance as well as highest annual incremental performance?
(a) New Delhi
(b) Lakshadweep
(c) Chandigarh
(d) Daman and Diu
(e) Puducherry

S15. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Among Union territories, Lakshadweep showed best, overall performance as well as highest annual incremental performance.

Print Friendly and PDF