General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. In which of the following state, the Achanakmar Wildlife Sanctuary situated?
(a) Rajasthan
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Chhattisgarh
(e) Odisha

S1. Ans.(d)
Sol. The Achanakmar Wildlife Sanctuary is an Indian sanctuary in Mungeli district, Chhattisgarh State.

Q2. A ___________ is a bank certificate issued in more than one country for shares in a foreign company. 
(a) Gross national product (GNP)
(b) Global Depositary Receipt (GDR)
(c) Gross domestic product (GDP)
(d) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT)
(e) Eurobond

S2. Ans.(b)
Sol. A global depository receipt (GDR) is a certificate issued by a depository bank, which purchases shares of foreign companies and deposits it on the account. They are the global equivalent of the original American depository receipts (ADR) on which they are based.

Q3. __________ is a secure messaging standard developed to serve as a platform for intra-bank and inter-bank applications.
(a) Structured Financial Messaging System (SFMS)
(b) Centralized Funds Management Systems (CFMS)
(c) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT)
(d) Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT)
(e) Electronic Funds Transfer (EFT)

S3. Ans.(a)
Sol. Structured Financial Messaging System (SFMS) is a secure messaging standard developed to serve as a platform for intra-bank and inter-bank applications. It is an Indian standard similar to SWIFT which is the international messaging system used for financial messaging globally.

Q4. Please refer to the Guidelines for Licensing of Payments Banks (‘Licensing Guidelines’) dated 27th November 2014, under which in-principle approvals/licences were issued to the applicants for setting up of the payments banks. Which of the following is not true about payment Bank?
(a) The minimum paid-up equity capital for payments banks shall be Rs. 100 crore.
(b) Acceptance of demand deposits. Payments bank will initially be restricted to holding a maximum balance of Rs. 100,000 per individual customer.
(c) Issuance of ATM/debit cards. Payments bank can issue the credit cards.
(d) The promoter's minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such payments bank shall at least be 40 per cent for the first five years from the commencement of its business.
(e) The payments bank should have a leverage ratio of not less than 3 percent, that is its outside liabilities should not exceed 33.33 times its net worth (paid-up capital and reserves).

S4. Ans.(c)
Sol. Issuance of ATM/debit cards. Payments bank can not issue the credit cards.

Q5. A ____________ is the risk of default on a debt that may arise from a borrower failing to make required payments. 
(a) current risk
(b) export risk
(c) operational risk
(d) market risk
(e) credit risk

S5. Ans.(e)
Sol. A credit risk is the risk of default on a debt that may arise from a borrower failing to make required payments. In the first resort, the risk is that of the lender and includes lost principal and interest, disruption to cash flows, and increased collection costs.

Q6. The ______________ risk is the risk that an investment's value will change due to a change in the absolute level of interest rates, in the spread between two rates, in the shape of the yield curve.
(a) current risk
(b) interest risk
(c) operational risk
(d) market risk
(e) credit risk

S6. Ans.(b)
Sol. The interest rate risk is the risk that an investment's value will change due to a change in the absolute level of interest rates, in the spread between two rates, in the shape of the yield curve, or in any other interest rate relationship. Such changes usually affect securities inversely and can be reduced by diversifying (investing in fixed-income securities with different durations) or hedging (such as through an interest rate swap).

Q7. BD Mishra is present governor of which state?
(a) Assam
(b) Tamil Nadu
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh
(e) Bihar

S7. Ans.(d)
Sol. Brigadier B D Mishra (Retired) has been appointed as the Governor of Arunachal Pradesh.

Q8. Balphakram National Park is home to wide species of plants and animals and is located in the midst of the Garo Hills in-
(a) Meghalaya
(b) Mizoram
(c) Arunachal Pradesh
(d) Manipur
(e) Tripura

S8. Ans.(a)
Sol. Balphakram National Park, Meghalaya is one of the well known national parks in India. Balphakram National Park is home to wide species of plants and animals and is located in the midst of the Garo Hills in Meghalaya.

Q9. Vienna is the capital and largest city of-
(a) Canada
(b) Australia
(c) Yemen
(d) Russia
(e) Austria

S9. Ans.(e)
Sol. Vienna is the capital and largest city of Austria and one of the nine states of Austria.

Q10. UCO Bank has launched UCO Skill Loan Scheme for providing loan facility to individuals who intend to take up skill development courses. Where is the Headquarters of UCO Bank?
(a) Bengaluru
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Chennai

S10. Ans.(c)
Sol. UCO Bank, formerly United Commercial Bank, established in 1943 in Kolkata, is a major government-owned commercial bank of India. The Headquarters of UCO Bank is in Kolkata, West Bengal.

Q11. LAF is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos. What is the meaning of "L" in LAF?
(a) Lose
(b) Lesson
(c) Lease
(d) Labour
(e) Liquidity

S11. Ans.(e)
Sol. Liquidity Adjustment Facility (LAF) is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos.

Q12. FATF is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions. What is the meaning of "A" in FATF?
(a) Agriculture
(b) Assets
(c) Association
(d) Action
(e) Assembly

S12. Ans.(d)
Sol. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions.

Q13. The Ukai Dam is the largest reservoir in which state?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Punjab
(e) Kerala

S13. Ans.(c)
Sol. The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the largest reservoir in Gujarat.

Q14. Who is a leading Indian economist and Vice Chairman of NITI Aayog?
(a) Narendra Modi
(b) Rajiv Kumar
(c) Bibek Debroy
(d) Ramesh Chand
(e) VK Saraswat

S14. Ans.(b)
Sol. Dr. Rajiv Kumar is a  leading  Indian economist and has recently been appointed, the Vice Chairman of NITI Aayog by the government of India. He is the author of several books on India’s economy and national security. His latest books are Modi & His Challenges (2016), Resurgent India: Ideas and Priorities (2015) and Exploding Aspirations: Unlocking India's Future (2014). He is a widely recognized economic columnist and a leading speaker on issues in Indian political economy.

Q15. Name the person, who demolished Nick Kyrgios to win his sixth title of the season at the China Open?
(a) Rafael Nadal
(b) Stan Wawrinka
(c) Roger Federer
(d) Andy Murray
(e) Novak Djokovic

S15. Ans.(a)
Sol. Rafael Nadal demolished Nick Kyrgios to win his sixth title of the season at the China Open.


Print Friendly and PDF