General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Dhirubhai Ambani Solar Park is a 40-megawatt (MW AC) photovoltaic power station in-
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Kerala
(e) West Bengal

S1. Ans.(a)
Sol. The Dhirubhai Ambani Solar Park at Dhursar village near Pokhran in the Jaisalmer district of Rajasthan is a 40-megawatt (MW AC) photovoltaic power station commissioned in 2012.

Q2. "Hand-in-Hand" is the annual exercise between-
(a) Japan and Russia  
(b) India and China
(c) USA and Sri Lanka
(d) France and India
(e) India and Japan

S2. Ans.(b)
Sol. The joint exercise between Indian and China, named 'Hand-in-Hand.

Q3. The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to- 
(a) Michael Rosbash
(b) Aaron Klug
(c) Richard H Thaler
(d) Kazuo Ishiguro
(e) Richard Henderson

S3. Ans.(c)
Sol. The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to Richard H. Thaler "for his contributions to behavioural economics".

Q4. Sanjeev Stalin is related to which game?
(a) Cricket
(b) Football
(c) Tennis
(d) Archery
(e) Wrestling

S4. Ans.(b)
Sol. Sanjeev Stalin is an Indian professional footballer who plays as a defender for Indian Arrows in the I-League.

Q5. NACH is a centralised system, launched with an aim to consolidate multiple ECS systems running across the country and provides a framework for the harmonization of standard & practices and removes local barriers/inhibitors. What is the meaning of "H" in NACH?
(a) House
(b) Home
(c) Handle
(d) Host
(e) Honest

S5. Ans.(a)
Sol. National Automated Clearing House (NACH) is a centralised system, launched with an aim to consolidate multiple ECS systems running across the country and provides a framework for the harmonization of standard & practices and removes local barriers/inhibitors. NACH system will provide a national footprint and is expected to cover the entire core banking enabled bank branches spread across the geography of the country irrespective of the location of the bank branch.

Q6. Which among the following Indian States has become first Indian state to call online attention adjournment motions and proposals?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Rajasthan
(e) Haryana

S6. Ans.(d)
Sol. Moving a step further towards digitization, Rajasthan becomes first Indian state to call online attention adjournment motions and proposals to state government.

Q7. Bharatiya Reserve bank Note Mudran press located in Salboni, West Bengal and another one in- 
(a) Hoshangabad
(b) Mysore
(c) Nashik
(d) Mumbai
(e) Noida

S7. Ans.(b)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country. The BRBNMPL has been registered as a Private Limited Company under the Companies Act 1956 with its Registered and Corporate Office situated at Bengaluru. The company manages 2 Presses one at Mysore in Karnataka and the other at Salboni in West Bengal. The present capacity for both the presses is 16 billion note pieces per year on a 2-shift basis.

Q8. ___________ of a bank is the ratio of deposits in current and saving accounts to total deposits.
(a) RASA ratio
(b) FARA ratio
(c) SADA ratio
(d) NASA ratio
(e) CASA ratio

S8. Ans.(e)
Sol. CASA ratio of a bank is the ratio of deposits in current and saving accounts to total deposits. A higher CASA ratio indicates a lower cost of funds, because banks do not usually give any interests on current account deposits and the interest on saving accounts is usually very low 3-4%.

Q9. The Shanghai Cooperation Organisation summit, 2017 was held in-
(a) Beijing, China
(b) Tashkent, Uzbekistan
(c) Astana, Kazakhstan
(d) Tokyo, Japan
(e) New Delhi, India

S9. Ans.(c)
Sol. The Shanghai Cooperation Organisation summit, 2017 was held from 8-9 June in Astana, the capital of Kazakhstan.

Q10. Who was Lekh Tandon?
(a) Indian filmmaker and actor
(b) Indian Writer and Dancer 
(c) Indian Composer and Doctor
(d) Indian Producer and Musician
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. Lekh Tandon was an Indian filmmaker and actor. He had directed numerous Bollywood movies and Indian TV Serials.

Q11. A parliamentary committee has decided to examine the whole gamut of Sino (China)-Indian relations, including the border situation. This committee is headed by-
(a) Murli Manohar Joshi
(b) Veerappa Moily
(c) Shashi Tharoor
(d) LK Advani
(e) Mallikarjun Kharge

S11. Ans.(c)
Sol. A parliamentary committee has decided to examine the whole gamut of Sino-Indian relations, including the border situation. The Standing Committee on External Affairs, which will examine the relations between the two Asian powers, is headed by Shashi Tharoor, Congress member of the Lok Sabha.

Q12. Where does JRD Tata Sports Complex Stadium?
(a) Lucknow
(b) Ranchi
(c) Kolkata
(d) Patna
(e) Jamshedpur

S12. Ans.(e)
Sol. The JRD Tata Sports Complex Stadium is a stadium in Jamshedpur, India.

Q13. Which city was hosted the 48th Conference of Governors? 
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Patna
(d) Chennai
(e) Jaipur

S13. Ans.(a)
Sol. New Delhi was hosted the 48th Conference of Governors in October 2017.

Q14. The third International Conference on Yoga was inaugurated in __________ on 10th October 2017 by Indian Vice President, M Venkaiah Naidu. 
(a) Pune
(b) Jaipur
(c) Ahmedabad
(d) New Delhi
(e) Dehradun

S14. Ans.(d)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu has inaugurated the third International Conference on Yoga in New Delhi. The theme of this year’s conference will be ‘Yoga for Wellness.’

Q15. An ________________ is used by startups to bypass the rigorous and regulated capital-raising process required by venture capitalists or banks.
(a) Ending Coin Offering
(b) Initial Coin Offering
(c) Banking Coin Offering
(d) External Coin Offering
(e) Economy Coin Offering

S15. Ans.(b)
Sol. An unregulated means by which funds are raised for a new cryptocurrency venture. An Initial Coin Offering (ICO) is used by startups to bypass the rigorous and regulated capital-raising process required by venture capitalists or banks.


Print Friendly and PDF