General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The ___________ is where overnight (one day) loans can be availed by banks to meet liquidity.
(a) Call Money
(b) Notice Money
(c) Short Money
(d) Half Money
(e) Soft Money

S1. Ans.(a)
Sol. The call money market (CMM) the market where overnight (one day) loans can be availed by banks to meet liquidity. Banks who seeks to avail liquidity approaches the call market as borrowers and the ones who have excess liquidity participate there as lenders.

Q2. Name the organisation, which regulates microfinance given by NBFC?
(a) RBI
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SIDBI
(e) IRDAI

S2. Ans.(a)
Sol. NBFC & MFI in India, The working and operations of NBFCs are regulated by the Reserve Bank of India (RBI) within the framework of the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q3. Commercial operations at Benghazi port ended in 2014 when armed groups took control of the city. Benghazi port situated in which country-?
(a) Yemen
(b) Libya
(c) Canada
(d) Pakistan
(e) Syria

S3. Ans.(b)
Sol. Commercial operations at Benghazi port ended in 2014 when armed groups took control of the city. The Port of Benghazi is a major seaport in the city of Benghazi, Libya, on the Mediterranean Sea coast within the Gulf of Sidra.

Q4. CAGR is the mean annual growth rate of an investment over a specified period of time longer than one year. CAGR stands for-
(a) Compound Annual General Rate
(b) Compound Annual Growth Rate
(c) Compound Annual Growth Ratio
(d) Cancel Annual Growth Rate
(e) Compound Assembly Growth Rate

S4. Ans.(b)
Sol. The compound annual growth rate (CAGR) is a useful measure of growth over multiple time periods. It can be thought of as the growth rate that gets you from the initial investment value to the ending investment value if you assume that the investment has been compounding over the time period.

Q5. Dr Virendra Kumar is the member of Lok Sabha. His Constituency is-
(a) Darbhanga, Bihar
(b) Allahabad, Uttar Pradesh
(c) Tikamgarh, Madhya Pradesh
(d) Haridwar, Uttarakhand
(e) Jaipur, Rajasthan

S5. Ans.(c)
Sol. Dr Virendra Kumar is the member of Lok Sabha. His Constituency is in Tikamgarh, Madhya Pradesh.

Q6. Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited (RCF) is one of the most revered public sector undertakings in India. Where is the headoffice of Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Kolkata

S6. Ans.(c)
Sol. Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited (RCF) is one of the most revered public sector undertakings in India. A Mini Ratna company, it has two manufacturing units, one at Trombay, in Mumbai. Its headquartar located in Mumbai.

Q7. An ELSS is a diversified equity mutual fund which has a majority of the corpus invested in equities. What is the meaning of "L" in ELSS?
(a) Least
(b) Limited
(c) Lose
(d) Level
(e) Linked

S7. Ans.(e)
Sol. An Equity Linked Savings Scheme (ELSS) is a diversified equity mutual fund which has a majority of the corpus invested in equities. Since it is an equity fund, returns from an ELSS fund reflect returns from the equity markets.

Q8. Credit card facility has not given by which institution?
(a) Payment Banks
(b) Nationalised Banks
(c) Public Sector Banks
(d) Regional Rural Banks
(e) Foreign Banks

S8. Ans.(a)
Sol. Credit card facility has not given by Payment Banks.

Q9. The government has notified raising the threshold limit of PF withdrawal for deduction of tax (TDS) from existing Rs 30,000 to-
(a) Rs 90,000
(b) Rs 70,000
(c) Rs 40,000
(d) Rs 50,000
(e) Rs 60,000

S9. Ans.(d)
Sol. No tax would be deducted at source for PF withdrawals of up to Rs. 50,000. The government has notified raising the threshold limit of PF withdrawal for deduction of tax (TDS) from existing Rs. 30,000 to Rs. 50,000.

Q10. National Institute of Securities Markets (NISM) is a public trust, established by-
(a) NABARD
(b) SEBI
(c) RBI
(d) SIDBI
(e) IRDAI

S10. Ans.(b)
Sol. National Institute of Securities Markets (NISM) is a public trust, established by the Securities and Exchange Board of India (SEBI), the regulator for securities markets in India. It is located in Navi Mumbai, India.

Q11. ______________ is an accounting term that refers to the process of allocating the cost of an intangible asset or reduction in amount of loan over a period of time.
(a) Liability
(b) Inflation
(c) Depreciation
(d) NPA
(e) Amortization

S11. Ans.(e)
Sol. Amortization is an accounting term that refers to the process of allocating the cost of an intangible asset over a period of time. It also refers to the repayment of loan principal over time.

Q12. The government stated that post the abolition of the FIPB, ministries will have to decide on FDI proposals within _______ of the application and any rejection will need concurrence of the DIPP. 
(a) 30 days
(b) 70 days
(c) 40 days
(d) 60 days
(e) 50 days

S12. Ans.(d)
Sol. The government stated the abolition of the FIPB, ministries will have to decide on FDI proposals within 60 days of the application and any rejection will need concurrence of the DIPP. India had last month scrapped the 25-year old foreign investment advisory body FIPB as it looks to attract more FDI by providing quick approvals under a single-window clearance system.

Q13. CRISIL pioneered the first corporate sector rating in 1988. It is what type of a company?
(a) Lendar
(b) Geographical
(c) Analytical
(d) Insurance
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. CRISIL pioneered the first corporate sector rating in 1988. one out of every two companies in India is rated by CRISIL. We have an unmatched coverage of about 70 sectors belonging to 22 industry groups. CRISIL is a analytical company providing ratings, research, and risk and policy advisory services.

Q14. Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) is an international financial institution which offers political risk insurance and credit enhancement guarantees. Where is the head office of MIGA?
(a) Vienna
(b) Washington DC
(c) Paris
(d) London
(e) New York

S14. Ans.(b)
Sol. The Multilateral Investment Guarantee Agency is an international financial institution which offers political risk insurance and credit enhancement guarantees. The Head Office of MIGA is in Washington DC, USA.

Q15. Private sector lender HDFC Bank Ltd has been declared a domestic-systemically important bank (D-SIB), the Reserve Bank of India (RBI). On what basis D-SIB tag is given to banks? 
(a) Banks with assets that exceed 2% of GDP will be considered part of this class of lenders
(b) Banks with assets that exceed 5% of GDP will be considered part of this class of lenders
(c) Banks with assets that exceed 15% of GDP will be considered part of this class of lenders
(d) Banks with assets that exceed 7% of GDP will be considered part of this class of lenders
(e) Banks with assets that exceed 10% of GDP will be considered part of this class of lenders

S15. Ans.(a)
Sol. Private sector lender HDFC Bank Ltd has been declared a domestic-systemically important bank (D-SIB), the Reserve Bank of India (RBI). With this, the bank has joined State Bank of India (SBI) and ICICI Bank Ltd, which have been tagged as D-SIBs, or “too-big-to-fail” for the third consecutive year. RBI declares a list of D-SIBs every year. The first list was released in 2015, in which SBI and ICICI Bank were named systemically important. Both these lenders have been designated on the basis of a systemic importance score, arrived at after an analysis of the banks’ size as a percentage of annual gross domestic product (GDP). Banks with assets that exceed 2% of GDP will be considered part of this class of lenders.

Q16. The MPC of India is a committee of the Reserve Bank of India that is responsible for fixing the benchmark interest rate in India. What is the meaning of "P" in MPC?
(a) Policy
(b) Production
(c) Purchase
(d) Product
(e) Primary

S16. Ans.(a)
Sol. The Monetary Policy Committee of India is a committee of the Reserve Bank of India that is responsible for fixing the benchmark interest rate in India.

Q17. Paris Agreement (PACC) which entered into-force on 04th November 2016. It is related to-
(a) Global Warming
(b) Climate Change
(c) Pollution
(d) Fuel Consumption
(e) Carbon Copy

S17. Ans.(b)
Sol. The aim of this article is to promote the awareness about the United Nations (UN) historic ‘Paris Agreement on Climate Change (PACC)’ which entered into-force on 04th November 2016.

Q18. Loan disbursed under MUDRA yojna is insured by-
(a) SEBI
(b) Banking Lokpal
(c) CGTMSE
(d) RBI
(e) DICGC

S18. Ans.(c)
Sol. Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE), has established itself as an important institution in facilitating flow of collateral free credit to units in micro and small enterprise (MSE) sector in the last 17 years of its existence. Loan disbursed under MUDRA yojna is insured by CGTMSE.

Q19. The Varishtha Pension Bima Yojana 2017, a pension scheme for senior citizens, was approved by the Union Cabinet. It provide an assured pension based on a guaranteed rate of return of 8 per cent for-?
(a) 25 years
(b) 20 years
(c) 15 years
(d) 10 years
(e) 5 years

S19. Ans.(d)
Sol. The Varishtha Pension Bima Yojana 2017, a pension scheme for senior citizens, was approved by the Union Cabinet. Varishtha Pension Bima Yojana 2017 will provide an assured pension based on a guaranteed rate of return of 8 per cent for 10 years.

Q20. _____________ is a specific division of banking related to the creation of capital for other companies, governments and other entities.
(a) Narrow Banking
(b) Current Banking
(c) Universal Banking
(d) Retail Banking
(e) Investment banking

S20. Ans.(e)
Sol. Investment banking is a specific division of banking related to the creation of capital for other companies, governments and other entities.

Print Friendly and PDF