General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced __________.
(a) G.Madhavan 
(b) Krishnaswamy Kasturirangan
(c) K. Radhakrishnan 
(d) A.S. Kiran Kumar
(e) Udupi Ramachandra Rao

S1. Ans.(d)
Sol. Noted rocket scientist Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced A.S. Kiran Kumar.

Q2. President Ram Nath Kovind has recently inaugurated the three-day International Dharma-Dhamma conference in-
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Kathmandu
(d) Thimpu
(e) New Delhi

S2. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated a three-day International Dharma-Dhamma conference at Rajgir in Bihar. The conference has been jointly organised by India Foundation, Nalanda University, Ministry of External Affairs, Asean-India and Vietnamese Buddhist Sangha.

Q3. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. Who is the present Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI?
(a) J Satyanarayana
(b) Nandan Nilekani
(c) Ajay Bhushan Pandey
(d) Rajesh Jain
(e) Anand Deshpande

S3. Ans.(c)
Sol. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. The Aadhaar number holder can use 'Virtual ID' in place of an Aadhaar number whenever authentication or KYC services are performed. The Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI is Ajay Bhushan Pandey.

Q4. With which of the following country, the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country?
(a) South Korea
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Oman
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. An official delegation from South Korea and the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country, with a focus on automobile, defence and textiles sectors.

Q5. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets (NPA)?
(a) Banking Regulation Act 1949
(b) Foreign Exchange Management Act(FEMA) 1999
(c) Industrial Disputes Act 1947
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Q6. In Notice Money Market,the tenor of the transactions is from ________
(a) 2-7 days
(b) 2-14 days
(c) 2-21 days
(d) 2-28 days
(e) 2-90 days

S6. Ans.(b)
Sol. In money market, the amount that is lent for one day is known as “call money” and, if it exceeds one day or two days to 14 days is referred to as “notice money.”

Q7. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non Banking Financial Company (NBFC).

Q8. Name the Indian-origin businessman who has been appointed as the Chairman of the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
(a) Peter Bakker
(b) Vickey Malhotra
(c) Arindam Bhattacharya
(d) Sunny Verghese
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. Singapore-based Indian-origin businessman Sunny Verghese has been appointed as the Chairman of the Geneva-based World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Q9. The Indian Olympic Association (IOA) appointed ______________ as the ‘Chef De Mission’ for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea.
(a) Manisder Kumar
(b) T. Venkates
(c) Harjinder Singh
(d) Manohar Vishwanath
(e) Kalpak Jian

S9. Ans.(c)
Sol. The Indian Olympic Association (IOA) appointed Harjinder Singh as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea in February 2018.

Q10. The Ministry of Railways has launched SFOORTI App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business. What does 'RT' stand for in SFOORTI?
(a) Reliable Time
(b) Real Time
(c) Reliable Transport
(d) Real Transport
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. In a major digital initiative to help plan the traffic flows and optimize freight operations, Ministry of Railways has launched Smart Freight Operation Optimisation & Real Time Information (SFOORTI) App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business using Geographic Information System (GIS) Views and Dashboard.

Q11. Who is the present President of Indian Olympic Association (IOA)?
(a) Narinder Dhruv Batra
(b) Kamal Singh
(c) Achal Kumar Dhanoa
(d) Birender Kumar
(e) Malweyn Rego

S11. Ans.(a)
Sol. Narinder Dhruv Batra  the present President of Indian Olympic Association (IOA).

Q12. Hirakud Dam at Sambalpur in Odisha is the longest dam in India has built across which river?  
(a) Narmada
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Kaveri
(e) Ganga

S12. Ans.(b)
Sol. The Hirakud Dam is a composite structure of earth, concrete and masonry. 10 km north of Sambalpur, it is the longest major earthen dam in India, measuring 25.8 km  including dykes, and stands across the river Mahanadi.

Q13. 'Kathakali', 'Mohiniaattam' and 'Thullal' dance forms are native of which state? 
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Kerala

S13. Ans.(e)
Sol. There are about 35 different types of tribal people in Kerala, tribal dances like Elelakkaradi, Paniyarkali and Mankali still survive. Of over 50 folk dances in Kerala, the popular ones are Kaliyattom, Kolam Thullal, Kolkali, Velakali and Kaikottikal. Kerala's classical dances like Koothu, Kathakali, Mohiniattam and Patokom. Kathakali uses vivid and eloquent mudras (hand signs).

Q14. In which state is the Dachigam National Park, famous for Hangul (Red Deer), located?
(a) Assam
(b) Jammu & Kashmir
(c) West Bengal
(d) Madhya Pradesh
(e) Maharashtra

S14. Ans.(b)
Sol. Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir. The name of the park literally stands for "ten villages" which could be in memory of the ten villages that were relocated for its formation. It was initially created to ensure clean drinking water supply for the city of Srinagar. It was finally upgraded and declared a National Park in the year 1981.

Q15. The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) headquarters in ______________.
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) Geneva, Switzerland
(d) Jakarta, Indonesia
(e) Beijing, China

S15. Ans.(c)
Sol. World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) headquarters in Geneva, Switzerland. WBCSD CEO and President is Peter Bakker.


Print Friendly and PDF