General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the Basketball Hall of Famer and two-time NBA champion who passed away, recently.
(a) George Mikan
(b) Jo Jo White
(c) John Wooden
(d) Bob Cousy
(e) Tom Heinsohn

S1. Ans.(b)
Sol. Basketball Hall of Famer Jo Jo White, a two-time NBA champion with the Boston Celtics and an Olympic gold medalist, has passed away.

Q2. India Ratings and Research has projected the country’s economic growth to improve to _____________ in 2018-19.
(a) 7.2 percent
(b) 7.3 percent
(c) 6.9 percent
(d) 7.1 percent
(e) 6.8 percent

S2. Ans.(d)
Sol. India Ratings and Research has projected the country’s economic growth to improve to 7.1 percent in 2018-19 from 6.5 percent in 2017-18, buoyed by robust consumption demand and low commodity prices.

Q3. An MoU was signed between Government of India and Confederation of Indian Industry (CII) to enhance import and export performance. Who is the President of CII?
(a) Rakesh Bharti Mittal
(b) Uday Kotak
(c) Shobana Kamineni
(d) Aditya Puri
(e) Naushad Forbes

S3. Ans.(c)
Sol. A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Government of India and Confederation of Indian Industry (CII) in the presence of Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu to enhance import and export performance. Shobana Kamineni is the President of CII.

Q4. The government appointed _____________ as Chairman and Managing Director (CMD) of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL).
(a) Rakesh Bharti Mittal
(b) Jamnalal Bajaj
(c) S Selvakumar
(d) Malweyn Rego
(e) Mahesh Sharma

S4. Ans.(c)
Sol. The government appointed senior IAS officer S Selvakumar as Chairman and Managing Director (CMD) of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL).

Q5. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Call money market is a market for uncollateralized lending and borrowing of funds. This market is predominantly overnight and is open for participation only to scheduled commercial banks and the primary dealers.

Q6. ___________ is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) FIMMDA
(e) UIDAI

S6. Ans.(d)
Sol. The Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA), an association of Scheduled Commercial Banks, Public Financial Institutions, Primary Dealers and Insurance Companies was incorporated as a Company under section 25 of the Companies Act,1956 on June 3rd, 1998. FIMMDA is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets. FIMMDA has members representing all major institutional segments of the market. The membership includes Nationalized Banks such as State Bank of India, its associate banks and other nationalized banks; Private sector banks such as ICICI Bank, HDFC Bank, IDBI Bank; Foreign Banks such as Bank of America, ABN Amro, Citibank, Financial institutions such as IDFC, EXIM Bank, NABARD, Insurance Companies like Life Insurance Corporation of India (LIC), ICICI Prudential Life Insurance Company, Birla Sun Life Insurance Company and all Primary Dealers.

Q7. Cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________
(a) Stale Cheque
(b) Mutilated Cheque
(c) Self Cheque
(d) Truncated Cheque
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Q8. Facebook has appointed outgoing American Express CEO ____________ to its board, making him the first African-American to be on the board.
(a) Kenneth Chenault
(b) Alan Clark
(c) Bruce Hemphill
(d) Markus Jooste
(e) Mike Brown

S8. Ans.(a)
Sol. Facebook has appointed outgoing American Express CEO Kenneth Chenault to its board, making him the first African-American to be on the board.

Q9. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender _______________ for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India.
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) Karnataka Bank
(d) HDFC Bank
(e) Yes Bank

S9. Ans.(e)
Sol. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender Yes Bank for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India.

Q10. The four mints operationalized in India are located in ___________________.
(a) Kolkata, Delhi, Hyderabad, and Mumbai
(b) Kolkata, Noida, Chennai, and Mumbai
(c) Kolkata, Noida, Hyderabad, and Lucknow
(d) Kolkata, Noida, Hyderabad, and Mumbai
(e) Pune, Noida, Hyderabad, and Mumbai

S10. Ans.(d)
Sol. The four mints operationalized in India are located in Kolkata, Noida, Hyderabad, and Mumbai.

Q11. Name the state that has become the first state in the country that has come out with a public cloud policy, virtually mandating its departments to shift their data storage onto the cloud.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Jharkhand
(e) Kerala

S11. Ans.(b)
Sol. Maharashtra has become the first state in the country that has come out with a public cloud policy, virtually mandating its departments to shift their data storage onto the cloud. This move has created a USD 2- billion opportunity for the industry.

Q12. With which state is the Phulkari embroidery associated? 
(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S12. Ans.(a)
Sol. Phulkari embroidery technique from the Punjab region literally means flower work, which was at one time used as the word for embroidery, but in time the word “Phulkari” became restricted to embroidered shawls and head scarfs.

Q13. What is the name of bridge, built over the river Ganga at Patna? 
(a) Rabindra Setu
(b) Vidyasagar Setu
(c) Mahatma Gandhi Setu
(d) Anna Indira Gandhi Bridge
(e) None of the above

S13. Ans.(c)
Sol. Mahatma Gandhi Setu. Mahatma Gandhi Setu (also called Gandhi Setu or Ganga Setu) is a bridge over the river Ganges connecting Patna in the south to Hajipur in the north of Bihar. Its length is 5,750 metres (18,860 ft) and it is the longest river bridge in India.

Q14. 'Tamasha' is the popular folk theatre of which state? 
(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) West Bengal
(e) Maharashtra

S14. Ans.(e)
Sol. Tamasha is a traditional form of Marathi theatre, often with singing and dancing, widely performed by local or travelling theatre groups within the state of Maharashtra, India. It has also been the subject of several Marathi films.

Q15. Name the instant messaging platform that has rolled out a feature that connects small businesses with customers.
(a) Snapchat
(b) LiveChat
(c) WhatsApp
(d) Hike
(e) Imo

S15. Ans.(c)
Sol. Facebook-owned instant messaging platform WhatsApp has rolled out a feature that connects small businesses with customers. Currently, only Android users can access the feature and they can avail of it through the latest update of the app.