General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Syndicate Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Union Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri announced the list of nine new Smart Cities. Which among the following is not one of them?
(a) Silvassa
(b) Diu
(c) Moradabad
(d) Panaji
(e) Kavaratti

S1. Ans.(d)
Sol. Union Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri announced the list of nine new Smart Cities, which have emerged winners in Round 4. These nine cities are, Silvassa in Dadra and Nagar Haveli, Erode in Tamil Nadu, Diu in Daman and Diu, Bihar Sharif in Bihar, Bareilly in Uttar Pradesh, Itanagar in Arunachal Pradesh, Moradabad in Uttar Pradesh, Saharanpur in Uttar Pradesh and Kavaratti in Lakshadweep.

Q2. India has joined the Australia Group export control regime and has become the _____________ Member of that Group.
(a) 45th
(b) 43rd
(c) 40th
(d) 36th
(e) 32nd

S2. Ans.(b)
Sol. India has joined the Australia Group export control regime and has become the 43rd Member of that Group. It is an informal forum which seeks to ensure that exports do not contribute to the development of chemical or biological weapons.

Q3. President Ram Nath Kovind unveiled a book on heartfulness techniques and principles titled 'The Heartfulness Way'. This book is authored by ____________.
(a) Jhumpa Lahiri
(b) Amish Tripathi
(c) Kamlesh D. Patel
(d) Preeti Sheno
(e) Vikram Chandra

S3. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind unveiled a book on heartfulness techniques and principles titled 'The Heartfulness Way'. Kamlesh D. Patel is the author of this book. It is the fourth Global Guide of Heartfulness.

Q4. Indian Naval Ship Vikramaditya, the Indian Navy's largest ship and its sole aircraft carrier was formally affiliated to the Indian Army's highly-decorated ______________ Regiment.
(a) Bihar
(b) Punjab 
(c) 11 Gorkha Rifles
(d) Madras
(e) Kumaon

S4. Ans.(a)
Sol. Indian Naval Ship Vikramaditya, the Indian Navy's largest ship and its sole aircraft carrier was formally affiliated to the Indian Army's highly-decorated and battle-hardened Bihar Regiment and the Indian Air Force's No 6 Squadron.

Q5. Person named in the instrument to whom or to whose order the money is to be paid is known as-?
(a) Drawer
(b) Drawee
(c) Payer
(d) Payee
(e) Receivable

S5. Ans.(d)
Sol. A person to whom money is paid or is to be paid is called payee, especially the person to whom a cheque is made payable.

Q6. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
(a) National Housing Bank Act, 1987
(b) National Housing Bank Act, 1988
(c) National Housing Bank Act, 1986
(d) National Housing Bank Act, 1985
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q7. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
(a) Section 25A
(b) Section 35A
(c) Section 45A
(d) Section 15A
(e) Section 55A

S7. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q8. Name the Famous Cartoonist who passed away passed away recently at the age of 86.
(a) R. K. Laxman
(b) Mario Miranda
(c) Abu Abraham
(d) Chandi Lahiri
(e) Aseem Trivedi

S8. Ans.(d)
Sol. Famous Cartoonist Chandi Lahiri passed away after a brief period of illness, marking the end of a chapter in Bengal's history of the cartoon. Lahiri was 86.

Q9. Banking finance company AU Small Finance Bank has signed an MoU with LIC to offer PMJJBY Scheme. What does 'JJ' Stands for in PMJJBY?
(a) Jeevan Jigyasa
(b) Jeevan Jagran
(c) Jeevan Josh
(d) Jeevan Janani
(e) Jeevan Jyoti

S9. Ans.(e)
Sol. Banking finance company AU Small Finance Bank has signed an MoU with LIC to offer Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY). Under the MoU, LIC will give a life cover of Rs2 lakh in case of death to the customer at a nominal premium of Rs330 per annum.

Q10. The National Disaster Response Force (NDRF) has recently celebrated its __________ Raising Day.
(a) 15th
(b) 10th
(c) 13th
(d) 18th
(e) 9th

S10. Ans.(c)
Sol. The National Disaster Response Force (NDRF) celebrated its 13th Raising Day. The Director Intelligence Bureau, Rajiv Jain was the chief guest on this occasion.

Q11. According to a census by the Reserve Bank of India, name the country that was the largest source of foreign investment in India.
(a) Singapore
(b) Mauritius
(c) UK
(d) USA
(e) Japan

S11. Ans.(b)
Sol. Mauritius was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India.

Q12. Which city, founded by Udasi Sikhs Guru Ram Rai, is capital of Uttarakhand?
(a) Almora
(b) Dehradun
(c) Haridwar
(d) Roorkee
(e) Nanital

S12. Ans.(b)
Sol. The state is divided into two divisions, Garhwal and Kumaon, with a total of 13 districts. The interim capital of Uttarakhand is Dehradun, the largest city in the region, which is a railhead. The High Court of the state is in Nainital.

Q13. Which ocean is popularly known as the 'Herring Pond'?
(a) Arctic Ocean
(b) Indian Ocean
(c) Atlantic Ocean
(d) Pacific Ocean
(e) None of the above

S13. Ans.(c)
Sol. The eastern coast of North America I.e. the Atlantic ocean is the habitat of Herring fish in abundance.That's why it is called herring pond.

Q14. Idukki Dam in Kerala is built across which river?
(a) Kaveri
(b) Vaigai
(c) Pamba
(d) Periyar
(e) Ganga

S14. Ans.(d)
Sol. The Idukki Dam, located in Kerala, India is arch dam. The dam stands between the two mountains - Kuravanmala (839)m and Kurathimala (925)m. It is built on the Periyar River, in the ravine between the Kuravan and Kurathi Hills in Kerala, India. At 167.68 metres, it is one of the highest arch dams in Asia and third tallest arch dam.

Q15. Who is the present Director General of National Disaster Response Force?
(a) R K Jain
(b) Sanjay Kumar
(c) Ravi Joesh Kokku
(d) Rajiv Jain
(e) Pramod Singh

S15. Ans.(b)
Sol. Sanjay Kumar is the Director General of NDRF. NDRF came into existence on 19th January 2006.


Print Friendly and PDF