Logical Reasoning for SBI PO/Clerk Mains:22nd July 2018

Dear Aspirants,

Short Puzzles for SBI PO/Clerk Mains: 17th July 2018

Reasoning Questions for SBI PO/Clerk Mains 2018 

Complexity of questions in Reasoning Ability for Banking and Insurance exams is increasing tremendously and one needs to put his nose on the grindstone while preparing for this section. Cracking questions of the Mains level will not be an easy task if one do not get into a habit of continuous practice of latest pattern based questions. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the latest pattern for SBI PO and Clerk Mains Exam. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam. Now, pull up your socks, it’s time to practice till perfection.

Q1. The economy grew by 4.7 per cent in the quarter ending December, which was slightly better than the average of 4.6 per cent during the first half of the year.
Which of the following assumptions is implicit in the above statement? (An assumption is something supposed or taken for granted.
(a) Growth figures are released quarterly.
(b) Eight core industries grew by just 1.6%.
(c) There is an unexpected measure of uncertainty in the decision making.
(d) Export grew at a slower pace during the three months up to January.
(e) GDP growth will figure prominently in the General Elections.

S1. Ans.(a) A quarter is the common denomination of the periods mentioned here.

Q2. It is astounding that 81.4 crore voters are eligible to exercise their franchise through 9.13 lakh polling stations and 10 crore more voters have joined the ranks of voters since the election five years ago.
Which of the following can be inferred from the above situation?
(a) The Election Commission deserves applause for being in charge of a complex service.
(b) The Election Commission must be given credit for the vote share increase in the recently held elections.
(c) All the parties will gain in their vote share with the increase in number.
(d) The Election Commission plays a vital role in the India political system.
(e) None of these

S2. Ans.(a) The passage points to the efforts taken by the Election commission in adding people’s names in voter’s lists.

Q3. Most of pre-poll surveys show that in this election Congress-led UPA alliance will get a maximum of 100 seats.
Which of the following is the best reason for the above mentioned assertion?
(a) This election will have corruption and mis-governance as major issues and people will vote against the last ten years of mis-governance by the Congress.
(b) People will vote for the UPA as the claimed they have done tremendous work in the last ten years.
(c) Congress gradually forgot the aam aadmi and moved towards safeguarding the interests of the corporate world.
(d) The Congress could not control corruption in the last ten years.
(e) Inflation could not be controlled by the UPA government in the last years and that impacted aam aadmi very badly.

S3. Ans.(a) The passage points to the predicted collapse of UPA alliance in the General Election 2014.

Q4. By fixing a deadline of one year from the date of framing of charges for the completion of trial involving the members of parliament and legislative assemblies, the Supreme Court has once again intervened effectively to give some credibility to the idea of cleaning the polity. 
Which of the following can be concluded from the above passage?
(a) This will help in reducing the scourge of criminalization of politics.
(b) The latest order will help address this problem by empowering the trial court to refuse routine adjournments.
(c) To implement the guidelines, the government must set up more speedy trail courts, which will help them deliver justice in time.
(d) The steps taken by the apex court will help choose the best people from their constituency and make the Indian democratic system free from criminalization.
(e) None of these.

S4. Ans.(a) The passage talks about cleaning the Indian politics from criminalization choice so we can conclude as it substantiates the conclusion (a) fully
(d) cannot be considered completely as we cannot conclude from the statement that best people from their constituency make the system free from criminalization.

Q5. Statement-The United States is looking forward to strengthen ties with India, the Trump Administration has said, ahead of the meeting between Prime Minister Narendra Modi and President Donald Trump. 

(I)The meeting between Prime Minister Narendra Modi and US President Donald Trump would set the tone and the framework for the bilateral relationship going forward.
(II)The two leaders will have a chance to get to know each other and to find some common ground on the way they look at the world and a common strategic view that would set the framework on how the two governments pursue the relationship going forward.
(III)There will be no major breakthrough announcements from this meeting. No one is expecting that the meeting would be productive for both the countries.
Which of the following can be assumed from the given statement?
(a)Only I and II
(b)Only I and III
(c)Only II and III
(d)Only I
(e)None of these

S5. Ans.(a)
Sol. For I-True, because it can be assumed that meeting between PM Modi and Trump will empower the relation between both nations as it is given that US is looking forward to strengthen ties with India.
For II-True, because it can also be assumed from the given statement that the meeting of the leaders will provide some common grounds to strengthen the ties between the two countries.
For III-This statement is false because it states that no one is expecting some major steps from this meeting but it is given that US is looking forward to strengthen the relation with India.

Q6. Statement-Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu said seeking loan waiver has become a fashion”. But waiving off loans of farmers is not the final solution and should be considered in extreme situations.
(I)We should create adequate infrastructure and facilities like godowns, cold storage, refrigerator vans, for farmers.
(II)Farmers need to get good remunerative price for their produce and care should also be taken of those in distress.
(III)We will have to ensure that affordable credit is available to these farmers.
Which of the following course of action should be followed to resolve the issue of farmers who are seeking waiving off loans?
(a)Only II and I
(b)Only I and III
(c)All of the above
(d)All except I
(e)None of these

S6. Ans.(c)
Sol. For I- This is appropriate course of action as proper facilities and infrastructure will help the farmers.
For II-This is also appropriate course of action because if farmers get appropriate price for their products then the problem of waiving off loans can be resolved.
For III-III will be appropriate course of action because if the farmers have enough credit to meet their needs , loan waiver problem may get solved.

Q7. Statement-The Union health ministry has made Aadhaar a compulsory document for tuberculosis patients to be able to avail treatment under the government's Revised National Tuberculosis Control Programme (RNTCP).
(I)A person cannot take treatment of TB without Aadhar card.
(II)Patients suffering from TB will be unable to get cash benefits under a central government scheme till they produce their Aadhaar card.
(III)An individual eligible to receive the benefit under the scheme, is hereby, required to furnish proof of possession of Aadhaar number or undergo Aadhaar authentication.
(IV)The World Health Organisation(WHO) recently said that tuberculosis epidemic in India was "larger" than what had been previously estimated.

Which of the following could be the outcome of the given statement?
(a)Only II
(b)Only I and III
(c)Only II and III
(d)Only I
(e)None of these

S7. Ans.(c)
Sol. In the above question we have to find the result of the above statement.
For I-This cannot be the result because if a person does not have Aadhar, he/she will not get government help in treatment but can take treatment of TB without Aadhar.
For II-This could be the result as mentioned in the given statement that patients need Aadhar card to get benefits under government scheme.
For III-This also could be the result because it is clear from the given statement that to get benefits of the scheme verification of Aadhar will be required.
For IV-This is not the result of the given statement because this statement states that cases of TB patients increased in India now which is not directly related to the statement.

Q8. Statement-The Captain Amarinder Singh-led government in Punjab has announced free education for girls in government schools and colleges from Nursery to PhD. 

(I)Good social welfare law. It is initially for girls as they are comparatively disadvantaged. Hopefully it will soon be followed by free education for everyone.
(II)It is gender biased as if a poor or average person wants to educate his son for higher education he has to pay higher bills .If you are introducing a law / scheme / bills under no circumstance it should not favour any particular gender, if they are really concerned about education.
(III)Do not differentiate a poor or average person on gender. A poor boy or man should also get free education as well.

Which of the following argument holds strong for the given statement?
(a)Only II
(b)Only III
(c)Only II and III
(d)Only I and II
(e)All of the above

S8. Ans.(c)
Sol. For I- This argument does not holds strong because this initiative is for girls to get benefited initially but it is not like that education will make free for everyone.
For II-This argument also holds strong because a law/scheme or bill should not be for any particular gender but it should be for the one who really need it.
For III-This is also strong because gender should not be the criterion for the free education. It is the poor who should get the benefits.

Q9. Statement- The banks of Ganga to go eco-friendly, 'Green Crematoriums' to be set up in villages. This 'ecologically-responsible cremation' will safeguard the environment by putting in best practices during cremations. 

 (I)It will help in a bid to use less wood and protect the Ganga and other rivers from pollution.
(II)Zero cremations in the open would ensure that no ash and no carbon emissions are dumped into the river that ends up getting polluted in the normal course.

Which of the following can be inferred from the given statement?
(a)Only I
(b)Only II
(c)None of the above
(d)Either I or II
(e)Both I and II

S9. Ans.(e)
Sol. In the above we have to find which of the following can be indirectly stated  from the given statement.
For I-This statement can be inferred from the given statement because this initiative has been taken up to protect Ganga from pollution as it is given that banks will go ecofriendly.
For II-This can also be inferred from the given statement because if no ash or no carbon emission are deposit in the river then the pollution will get reduced which will ensure clean environment.

Q10. Statement-Government plans a new social media policy to check anti-India activities, if it is being "misused" to conspire against India and spread anti-national propaganda. 

(I)At present, there is only a set of "do's and don'ts" for the social media which needs to be graduated to a full-fledged guidelines that should be adopted on such a network.
(II)The move assumes significance as there have been instances where terrorists were found to be using social media to conspire against the country or to propagate anti-India materials.
(III)There have also been instances where rumours spread on the social media had resulted in violence and tense situation in different parts of the country.
(IV)The misuse of social media is more challenging especially with reference to the situation in Jammu and Kashmir, because only social media is responsible to encourage terrorism in Jammu and Kashmir.

Which of the following substantiates the given statement?
(a)Only II and IV
(b)All except IV
(c)Only II and III
(d)Only IV
(e)All except III

S10. Ans.(b)
Sol. In the above question we have to find which statement supports the given statement.
For I-This statement supports the given statement because there should be some guideline on social media to stop this anti national propaganda as given in the statement.
For II-This is also true because this move will help to stop terrorist from using social media as a platform to encourage terrorism.
For III-It also substantiates the importance of this policy as rumors on social media will further provoke riots in the country.
For IV-This could not substantiate from the given statement as it states that only social media is responsible for terror activities in Jammu and Kashmir. So this is false.

Q11. Statement-Bihar Governor Ram Nath Kovind filed his nomination papers for the presidential election which officially now makes him the presidential candidate of the NDA alliance. Ram Nath Kovind was the president of the Dalit wing of RSS. A politically significant choice, Kovind, a senior Dalit leader of the party, belongs to Uttar Pradesh and has been a two-time Rajya Sabha member.

Which of the following argument holds strong in context to the given statement?

(I)Shri Ram Nath Kovind will make an exceptional President & continue to be a strong voice for the poor, downtrodden & marginalised.
(II)Mr.Kovind is a dalit leader .With his illustrious background in the legal arena, Shri Kovind's knowledge and understanding of the Constitution will benefit the nation.
(III)BJP has nominated Ram Nath Kovind as presidential candidate, and who could be the better choice than intellectual, erudite and a good administrator like a Dalit.
(IV)When you elect for presidential post, it is not only shameful but also dangerous to make the person who only had his political education in the RSS school. Anybody from RSS ranks will further divide the country.
(a)Only II
(b)Only III and IV
(c)Only II and III
(d)All except III, IV
(e)None of the above

S11. Ans.(d)
Sol. For I-This argument holds strong because it is given that Kovind was a dalit leader so he will work for poor and unprivileged which will make him a good president.
For II-Being a senior leader Mr. Kovind would definitely has the knowledge of constitution which will be beneficial for the nation .So this argument also holds strong.
For III-This argument does not holds strong because being a dalit candidate does not necessarily make someone intellectual and good administrator.
For IV-This is also not strong because it cannot said that a person from RSS school cannot be a good president and will be dangerous for the country. So this argument is weak in context to the given statement.

Directions (12-13). In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as-
(a) If statements I is the cause and statement II is its effect.
(b) If statements II is the cause and statement I is its effect.
(c) If both the statements I and II are independent causes.
(d) If both the statements I and II are effects of independent causes.
(e) If both the statements I and II are effects of some common cause

Q12. Statement I-Bihar government on Wednesday launched an ambitious program to provide free Wi-Fi facilities in colleges and universities.
Statement II-Free Wi-Fi facility in colleges to help youths to move ahead in life and to become digital smart as Internet had become a part and part of daily life , youths, particularly students, should use this facility to download books.

S12. Ans.(a)In the above question it is clear that statement I is the cause and II will be its effect as Bihar government is providing free Wi-Fi in colleges is the cause and students now can download books and become digital will be its effects.

Q13. Statement I-Clear Tax’s platform will be available on mobile apps, becomes user friendly among taxpayers and other stake holders to upload the invoice details to filing of returns. In addition to these upload and download of million invoices, filing on time will become easy while you access from GSTN via Clear tax.
Statement II-Online tax filing portal ClearTax.com announced that it has developed a technology platform GSTN to help businesses comply with the provisions of GST law .GSTN will become the world’s biggest and complex tax framework with shortlisted 34 companies to be the GSP(GST Suvidha Provider) ,a multi taxation solution.

S13. Ans.(b) In the above question it is clear that statement II is the cause and I will be its effect as Clear Tax  has announced technology platform GSTN is the cause and with the help of GSTN it will become easy for  stake holders to upload the invoice details to filing of returns will be its effect.

Q14. Statement-India will first time invite heads of 10 Asean nations for Republic Day 2018 celebrations. Asean is the Association of Southeast Asian Nations. It has as members Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam.

Which of the following can be inferred from the given statement?

(I)Republic Day 2018 will be the first time ever that so many leaders will together be chief guests at the parade which showcases India's military might.
(II)India is the only country which celebrates republic day among Southeast Asian Nations.
(III) India and Asean are actively engaged in comprehensive economic partnership', which is expected to emerge as the largest regional trading arrangement.
(a) Only (I)
(b) Only (II) and (I)
(c) Only (III) and (II)
(d) Only (II)
(e) None of these

S14. Ans.(a)
Sol. In the above question we have to find which statement gives the indirect conclusion of the given statement.
For I-This statement can be inferred from the given statement because it describes that Republic day 2018 will witness so many leaders for the first time which is also mentioned in the given statement that for the first time India will invite heads of 10 Asean nations for Republic Day 2018 celebrations.
For II-This statement cannot be inferred from the given statement as it is not mentioned in the given statement.
For III-This also cannot be inferred as no information is given about India and Asean’s economic partnership.

Q15. Statement-Indian PM Modi described implementation of the Paris Agreement "globally" as essential to fight climate change. The Prime Minister stressed on the need to be forthcoming on climate change action.

Which of the following negates the following statement?

(I)India reiterating its commitment to implement the global deal in "letter and spirit" while underlining the importance of Paris Agreement implementation to globally fight the menace of climate change.
(II) India will implement the Paris agreement as Modi said while highlighting important roles of other BRICS nations - Brazil, Russia, China and South Africa - as well in achieving the goals under the global deal on climate change.
(III)At a time when the United States' stand on climate change has pitted it against some country and other major economies appear to have given up hopes from the Paris Agreement as well as India.
(a) Only (III)
(b) Only (II) and (I)
(c) All (III), (I) and (II)
(d) Both (II) and (III)
(e) None of these

S15. Ans.(a)
Sol. In the above question we have to find which statement does not support the given statement.
For I-This statement supports the given statement as it states that India is committed to implement Paris agreement to fight with climate change which is also given that PM Modi emphasized the need of Paris agreement to combat climate change.
For II-This statement also supports the given statement because it describes that India will implement Paris agreement to achieve the goals on climate change which is also mentioned in the given statement.
For III-This statement negates the given statement as it states that when US exit from the Paris agreement India with some other nations also given up hopes from the Paris Agreement while given statement states that Indian PM Modi emphasized the need of Paris agreement to combat climate change.
G20 nations vow terror funding crackdown after Modi pitches for global deterrent action